Sport

Schimbare radicală în cazul Simona Halep. Suplimentul nutritiv contaminat i-a fost prescris de medic!

Simona Halep este suspendată provizoriu pentru dopaj, dar au apărut noi informații care atestă că sportiva are argumente solide pentru a-și proba nevinovăția.
11.01.2023 | 10:08
Schimbare radicala in cazul Simona Halep Suplimentul nutritiv contaminat ia fost prescris de medic
Simona Halep are argumente serioase prin care-și poate demonstra nevinovăția în cazul de dopaj. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Simona Halep este suspendată provizoriu pentru dopaj și este una dintre marile absențe la Australian Open. Fostul lider WTA așteaptă acum judecarea cazului, în regim de urgență, de către un tribunal independent din Marea Britanie, Sport Resolutions, și, potrivit ultimelor informații, are un dosar solid prin care-și poate proba nevinovăția.

Simona Halep este în posesia tuturor datelor suplimentului nutritiv contaminat, iar acesta i-a fost recomandat de un medic!

Pe 21 octombrie, sportiva din Constanța anunța că a fost depistată pozitiv cu Roxadustat la US Open. Preciza încă de atunci că nu a luat cu bună-știință substanțe interzise. Și că va lupta până la capăt pentru a-și demonstra nevinovăția.

ADVERTISEMENT

A făcut pași necesari în acest demers. Așa cum ați aflat, s-a stabilit deja modul în care substanța a ajuns în organism. ”Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat.

Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă, fără ca aceasta să fie precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet”, preciza Cristian Jura, judecător la Tribunalul e Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

ADVERTISEMENT

În plus, potrivit ProSport, știe producătorul suplimentului nutritiv contaminat, numărul de lot și a identificat certificatul de analiză. Informații susținute cu imagini pe care le-a pus la dosar.

Există și alte aspecte care sunt în avantajul sportivei. Mai exact, suplimentul nutritiv nu prezintă, conform etichetei, risc pentru sănătate. Iar el este certificat pentru uz în cazul sportivilor de performanță.

ADVERTISEMENT

Mai mult, are și documente care demonstrează că suplimentul nutritiv a fost prescris de o persoană autorizată. Un medic cu peste 40 de ani experiență în domeniul sportiv de înaltă perfromanță.

Iar Halep justifică utilizarea respectivului supliment nutritiv ca necesitate în absența unei alternative alimentare care să compenseze standardul nivelului performanței sportive impusă de o jucătoare de tenis clasată în Top 10 WTA.

ADVERTISEMENT

Pe baza acestor argumente inatacabile și bazată pe reglementările Codului Internațional Anti-Doping WADA (Agenția Internațională Anti-Doping), fostul lider WTA cere anularea perioadei de suspendare în temeiul lipsei vinovăției sau neglijenței semnificative. Cazul urmează să fie judecat, așa cum spuneam, de Sport Resolutions, triunal independent din Marea Britanie.

ADVERTISEMENT