Examenul de Bacalaureat din România va suferi schimbări majore în următorii ani.
Proiectul România Educată lansat de președintele Klaus Iohannis prevede înlocuirea Bacalaureatului actual cu un BAC unic pentru toți absolvenții de liceu.
Acesta va putea fi susținut și de elevii de la școlile profesionale sau liceele tehnologice
Noul proiect educațional va fi înaintat săptămâna aceasta de Cotroceni Guvernului, pentru a fi aprobat prin Memorandum. Anunțul a fost făcut de consilierul prezidențial Ligia Deca.
Conform schimbărilor propuse, bacalaureatul din viitor va fi alcătuit din testări transdisciplinare, pe model PISA, bazate pe competențe.
Oficialul prezidențial anunță că acest nou bacalaureat, format din aceleași examene pentru toți liceenii, indiferent de profil, nu va restricționa accesul la facultate. ”Bacalaureatul nu este un examen predictiv”, a adăugat oficialul, potrivit Edupedu.ro.
În 2021, absolvenții de clasa a 8-a au fost primii care au avut de rezolvat subiecte de tip PISA, pe broșuri, la Evaluarea Națională.
Mult discutatul proiect România Educată urmează să fie adoptat săptămâna viitoare de Guvern, prin Memorandum, iar coaliția de guvernare și-a exprimat deja ”dorința ca în 2 ani să avem așezată reforma pe făgaș, cu o implementare a legislației” și un anumit nivel de aplicabilitate, a anunțat Ligia Deca.
În cursul zilei de marți, 6 iulie, preşedintele Klaus Iohannis are programate o serie de consultări cu conducerea Parlamentului şi cu membri ai Comisiilor de Învăţământ din cele două camere pe tema Proiectului ”România Educată”, după ce luni s-a întâlnit cu liderii coaliţiei de guvernare şi cu ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu.
Următoarea întâlnire din seria de consultări anunţate de şeful statului va avea loc miercuri şi vor participa partenerii de dialog social din zona educaţiei şi reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale implicate în proiectul ”România Educată”.
PNRR-ul României prevede alocarea a 3,6 miliarde de euro pentru România Educată, printre reforme fiind incluse dezvoltarea unui sistem de educaţie timpurie incluziv şi de calitate, bacalaureat reformat.
Planul prevede și investiții importante: 1.800 de microbuze verzi pentru transportul elevilor, 75.000 de săli de clasă dotate cu mobilier, 20.000 de locuri de recreere şi lectură, 20.000 de locuri de cazare nou create în campusuri universitare.