News
notix pixel id

Poliția cere schimbarea Codului Rutier. Vrea amenzi uriașe pentru o nouă contravenție

Poliția Română cere modificarea Codului Rutier. Dacă sunt aprobate, schimbările ar urma să prevadă amenzi uriașe pentru șoferii care încalcă regulile din trafic.
22.11.2021 | 08:14
Poliția cere schimbarea Codului Rutier. Vrea amenzi uriașe pentru o nouă contravenție
Amenzi uriașe pentru șoferii agresivi în trafic. Poliția cere schimbarea Codului Rutier. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Poliția Română pregătește o serie de sancțiuni extrem de aspre pentru șoferii care nu sunt civilizați în trafic prin modificări importante aduse Codului Rutier.

Amenzi uriașe pentru șoferii agresivi în trafic. Poliția cere schimbarea Codului Rutier

Conform unui proiect de OUG pus în dezbatere de Ministerul Afacerilor Interne, noul cod ar urma să prevadă pedepse mai aspre pentru șoferii care încalcă regulile din trafic.

Astfel, cei care calcă prea mult pedala de accelerație ar putea rămâne fără permis pentru 120 de zile, dar și cei care nu acordă prioritate la trecerile de pieton riscă să piardă dreptul de a conduce, pe o perioadă limitată.

ADVERTISEMENT

Proiectul aflat în dezbatere prevede amenzi uriașe pentru conducere agresivă, aici fiind incluși conducătorii auto care încearcă să determine alți șoferi să încalce reguli, care dau flash-uri excesive sau care sunt autorii a fel și fel de șicane pe șosele.

Autoritățile vor să introducă în Codul Rutier o interdicție nouă pentru șoferi – aceea de a avea un comportament agresiv atunci când conduc mașini pe drumurile publice.

ADVERTISEMENT

Șoferii care vor încălca interdicția vor risca să primească cele mai mari amenzi ce se pot aplica persoanelor fizice la încălcarea regulilor de circulație. În prezent, având în vedere că punctul-amendă este de 145 lei, sancțiunile s-ar ridica la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 lei.

Lista faptelor pe care polițiștii rutieri le vor putea amenda pentru că sunt considerate agresive

Proiectul de ordonanță de urgență, inițiat de Ministerul de Interne, menționează că violența în trafic se va plăti scump.

ADVERTISEMENT

Astfel, momentele în care șoferii ajung să se claxoneze sau să recurgă la frâne și flash-uri pentru a-i intimida pe ceilalți conducători auto, ar putea fi dur sancționate de polițiști.

Iată lista completă a faptelor care sunt considerate agresive, dacă proiectul de OUG va fi adoptat:

ADVERTISEMENT
  • folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase pentru a obliga nejustificat șoferul din față să elibereze banda de circulație;
  • deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, pentru depășirea unui șir de mașini care circulă în același sens;
  • circulația la o distanță foarte mică față de alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia ori în lateral, pentru a intimida șoferul acestuia;
  • pornirea mașinii de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților;
  • conducerea intenționată a mașinii prin accelerarea repetată a motorului, pentru a stânjeni persoanele din preajma drumului public;
  • mersul cu spatele cu mașina pentru intimidarea celor care circulă în spate;
  • întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână;
  • realizarea intenționată a unui derapaj controlat al mașinii pentru a o întoarce sau a o roti, scrie AvocatNet.ro.

”În prezent, legislația din domeniul circulației pe drumurile publice nu definește expres comportamentul neadecvat în trafic al unui conducător de vehicul, care poate influența siguranța circulației, poate pune în pericol viața sau integritatea corporală a persoanelor sau poate aduce prejudicii proprietății publice ori private. 

ADVERTISEMENT

Pe fondul adoptării unui comportament neadecvat în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, au fost înregistrate numeroase evenimente rutiere cu consecințe deosebit de grave. Pentru combaterea acestui fenomen tot mai des întâlnit pe drumurile publice, este necesară definirea comportamentului agresiv”, explică inițiatorii în nota de fundamentare.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri