News

Scandalul cerealelor ucrainene a făcut prima victimă, un ministru al agriculturii şi-a dat demisia. Fermierii români vor să blocheze vămile de la graniţa cu Ucraina

Fermierii şi politicienii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi de faptul că Uniunea Europeană nu i-a măsuri de reglementare a importului de cereale din Ucraina.
05.04.2023 | 13:12
Scandalul cerealelor ucrainene a facut prima victima un ministru al agriculturii sia dat demisia Fermierii romani vor sa blocheze vamile de la granita cu Ucraina
Fermierii vor să blocheze vămile Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Scandalul cerealelor din Ucraina este departe de a se fi încheiat, în ciuda solicitării oficiale a premierilor din România, Slovacia, Polonia, Ungaria şi Bulgaria, către Comisia Europeană, de a găsi o soluţie pentru a limita importul acestora şi reintroducerea taxelor vamale, care au fost suspendate după invazia rusă.

Ministrul polonez nu a făcut faţă presiunii puse de fermieri

Această criză generată de preţul cerealelor ucrainene a făcut deja miercuri prima victimă de rang înalt. Ministrul polonez al agriculturii, Henryk Kowalczyk, şi-a anunţat demisia, tocmai din cauza prețului acestor cereale. Polonia dorește ca Uniunea Europeană să folosească toate mijloacele disponibile pentru a limita intrarea cerealelor ucrainene pe piața UE, având în vedere nemulţumirile crescânde ale fermierilor, legate de scăderea prețurilor și a vânzărilor.

ADVERTISEMENT

„Solicităm utilizarea tuturor instrumentelor de reglementare – cote, tarife – care vor limita sau bloca importul de cereale ucrainene în Polonia”, declara prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, într-o conferință de presă, apelul său fiind reluat cu tonuri ceva mai blânde de mai mulţi şefi de guverne din regiune, inclusiv de Nicolae Ciucă.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, dar invazia rusă a împiedicat exporturile prin porturile Mării Negre. Vara trecută, s-a ajuns la un acord, cu medierea ONU și a Turciei, asupra unui coridor care să asigure aprovizionarea țărilor din Orientul Mijlociu și Africa, care sunt principalii clienți.

ADVERTISEMENT

Totodată, o parte din transporturile ucrainene au fost deviate prin Polonia și România, iar unele și-au încheiat călătoria chiar în aceste ţări, creând dezechilibre pe pieţele locale. Deoarece cerealele ucrainene sunt mai ieftine decât culturile fermierilor locali, acestea pun presiune asupra prețurilor și vânzării acestora, iar impactul este atât de mare, încânt nici măcar pachetele de ajutoare propuse de UE nu sunt de natură să acopere pagubele.

“Polonia va cere Comisiei Europene să aplice o clauză de salvgardare importurilor de cereale din Ucraina în Polonia”, spunea Kowalczyk miercurea trecută, după o întâlnire cu reprezentanții fermierilor, adăugând că Polonia va cere Slovaciei, României, Ungariei și Bulgariei să ia măsuri similare. La doar o săptămână de la acea declaraţie el însă avea să devină primul ministrul al agriculturii dintre cele cinci state menţionate care îşi dă demisia tocmai din cauza acestei crize.

ADVERTISEMENT

Scandalul cerealelor, generat de prăbuşirea preţurilor

Dacă la nivel politic situaţia este extrem de tensionată, la nivel social ea stă să explodeze. Fermierii au ajuns la capătul răbdării, iar cei din zona Moldovei ameninţă să blocheze vama Siret, din județul Suceava, supărați de cantitatea uriașă de cereale din Ucraina intrată și rămasă în România.

Fermierii români acuză că, din punct de vedere tehnic, ucrainenii practic nu vând cerealele, ci încearcă să scape de ele, indiferent cât de mic e preţul. Ei exemplifică prin faptul că, înainte de a începe tranzitul cerealelor ucrainene preţurile la grâu şi porumb se situau între 1,4 – 1,6 lei pe kilogram, pentru ca în momentul de faţă preţul să fie la 0,95 – 1,1 lei per kilogram.

ADVERTISEMENT

Şi în judeţul Satu Mare fermierii pregătesc un protest de amploare şi spun că vor bloca vama Halmeu cu sute de tractoare. De altfel, prefectul Radu Roca alături de subprefecții Altfatter Tamas și Romeo Pop și directorul de Cancelarie, Radu Iancu au convocat miercuri dimineață o întâlnire cu reprezentanții fermierilor din județ, legată de protestul anunțat pentru vineri, 7 aprilie.

”Vă sprijinim activitatea de protest și vă înțelegem nemulțumirile dar dorim ca totul să se desfășoare în condiții legale”, le-a transmis fermierilor, prefectul Radu Roca. La protest vor participa cel puţin 200 de persoane însoțite de tractoare agricole. Punctul de plecare va fi în localitatea Turulung, cu destinația finală Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu.

“Recurgem la această formă extremă de manifestare a nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina.

Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă. Acest demers nu îi va ajuta să își reia ciclul de producție în condițiile unei escaladări a cheltuielilor cu inputurile, dar a perturbat extrem de puternic piața din România”, au transmis reprezentanții fermierilor.

ADVERTISEMENT