News

Vouchere de vacanță pentru angajații de la privat. Senatul a adoptat legea, cum se poate intra în posesia celor 1.450 de lei

Angajații din mediul privat vor primi în curând și ei vouchere de vacanță, după ce Senatul a adoptat tactic un proiect de lege în acest sens.
06.06.2023 | 17:08
Vouchere de vacanta pentru angajatii de la privat Senatul a adoptat legea cum se poate intra in posesia celor 1450 de lei
Vouchere de vacanță pentru angajații de la privat. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Concret, după ce Camera Deputaților va vota pozitiv acest demers legislativ, angajații din privat vor primi vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei, bani care vor fi plătiți din bugetul statului sau din bugetele administrațiilor locale. Efortul financiar va fi semnificativ, pentru că 4.2 milioane de oameni vor putea beneficia de vouchere.

Vouchere de vacanță pentru angajații de la privat

În cel mai fericit caz, legea va trece până în 2024, iar voucherele vor putea fi acordate până pe 21 decembrie 2026 tuturor angajaților din mediul privat, care au un contract individual de muncă. În cazul în care cineva este angajat în mai multe locuri, cu mai multe contracte, acea persoană trebuie să aleagă un singur angajator de la care să primească vouchere.

ADVERTISEMENT

Impactul bugetar pentru aceste vouchere va fi de peste 6 miliarde de lei, însă estimările arată că 65% din această sumă se va întoarce la bugetul de stat prin TVA, taxe și impozite. Proiectul recent trecut de Senat are ca scop principal impulsionarea economiei, în special prin industria Horeca și a domeniului turismului.

Conform Antena 3, voucherele ar urma să fie date angajaților de la privat în perioada ”limitată” 2024 – 2026, urmând ca mai apoi guvernanții să tragă concluziile și să vadă dacă acest demers e rentabil, sau nu. “Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanţă suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care aceştia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS”, este menționat în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

ADVERTISEMENT

Mai mult, potrivit propunerii legislative, se arată că “începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”.

Dacă pentru angajații din privat aceste vouchere de vacanță vor fi o noutate, bugetarii s-au obișnuit deja cu aceste cadouri din partea politicienilor. Pentru ce pot fi folosite, însă, cardurile de vacanță? Conform datelor oficiale, pentru orice de la plata transportului, cazării, a meselor, a tratamentelor și a serviciilor de agrement dorite.

ADVERTISEMENT

Practic, beneficiarii vor verifica lista cu partenerii, care e destul de mare, listă care va include diverse agenții de turism, hoteluri, pensiuni sau unități de tratament balnear din România. E important ca acestea să aibă, totuși, certificat de clasificare sau licență, eliberate de instituția centrală responsabilă în domeniul turismului, adică să fie recunoscute de instituțiile relevante.

Interesant, singurii care ar rămâne fără aceste vouchere ar fi angajații din Sănătate, așa cum anunță și Federația Sindicală Sanitas. ”Pentru că în acest moment salariaţii din Sănătate sunt singurii bugetari care nu beneficiază de acest tip de finanţare pentru voucherele de vacanţă. Pentru toate celelalte categorii de angajaţi din sistemul public, autorităţile au găsit resurse financiare. Pentru sistemul public de sănătate, aceste resurse nu se găsesc din 2018!

ADVERTISEMENT

Atât timp cât finanţarea voucherelor de vacanţă este lăsată la latitudinea ordonatorului de credite, evident că cele mai multe spitale nu-şi permit să mai aloce bani pentru acestea, atâta timp cât îşi acoperă cu greu cheltuielile pentru funcţionarea de zi cu zi!”, transmitea Federația Sanitas.

ADVERTISEMENT
Tags: