Sport

Simona Halep a atacat oficial decizia de suspendare! Ce strategie a pus la cale numărul 10 WTA

Simona Halep (31 de ani), numărul zece în ierarhia mondială, a depus dosarul pentru contestaţia privind cazul de dopaj.
02.01.2023 | 13:44
Simona Halep a atacat oficial decizia de suspendare Ce strategie a pus la cale numarul 10 WTA
Simona Halep ar putea primi până la 4 ani de suspendare. Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Simona Halep nu poate participa la Australia Open din cauza suspendării, însă jucătoarea a atacat această decizie.

Simona Halep a trecut la atac! Contestă decizia Agenției Mondiale Antidoping

Conform Orange Sport, Simona Halep a decis să conteste decizia WADA și a depus oficial dosarul chiar înainte de Crăciun.

ADVERTISEMENT

De cazul Simonei Halep se va ocupa un for independent de soluționare a litigiilor din sport, numit Sports Resolutions, așa cum jucătoarea a fost sfătuită de cei din anturajul ei.

Există și o explicație pentru care dosarul a fost depus atât de târziu. Simona Halep a vrut să se asigure că a strâns absolut toate dovezile pentru a demonta acuzațiile și să-și demonstreze nevinovăția.

ADVERTISEMENT

Când se judecă contestația Simonei Halep

Simona Halep va fi chemată la audieri la 30 de zile de la depunerea constestației. Așadar, în a doua parte a lunii ianuarie.

Pentru româncă faptul că WADA nu a dat un verdict direct este o altă veste bună și primul verdict va fi soluționat direct de Sport Resolutions.

ADVERTISEMENT

Dacă WADA ar fi dat un verdict direct, Simona Halep mai avea doar o singură cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Decizia Sport Resolutions va influența major cursul procesului.

Chiar și în cazul în care Simonei Halep i s-ar fi ridicat temporar suspendarea, numărul zece mondial nu ar fi putut participa la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului.

ADVERTISEMENT

Un judecător TAS a explicat care poate fi portița de scăpare a Simonei Halep

Ciprian Jura este judecător la TAS și a dezvăluit cum ar putea scăpa Simona Halep de suspendare: „Din punct de vedere legal, unul dintre cele mai dificile lucruri e să demonstrezi că eşti nevinovat. Ea trebuie să vină cu probe foarte solide, să arate că este nevinovată. Sau că a ingerat substanţa respectivă fără să ştie.

Din cazurile cu care eu m-am confruntat şi vă pot spune că am soluţionat sute de cazuri de doping, în general, atitudinea sportivilor asta este. Nimeni nu ştie cum a ajuns substanţa în organism. Este o atitudine normală. Nimeni nu ştie cum a ajuns substanţa, >. 

Pentru o astfel de substanţă pedeapsa este de patru ani, dar există posibilitatea reducerii sau a îngheţării în condiţiile în care sportivul demonstrează că nu a avut o vină semnificativă în ingerare. Asta înseamnă că i-a fost recomandată de un medic, de o persoană de încredere, poate că a fost un supliment alimentar contaminat.

Există posibilitatea asta: lipsa vinovăţiei. Dacă este un medic personal sau un medic apropiat care i-a administrat un astfel de tratament, ea are o culpă mult mai mică. Poate să scadă foarte mult pedeapsa. De la cei patru ani, poate să scadă la doi ani, poate şi la un an”, a spus reprezentantul TAS, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT