Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a legislației privind asigurările de automobile.
Potrivit proiectului, autorităţile ar putea avea acces în timp real la dosarele de daună ale şoferilor, ca să verifice dacă firmele de asigurări își despăgubesc clienţii la timp şi complet.
ASF își dorește să evite astfel dezastre de tipul falimentului City Insurance, care a lăsat în piaţă o gaură de zeci de milioane de euro. Prin modificărilee legislative propuse, autoritatea va putea interveni din timp când observă nereguli la companiile de asigurări.
”Accesul autorităţii la informaţii va fi unul instantaneu, dacă vreţi. Poate oricând să facă orice verificare dacă asigurătorul îşi respectă obligaţiile legale, pe de o parte.
Pe de altă parte pentru şoferi iarăşi este o garanţie suplimentară a faptului că există un sistem de control bine pus la punct”, explică Mădălin Roșu, Biroul Asiguratorilor Auto, relatează observatornws.ro.
La rândul său, Daniel Apostol, purtatorul de cuvânt al ASF, a declarat: ”Am lansat în dezbatere publică, Aşteptăm să vedem care sunt eventualele propuneri la această modificare a normei privind asigurările de automobile”.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost acuzată în trecut că nu controlează eficient o piață de miliarde de lei, iar noile norme sunt menite să spargă birocrația din cadrul ASF.
”În momentul de faţă sunt probleme cu cuantumul despăgubirilor. Foarte multe societăţi au început să plătească parţial despăgubiri, în pofida faptului că acestea sunt recuperate de către păgubiţi în instanţă, în proporţie de 98%”, explică Dan Barbu, reprezentantul service-urilor.
Opt din 100 de şoferi români fac accidente cu daune. Într-un an se adună aproape 400.000 de dosare de daună.
După prăbuşirea City Insurance, preţul asigurărilor obligatorii pentru răspundere civilă auto s-a dublat şi chiar triplat. Acest fapt a făcut ca numărul asigurărilor auto să scadă dramatic. În primele patru luni ale anului, aproape 5.000 de şoferi au fost prinşi fără RCA.