News

Scene ireale la tribunal. Fost politician condamnat pentru crimă, către instanță: ”Luați salarii și pensii nesimțite. Să vă fie rușine”

Fostul lider PDL și șef APIA Hunedoara, Marian Mihalache, a oferit un adevărat spectacol la tribunal, în procesul în care i s-a respins cererea de liberare condiționată.
05.12.2023 | 10:33
Scene ireale la tribunal Fost politician condamnat pentru crima catre instanta Luati salarii si pensii nesimtite Sa va fie rusine
Marian Mihalache, fost șef PDL Hunedoara, a cerut să fie eliberat, după ce a fost condamnat pe viață, pentru crimă
ADVERTISEMENT

Marian Mihalache, fost politician condamnat la închisoare pe viață, după ce, în 2009, și-a ucis concubina în Irlanda, s-a ales cu un nou dosar penal, după ce a întrerupt de mai multe ori procesul în care se judeca eliberarea sa înainte de termen. El le-a strigat judecătorilor că sunt corupți și au pensii nesimțite.

Marian Mihalache, dosar penal pentru că s-a luat la harță cu judecătorii

Reprezentantul Ministerului Public, prezent la Tribunalul Alba, s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea de către persoana condamnată a infracțiunii de încălcare a solemnității ședinței de judecată și a solicitat ca aceasta să fie transmisă Parchetului de pe lângă judecătoria Alba Iulia, care să efectueze urmărirea penală în această cauză.

ADVERTISEMENT

Marian Mihalache, care s-a luat la harță cu judecătorii și procurorii de-a lungul întregului proces, s-a enervat atunci când a văzut că Penitenciarul Aiud nu a trimis dosarul său în instanță, iar magistrații vor să dea o hotărâre fără să aibă acces la informații legate de condamnarea lui din Irlanda, de situația medicală sau de studiile pe care le-a efectuat.

Fostul politician, către instanță: ”Ce facem, fier forjat?”

Mihalache își execută pedeapsa în țară, pentru o crimă comisă în Irlanda. El și-a comutat sentința pe viață într-una de 25 de ani de închisoare. Pentru că a trecut de 60 de ani, politicianul ar putea fi eliberat înainte de termen, după ce va executa două treimi din pedeapsă.

ADVERTISEMENT

Fostul șef PDL a cerut, însă, să fie judecat pe vechiul cod penal, din 1968, care prevede ca deținutul poate cere eliberarea după 15 ani, și a adus în discuție și legislația din Irlanda, în care fracția minimă este de 13 ani.

În momentul în care procurorul de ședință a cerut respingerea cererii, Mihalache s-a dezlănțuit. ”Ce facem, fier forjat?”, i-a întrebat politicianul pe membrii instanței.

ADVERTISEMENT

Mihalache, dezlănțuit la tribunal: ”Mințiți toată România”

Ulterior, el le-a spus judecătorilor că își bat joc de oameni pe salarii și pensii nesimțite.

”Nu aveți pic de rușine și mințiți toată România asta, justiția din România, nu vă uitați cum arătați?”, s-a mai adresat Mihalache membrilor instanței.

Fostul șef PDL Hunedoara nu a mai ținut cont nici de avocatul lui, care tocmai argumenta motivele pentru care acțiunea lui să fie admisă și a intervenit: ”Vă bateți joc de viețile victimelor pe care le desconsiderați și că luați salariile și pensiile nesimțire, speciale, de nesimțiți. Nu am nevoie e liberarea voastră condiționată. Să vă fie rușine!”.

ADVERTISEMENT

”Poate doamna procuror are nevoie de liberare condiționată”

Când procurorul a amenințat cu un nou dosar, pentru comportament nepotrivit în sala de tribunal, Mihalache a replicat: ”Mai dați o pensie nesimțită și la doamna procuror, ca să fie mulțumită”.

Marian Mihalache le-a mai spus judecătorilor că nu el a înaintat respectiva acțiune în instanță (contestația la hotărârea de respingere a cererii de liberare condiționată), și a dat vina pe directorul penitenciarului Aiud, care ”a vrut să acopere un c…t, cu un alt c…t”.

„Dar nu am făcut nicio cerere de liberare condiţionată, nu am nevoie de liberarea voastră condiţionată. Să vă fie ruşine, să vă fie ruşine! Poate doamna procuror vrea să aibă. Justiția nihil expetit praemii (justiția nu așteaptă premii, trad. latină, n.r.)”, a repetat Mihalache.

Marian Mihalache s-a certat și cu preotul din penitenciar

Judecătorii de la Tribunalul Alba au decis să respingă cererea de liberare condiționată pe numele lui Marian Mihalache, după ce a reținut că acesta a avut 27 de abateri disciplinare și nicio recompensă. În motivare, aceștia au amintit un conflict cu preotul penitenciarului Aiud, căruia i-a adresat cuvinte ofensatoare, după ce a refuzat să ia parte la activități religioase, pe data de 22 februarie 2023.

Politicianul nu a lucrat nicio zi, în perioada detenției din România (în proces, el susține că nu a fost lăsat), a refuzat să participe la programe de educație civică iar din evaluarea psihologică reiese că acesta nu-și asumă responsabilitatea faptei comise și externalizează cauza.

”Având în vedere gravitatea faptei care a atras condamnarea, ţinând cont de faptul că sancţiunile disciplinare nu au fost ridicate, condamnatul aflându-se şi în prezent în regim de maximă siguranţă, se apreciază că este necesară prelungirea detenţiei în scopul inhibării comportamentului violent al acestuia”, au mai arătat judecătorii, în motivare.

Fostul lider PDL și-a ucis concubina într-o cameră de hotel

Marian Mihalache a fost condamnat la închisoare pe viață, după ce, în 2010, a fost găsit lângă cadavrul iubitei sale, de naționalitate română, într-un hotel din Dublin.

Mihalache, care divorțase pentru a fi împreună cu tânăra femeie, a venit în Iralnda cu o seară înainte pentru a o convinge pe concubină să nu se despartă de el. Femeia a fost găsită cu gâtul tăiat și coloana vertebrală fracturată. După crimă, el a sunat-o pe mama fetei și i-a spus că aceasta îl așteaptă în rai.

Recent, Marian Mihalache a devenit subiectul unui documentar difuzat de o televiziune din Irlanda, intitulat ”Bărbați, crime și dragoste”.

ADVERTISEMENT
Tags: