News

Schimbări uriașe pentru mii de români. Ce se întâmplă cu pachetele alimentare în 2023

Persoanele defavorizate, care anterior beneficiau direct de pachetele alimentare, ar putea să primească vouchere sau tichete valorice în locul acestora.
20.06.2023 | 10:03
Schimbari uriase pentru mii de romani Ce se intampla cu pachetele alimentare in 2023
Pachetele alimentare vor fi înlocuite cu niște vouchere. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Programul prin care românii cu venituri mici primeau gratuit pachete cu 24 de kilograme de alimente este acum în dezbatere cu Comisia Europeană. Dacă până acum persoanele defavorizate primeau direct pachetele cu alimente, de acum înainte acestea ar putea fi înlocuite cu vouchere sau tichete valorice. Schimbarea ar crea însă dezechilibre majore în piață, afectând atât românii beneficiari, cât și producătorii români din industria agroalimentară și favorizând marile lanțuri de hipermarketuri.

Pachetele alimentare vor fi înlocuite cu niște vouchere

Opt asociații patronale care reunesc cei mai mari producători români din industria agroalimentară atrag atenția că o serie de modificări în programul “Sprijin pentru persoanele defavorizate în vederea asigurării alimentelor de bază / mese calde” vor da naștere unor probleme serioase atât pentru beneficiarii programului, cât și pentru industria autohtonă.

ADVERTISEMENT

Principala modificare propusă constă în înlocuirea alimentelor distribuite direct către persoanele vulnerabile cu vouchere, pe care acestea ar urma să le folosească în marile lanțuri de hipermarketuri pentru a-și cumpăra diverse produse.

Această schimbare nu doar că ar îngreuna accesul acestor persoane la alimente propriu-zise (având în vedere că vorbim despre persoane în vârstă sau cu dizabilități, care se deplasează cu greutate), ci ar însemna și o reducere a ajutorului efectiv pe care-l primesc.

ADVERTISEMENT

Programul, lansat în 2020, este finanțat în cea mai mare parte din fonduri europene, prin Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS). Până acum, el a presupus distribuirea de ajutoare sub formă de produse alimentare de bază către aproximativ 1,2 milioane de români care trăiesc sub pragul sărăciei.

Peste un milion de români beneficiază de pachetele alimentare

Beneficiarii programului sunt în cea mai mare parte pensionari, persoane cu dizabilități fizice și psihice, familii monoparentale și oameni fără adăpost. Aceștia primeau, o dată la jumătate de an, câte un pachet cu produse alimentare de bază, furnizate de firme din România, produse autohtone, la fabrici românești.

ADVERTISEMENT

Programul de distribuire gratuită a pachetelor cu alimente este finanțat prin tranșe de fonduri europene, în valoare totală de aproximativ 300 de milioane de euro. Pachetele ajung la 1.188.852 de beneficiari eligibili din întreaga țară, inclusiv familii și persoane singure cu venit minim garantat, familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, persoane sau familii aflate temporar în situații critice de viață și persoanele care locuiesc în așezările informale.

Comercializarea pachetelor cu cele 24 de kilograme de alimente destinate beneficiarilor poate duce la excluderea persoanelor respective din lista de beneficiari, iar autoritățile locale sau Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene trebuie notificate în acest sens.

ADVERTISEMENT

“Dacă sunt astfel de situaţii (să vândă produsele/pachetele – n.r.) în care totuşi noi le dăm pentru a le asigura traiul zilnic şi totuşi aceste produse fac obiectul comercializării, trebuie sesizat de îndată fie MIPE sau structurile de poliţie locală pentru că ordonanţa prevede sancţiuni dure pentru astfel de situaţii, mergând chiar până la excluderea din categoria beneficiarilor. Scopul acestei forme de sprijin este să îi ajutăm să treacă cu bine de această perioadă de criză”, a precizat Marcel Boloş.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags:
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e...
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e de subestimat!”. Ce spune despre micii din Obor VIDEO
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară,...
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară, începând cu ora 12.00. Avertizarea emisă de ANM
Imagini fabuloase cu apartamentul de peste 2.000 de metri pătraţi al lui Ion...
Imagini fabuloase cu apartamentul de peste 2.000 de metri pătraţi al lui Ion Ţiriac. Luxul de care are parte miliardarul român
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
MOSCOVA AMENINȚĂ ROMÂNIA! Atac dur chiar de la KREMLIN la adresa BUCUREȘTIULUI
MOSCOVA AMENINȚĂ ROMÂNIA! Atac dur chiar de la KREMLIN la adresa BUCUREȘTIULUI
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
O nouă taxă pe capul românilor. Va fi scandal național
O nouă taxă pe capul românilor. Va fi scandal național
Valeriu Gheorghiţă a confirmat chiar la postarea făcută de Monica Bârlădeanu!
Valeriu Gheorghiţă a confirmat chiar la postarea făcută de Monica Bârlădeanu!
STENOGRAME. Noi detalii din dosarul generalilor SRI Coldea și Dumbravă. „N-are cum să...
STENOGRAME. Noi detalii din dosarul generalilor SRI Coldea și Dumbravă. „N-are cum să nu aibă putere, mă. Îi are pe toți la mână”
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care...
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care putea schimba istoria țării