Scenariu de coșmar: România poate ajunge la 370 de morți pe zi din cauza epidemiei de coronavirus

SPECIAL FANATIK
Cristian Ghindă    Adrian Ilie   
în HotNews
30/06/2020, 16:55
Scenariu de coșmar: România poate ajunge la 370 de morți pe zi din cauza epidemiei de coronavirus SPECIAL FANATIK
Numărul deceselor va crește consistent putând ajunge la 370 pe zi/ Foto: hepta.ro

Cel mai sumbru scenariu de evoluție a epidemiei de COVID-19 din România arată că numărul morților ar putea ajunge la 370 pe zi pe 1 octombrie. Estimarea  a fost făcut de Institutul de Măsurători de Sănătate și Evaluare al Universității din Washington. Previziuni sumbre sunt făcute, de altfel, pentru întreaga  emisferă nordică a planetei.

Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) este o instituție specializată în studii statistice în domeniul sănătății la nivel global. Unul dintre cele mai recente proiecte vizează elaborarea de previziuni privind evoluția pandemiei de COVID-19, în funcție de trei scenarii posibile, pentru a ajuta spitalele să planifice achizițiile necesare.

În cazul României, cel mai pesimist scenariu indică un  număr de 370 de morți pe zi la 1 octombrie, iar cel mai optimist, 106. De asemenea, este prevăzut ca în jur de 15 august spitalele românești să aibă toate paturile de la terapie intensivă ocupate și să nu mai facă față valului de îmbolnăviri.

Trei scenarii posibile. România poate ajunge la 370 de morți pe zi

IHME lucrează cu trei scenarii diferite: ”Proiecția curentă”, ”Relaxarea” și ”Portul universal al măștii”, fiecare cu parametri  diferiți.

”Proiecția curentă” presupune că portul măștii de protecție se va menține la cotele actuale, va continua procesul de renunțare la interdicții, care însă vor fi impuse din nou pentru șase săptămâni după ce se ajunge la un număr de 8 morți pe zi la milionul de locuitori. Restricțiile luate în calcul sunt: închiderea instituțiilor din sistemul de educație, închiderea afacerilor neesențiale, carantinarea populației, interzicerea adunărilor publice, intoducerea obligativității portului măștii de protecție.

Scenariul relaxării presupune utilizarea măștii de protecție la același nivel ca și  până acum, continuarea măsurilor de relaxare indiferent de modul de evoluție a numărului de îmbolnăviri.

”Portul universal al măștii” pleacă de la premisa că utilizarea măștii  va ajunge la 95% din populație în următoarele 7 zile și că restricțiile vor fi impuse din nou pentru șase săptămâni dacă  se va ajunge la 8 decese pe zi la milionul de locuitori.  Procentajul de 95% a fost stabilit ca reper după Chile, țara în care populația  folosește în cea mai mare măsură  masca de protecție la ieșirea din case. ”Relaxarea” este cel mai pesimist scenariu, iar ”portul universal al măștii” cel mai optimist.

România nu va mai avea locuri suficiente la ATI

În cazul țării noastre, scenariul pesimist al relaxării și cel al proiecției curente oferă date relativ apropiate. Astfel în scenariul relaxării România va înregistra 10.549 de morți la începutul lui octombrie, iar pe proiecția curentă vor 9.931. În varianta ”portului universal al măștii”, vor fi doar 5.629.

În ce privește numărul zilnic al deceselor, scenariul pesimist indică 370 de morți pe zi la 1 octombrie,  proiecția curentă prevede 245, iar varianta optimistă 106.  În primele două ipoteze, creșterea zilnică va fi una relativ moderată până în  jur de 20 august, după care se va înregistra o creștere subită a numărului de decese. Numărul total al persoanelor infectate va depăși 72.000.

Numărul zilnic al morților în cele trei scenarii/ Sursă foto: IHME

Cu această situație se vor confrunta majoritatea țărilor din emisfera nordică a planetei. ”Previziunile arată că numărul  infectărilor cu COVID-19 ar putea să crească între august și septembrie odată cu începerea sezonului de toamnă al gripei,  intensificarea contactelor sociale și continua relaxare a restricțiilor de distanțare socială. Se estimează o creștere și în multe țări din America Latină și Caraibe precum și în țările arabe unde regulile de distanțare și de purtare a măștii au fost relaxate”, susțin experții IHME.

Estimările făcute Institut sunt sumbre și în ce privește capacitatea actuală a sistemului sanitar românesc de a face față unui număr în creștere de bolnavi. Evaluarea a fost făcute în cazul scenariului moderat al ”proiecției curente”, la un număr total de locuri în spitale de 31.219, dintre care 1.597 paturi la terapie intensivă. Cifrele erau valabile pentru 1 februarie și nu iau în calcul eventualele dotări realizate ulterior.

Resursele spitalelor din România și epidemia de COVID-19/ Sursă: IHME

Astfel, pe 15 septembrie numărul bolnavilor cu forme severe de COVID-19, care necesită terapie intensivă, va depăși numărul de locuri  diponibile în  secțiile ATI, iar punctul critic va fi atins pe 26 septembrie, când aproape 1.000 de persoane care au nevoie de terapie intensivă nu vor avea loc în aceste secții. În lipsa unor achiziții noi, numărul ventilatoarelor mecanice va deveni insuficient încă din 18 septembrie. Nu  este previzionată însă o depășire a numărului de locuri din spitale în ansamblu.

Închide ×