News

Schimbări pentru pensionari de la 1 ianuarie 2024. Marcel Ciolacu a anunțat ce îi așteaptă: “Trebuie să intervenim”

Liderul PSD Marcel Ciolacu anunță că își dorește neapărat o nouă lege a pensiilor de la 1 ianuarie 2024, în condițiile în care ar exista ”multe inechități” în actualul sistem.
02.09.2023 | 17:50
Schimbari pentru pensionari de la 1 ianuarie 2024 Marcel Ciolacu a anuntat ce ii asteapta Trebuie sa intervenim
Schimbări pentru pensionari de la 1 ianuarie 2024. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu spune că aceasta ar fi prioritatea social-democraților. “Atât eu, cât și colegii mei considerăm că este nevoie de o nouă lege a pensiilor și a devenit o prioritate legislativă pentru grupurile reunite ale Partidului Social Democrat și pentru Ministerul Muncii”, a transmis Ciolacu. Premierul deplânge pensionarii cu pensie de 1.500 de lei, comparativ cu cei care duc acasă 40.000 de lei pe lună.

Schimbări pentru pensionari de la 1 ianuarie 2024

”Din acest moment mi-aș dori o nouă lege a pensiilor care să intre în vigoare cu data de 1 ianuarie 2024 și cei de la comisie și noi știm că sunt foarte multe inechități în vechea lege a pensiilor. În continuare avem pensii de 1.500 lei, dar și pensii de 30.000-40.000 lei. Trebuie să intervenim, avem această obligație ca și stat, ca să închidem cât mai mult din acest decalaj major“, a anunţat premierul României.

ADVERTISEMENT

Cât despre legea pensiilor speciale, aceasta e însoțită momentan de un mare semn de întrebare, fără a fi făcute progrese reale. ”Nu s-a discutat absolut nimic concret. M-am dus la Bruxelles însoțit cu doi directori din cadrul Ministerului Justiției, care au avut înaintea mea întâlniri cu comisia tehnică pe amendamentele propuse în acest moment.

Am înțeles că s-au făcut pași foarte mari chiar în acea zi, urmând ca experții să revină săptămâna viitoare”, a completat Ciolacu. De altfel, Marcel Ciolacu și-a trimis la Bruxelles subalternii pentru a convinge Comisia Europeană să nu lase țara noastră fără banii din PNRR din cauza deficitului bugetar, printre altele, însă a fost nevoit să meargă personal acolo pentru că răspunsul din partea Comisiei Europene nu a fost tocmai pe bunul plac al social-democraților.

ADVERTISEMENT

De altfel, USR a remarcat cum PSD și Marcel Ciolacu dau vina pe războiul din Ucraina pentru lipsa unei guvernări coerente, și consideră că negocierile dintre PSD și Comisia Europeană ”au eșuat lamentabil”. ”Cheltuieli aberante ale PSD-PNL au dus la un deficit uriaș. Ciolacu l-a trimis pe Boloș la Bruxelles să ceară Comisiei să accepte o majorare a deficitului pentru acest an la 5,5%, justificând această solicitare cu trei aberații:

1 Invocă ajutoarele pentru Ucraina fără dovezi concrete. 2 Propun măsuri fanteziste despre reducerile de cheltuieli pentru 2023. 3 Își justifică eșecurile prin creșterea electoratului extremist. Rezultatul? Fostul ministru al fondurilor europene Cristian Ghinea: Devine aproape o certitudine că nu vom primi niciun euro din PNRR din cele 5,4 miliarde pe anul ăsta, din simplul motiv că nu au trimis până acum nicio cerere de plată, deși mai e puțin și trebuia trimisă și Cererea 4 (în septembrie conform calendarului), nu doar Cererea 3.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană NU are încredere în acest guvern! Prin urmare nu acceptă creșterea pragului pentru deficitul bugetar. Pentru că nu există nici un motiv obiectiv, e doar proastă guvernare şi furt”, au remarcat cei din USR. Cu alegerile la ușă, PSD trebuie să gestioneze foarte multe probleme în țară, fără a risca să-și piardă din electorat, în condițiile în care AUR crește de la săptămână la săptămână.

În aceste condiții Marcel Ciolacu a anunțat că își pune mandatul pe masă dacă cei din PNL nu vor accepta ”reformele” pregătite de PSD. ”Cine nu-și asumă răspunderea (pe măsurile de austeritate n.r.) să depună moțiune”, a răbufnit Marcel Ciolacu într-o ședință a PSD unde s-a votat în unanimitate ca PSD să se pregătească de alegeri anticipate dacă PNL nu va accepta măsurile de austeritate pregătite de social-democrați.

ADVERTISEMENT

Analistul politic Sebastian Lăzăroiu a explicat pentru Digi 24 că PSD și PNL vor avea mari probleme la alegerile din 2024 și societatea s-ar putea trezi cu un președinte susținut de AUR. ”În prima formulă, PNL nu poate visa mai mult decât rolul de partener minor la configurația de putere. La fel, în prima formulă, nu este garantată câstigarea funcției de președinte de PSD. Dacă nu apar candidaturi surprize, AUR are șanse să câștige prezidențialele în al doilea tur.

A doua formulă este greu de pus în aplicare dacă PSD și PNL vot fi despărțite de mai mult de 3-5 puncte procentuale la alegerile europarlamentare (alegeri test), pentru că partidul “major” nu poate oferi, prin negociere, nicio funcție executivă, din cele două menționate, unui partid mult mai slab electoral”, a declarat expertul. Potrivit sondajelor, PSD ar obține undeva la 30% din voturi, iar AUR și PNL undeva la 20%. Asta, în condițiile în care prezența la vot ar fi extrem de scăzută, la fel ca și în anii precedenți.

ADVERTISEMENT
VIDEO Singurul filmuleț cu Bruce Lee într-o luptă MMA! Imagini incredibile publicate după...
VIDEO Singurul filmuleț cu Bruce Lee într-o luptă MMA! Imagini incredibile publicate după jumătate de secol
Lovitură de teatru în dosarul tragediei de la 2 Mai: judecătoarea Ancuța Popoviciu,...
Lovitură de teatru în dosarul tragediei de la 2 Mai: judecătoarea Ancuța Popoviciu, recuzată și transferată în aceeași zi
BREAKING NEWS! Incendiu cu degajări mari de fum lângă stadionul DINAMO! Autoritățile au...
BREAKING NEWS! Incendiu cu degajări mari de fum lângă stadionul DINAMO! Autoritățile au intervenit în forță!
Ciprian are un service auto mobil, iar afacerea sa este înfloritoare. Cât te...
Ciprian are un service auto mobil, iar afacerea sa este înfloritoare. Cât te costă dacă ai făcut pană şi chemi mecanicii la faţa locului
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste...
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Ultima oră / Îndrăgita actriță a ajuns în stare gravă la spital, în...
Ultima oră / Îndrăgita actriță a ajuns în stare gravă la spital, în urma unui accident. 'Va fi o recuperare lungă'
Vârsta de pensionare SE VA MODIFICA la fiecare 3 ani
Vârsta de pensionare SE VA MODIFICA la fiecare 3 ani
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a...
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a urmat apoi
Tavi Colen și Alin Oprea, scandal fără sfârșit. Vorbe grele aruncate de cei...
Tavi Colen și Alin Oprea, scandal fără sfârșit. Vorbe grele aruncate de cei doi
Anamaria Prodan, detalii intime despre relaţia cu Ronald Gavril: „Acesta este avantajul să...
Anamaria Prodan, detalii intime despre relaţia cu Ronald Gavril: „Acesta este avantajul să ai un iubit mai tânăr”
Șofer român de TIR, reacție uluitoare când e prins într-o parcare din Belgia...
Șofer român de TIR, reacție uluitoare când e prins într-o parcare din Belgia că dormea în camion. „Șeful preferă să plătească amenda, e mai ieftin decât hotelul”
Irinel Columbeanu, prima veste bună de când e la azil. Fostul soț al...
Irinel Columbeanu, prima veste bună de când e la azil. Fostul soț al Monicăi Gabor scapă de problemele cu banii? Ce veste a primit