News

Se vor mai compensa facturile la energie și gaze din aprilie? Ce anunț a făcut ministrul Virgil Popescu

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a anunțat dacă de luna viitoare se va mai acorda schema de ajutor pentru facturile la lumină și gaze, pe care urmează să le primească românii.
11.03.2022 | 08:31
Se vor mai compensa facturile la energie si gaze din aprilie Ce anunt a facut ministrul Virgil Popescu
Ce se întâmplă de luna viitoare cu facturile la energie și gaze ale românilor. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mulți români s-au întrebat, în ultimele zile, dacă se vor mai compensa facturile la curent electric și gaze din aprilie, având în vedere agitația care s-a produs odată cu războiul Ucraina-Rusia. Ministrul energiei, Virgil Popescu, a venit cu un răspuns.

Ce se întâmplă cu facturile la gaze și energie din aprilie

Schema de ajutor pentru facturile la energie și gaze se va prelungi și în luna ce urmează. Virgil Popescu a anunțat că săptămâna viitoare se va aproba ordonanța de urgență în acest sens. Până atunci, se vor purta consultări cu furnizorii.

ADVERTISEMENT

”Astăzi (joi-n.r) la Guvern, am avut o întâlnire pentru măsurile pe care le vom aplica începând cu data de 1 aprilie pe energie, o întâlnire la care au participat Autoritatea de Reglementare în Energie şi actorii din piaţă – furnizorii şi distribuitorii.

Ministerul Energiei avea finalizată partea de ordonanţă de urgenţă cu privire la măsurile pe care premierul le-a şi prezentat. Până mâine aşteptăm de la Autoritatea de Reglementare să integrăm în ordonanţa de urgenţă nişte lucruri care se referă la tarifele de reglementare.

ADVERTISEMENT

Finalizăm consultarea în cursul acestui weekend cu toţi actorii din piaţă, iar săptămâna viitoare vrem să aprobăm această ordonanţă de urgenţă, în aşa fel încât începând cu 1 aprilie să avem în funcţiune noua schemă de ajutor pentru români la preţul energiei electrice şi a gazelor naturale”, a transmis ministrul energiei, în cadrul unei conferințe de presă de la Palatul Victoria.

Nicolae Ciucă: ”Timp de un an se vor aplica măsuri pentru protejarea populației de efectele creșterii prețurilor facturilor”

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că pe tot parcursul anului se vor lua măsuri pentru sprijinirea românilor, în ceea ce privește facturile de consum al energiei și gazului.

ADVERTISEMENT

”Am decis noile măsuri pentru protejarea populaţiei şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi la gaze naturale. Aceste măsuri vor fi aplicate timp de un an de zile, vor asigura ta predictibilitatea şi stabilitatea de care cetăţenii şi mediul de afaceri au nevoie”, a declarat și Nicolae Ciucă.

Ce prevede, mai exact, noua schemă de ajutor pentru facturile la gaze și curent electric

Drept urmare, din aprilie, conform noii scheme de ajutor, clienții casnici care vor consuma anual 1.200 metri cubi la gaze naturale, vor trebui să achite 0,31 lei per kilowat. La curentul electric, vor plăti 0,68 lei per kilowatt, plus TVA, pentru gospodăriile unde se consumă lunar 100 de kilowați. Gospodăriile care vor avea între 100 și 300 de kw vor achita tariful de 0,8 lei per kilowatt, la fel, cu TVA inclus.

ADVERTISEMENT

În schimb, consumatorii non-casnici vor plăti la gaze naturale 0,37 lei per kilowatt, iar la lumină 1 leu per kilowatt, plus TVA.

ADVERTISEMENT