News

Schimbări uriașe pentru milioane de pensionari români. Decizia este deja publicată în Monitorul Oficial

Cea mai recentă OUG care are ca obiect sistemul public de pensii afectează milioane de pensionari. Șeful Casei de Pensii a vorbit despre modificări
16.09.2023 | 09:47
Schimbari uriase pentru milioane de pensionari romani Decizia este deja publicata in Monitorul Oficial
Milioane de români, afectați de cele mai recente modificări din sistemul de pensii Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Două dintre modificările prevăzute în textul actului normativ, cu efecte pentru milioane de pensionari români, sunt legate de posibilitatea cumpărării de vechime retroactivă în muncă și de angajările suplimentare de la Casa de Pensii.

Schimbări uriașe pentru milioane de pensionari români

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a explicat motivele pentru care a fost prelungit termenul până la care viitorii pensionari își pot cumpăra vechime.

ADVERTISEMENT

”Contractele de asigurare sociale privind cumpărarea de vechime retroactivă în muncă, care fuseseră prelungite până în 31 august, au reprezentat un lucru foarte bun și aduc venituri imediate pe termen scurt. Avem 130.500 de contracte încheiate pe Ordonanța 163/2020, a căror valoare depășește 420 de milioane (de lei n.r.).

Am considerat util ca această formă să continue și pe viitor, astfel încât viitorii pensionari pot să-și mai cumpere vechime până la 31 decembrie 2024”, a spus Daniel Baciu, pentru România TV, cu referire la prevederile OUG nr. 70/2023.

ADVERTISEMENT

Contracte prelungite pentru recalcularea pensiilor

Prin același act normativ, a fost decisă și prelungirea contractelor celor 1.000 de persoane care fuseseră angajate pe perioadă determinată de CNPP, în vederea digitalizării și evaluării dosarelor de pensie.

”După ce vom finaliza procesul de digitalizare și evaluare a dosarelor de pensii, care este pe final, am trecut de 90% din dosarele pe care le-am evaluat și digitalizat, avem alte operațiuni foarte importante în perioada imediat următoare pe care trebuie să le facem cu ajutorul acestor angajați și vorbesc în principal de certificarea datelor din carnetul de muncă pentru perioada de dinainte de 1 aprilie 2001, pentru că, după acea dată, totul este digitalizat.

ADVERTISEMENT

Vrem să le automatizăm și digitalizăm, fiind foarte ușor să putem calcula pensiile pe viitor. Vorbim despre emiterea deciziilor de pensii în sistem centralizat, vorbim despre 5 milioane de decizii care se vor emite și transmite către Casele Teritoriale de Pensii în vederea verificării, îndosarierii, împlicuirii și transmiterii către beneficiari, către pensionari.

Vorbim și despre calcularea dosarelor de pensii provenite din vechiul sistem, aici avem în jur de 165.000 de dosare pe care va trebui să le evaluăm după ce avem noua formulă de calcul în noul act normativ care vizează sistemul public de pensii”.

ADVERTISEMENT

Cei 1.000 de angajați ale căror contracte au fost prelungite au fost recrutați în 2021 cu scopul de a suplimenta personalul caselor teritoriale de pensii în vederea recalculării tuturor pensiilor, contractele acestora urmând să expire inițial la data de 31 decembrie 2022.

ADVERTISEMENT