News

”Schema jgheabul” a început să facă ravagii în România. Cum sunt păcăliți românii să dea mii de lei

Patru bărbați din Câmpia Turzii au aplicat metoda "jgheabul" pentru a păcăli un bătrân de 67 de ani din comuna Galda de Jos.
23.08.2023 | 20:34
Schema jgheabul a inceput sa faca ravagii in Romania Cum sunt pacaliti romanii sa dea mii de lei
Metoda "jgheabul" face ravagii în România. Foto: Colaj Fanatik/Capturi Video.
ADVERTISEMENT

Escrocii folosesc din ce în ce mai multe tehnici ingenioase pentru a-și alege și păcăli victimele, iar metoda “jgheabul” pare să fie una dintre preferatele lor. Recent, un grup de patru bărbați din Câmpia Turzii au reușit să pună în aplicare această metodă înșelătoare asupra unui bătrân în vârstă de 67 de ani din comuna Galda de Jos.

Un bărbat din Cluj, păcălit prin metoda “jgheabul”

Conform informațiilor disponibile, cei patru tâlhari, cu vârste cuprinse între 21 și 28 de ani, s-au apropiat de bătrân sub pretextul că vor repara jgheaburile casei acestuia.

ADVERTISEMENT

Promițând că vor efectua lucrarea pentru suma de 300 de lei, aceștia l-au convins pe bătrân să-i primească în curte. Cu toate că inițial victima a acceptat cu bucurie oferta lor, situația a luat o întorsătură neașteptată.

După ce au finalizat presupusa reparație, cei patru indivizi au cerut brusc o sumă exorbitantă de 7.500 de lei. Cu intenția clară de a intimida și de a obține suma cerută, unul dintre tâlhari l-a prins pe bătrân de mână, în timp ce altul l-a amenințat că îi va scoate dinți cu un patent dacă nu plătește. Sub presiunea acestor amenințări, bătrânul a cedat și le-a dat suma de bani solicitată.

ADVERTISEMENT

Procurorii din Alba Iulia au descoperit că acest grup de infractori operează pe întreg teritoriul țării, vizând în special proprietari de locuințe vulnerabili. Prin abordarea lor insidioasă, aceștia propun reparații aparent ieftine pentru jgheaburile acoperișului, iar odată ce oferta este acceptată, încep lucrările. Însă, la finalizarea acestora, cer sume mult mai mari, amenințând sau chiar recurgând la violență fizică în cazul refuzului plății.

Escrocii inventează metode ingenioase

Surprinzător, instanța a decis să aplice pedepse cu suspendare în cazul acestor infractori, deși acțiunile lor reprezintă un pericol evident pentru comunitate.

ADVERTISEMENT

Astfel, doi dintre bărbați au fost condamnați la doi ani de închisoare, iar ceilalți doi la câte un an și nouă luni. Această hotărâre a rămas definitivă, iar cei patru tâlhari au fost obligați să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității.

În ciuda criticilor, judecătorii au justificat decizia de a aplica pedepse cu suspendare, argumentând că aceasta reprezintă un avertisment suficient de puternic pentru a-i îndrepta pe infractori și a-i reintegra în societate.

ADVERTISEMENT

“Inculpaţii se deplasează pe teritoriul ţării şi abordează proprietari de locuințe vulnerabili, cărora le propun să le înlocuiască jgheaburile acoperişului pentru un preţ derizoriu, de câteva sute de lei.

În cazul în care persoanele vătămate acceptă, inculpații se apucă imediat să demonteze jgheaburile, iar apoi solicită persoanelor vătămate pentru lucrările efectuate o sumă mult mai mare, de câteva mii de lei (6.000 – 8.000 lei), spunându-le că suma comunicată iniţial era pentru un metru liniar de jgheab.

Când persoanele vătămate le comunică faptul că nu sunt de acord să plătească suma majorată, devin agresivi, le ameninţă cu acte de violenţă, sau chiar devin violenţi fizic”, au precizat procurorii din Alba Iulia, citați de antena3.

ADVERTISEMENT
Tags: