News

Veste importantă pentru elevi și părinți, cu o zi înaintea începerii noului an școlar. Sunt vizați direct

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a lămurit chestiunea testelor anti-drog efectuate în şcoli, lansată de Cătălin Predoiu după tragedia de la 2 Mai.
10.09.2023 | 10:54
Veste importanta pentru elevi si parinti cu o zi inaintea inceperii noului an scolar Sunt vizati direct
Testele anti-drog în şcoli se vor face doar cu acordul părinţilor Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

În ajunul deschiderii noului an de învăţământ părinţii sunt preocupaţi de finalizarea pregătirii copiilor pentru şcoală, însă dezbaterile publice din ultimele săptămâni a provocat confuzie în rândul multor adulţi, care în vârtejul informaţional existent nu ştiu dacă li se vor face sau nu teste anti-drog elevilor la şcoală.

Ligia Deca este de acord cu Alexandru Rafila

Ministrul Alexandru Rafila a ţinut să facă lumină în chestiunea testării anti-drog a elevilor, explicând clar în ce condiţii ar urma aceasta să aibă loc. El dă asigurări că va fi făcută cu acordul părinţilor, în cazuri bine stabilite şi a subliniat că nu se pune problema să fie făcută o testare în masă.

ADVERTISEMENT

“Noi am semnat un protocol, opt ministere au semnat un protocol pentru siguranţă în şcoli. Există şi o componentă legată de sănătate şi e normal să fie aşa.

O să discutăm cu Ministerul Educaţiei şi cu Ministerul de Interne, în special, încât testarea – dacă se va face şi probabil că se va face – să fie făcută doar cu acordul părinţilor, în cazuri bine stabilite.

ADVERTISEMENT

Nu facem o testare în masă, care să genereze foarte multă agitaţie în rândul părinţilor. Ea se face doar cu acordul părinţilor, în cazul în care aceştia solicită testarea unui copil care are o problemă legată de comportament într-o anumită perioadă sau la solicitarea cadrelor didactice, cu acordul părinţilor, iar acest lucru trebuie convenit cu Ministerul Educaţiei şi în niciun caz nu ar fi o chestiune care să fie obligatorie sau să producă neajunsuri”, a spus Alexandru Rafila.

De asemenea, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a dat asigurări că nu se pune problema efectuării de teste anti-drog în şcoli, spunând însă că se lucrează în primul rând la un plan care are în centru prevenţia.

ADVERTISEMENT

La fel ca şi Alexandru Rafila, ea a declarat că eventualele testări vor fi făcute numai în cazurile în care părinţii vor fi de acord, iar “elevul  prezintă semne că există probleme în acest sens”.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a fost cel care a adus în spaţiul public varianta testelor anti-drog efectuate în şcoli, după tragedia de la 2 Mai, de acum trei săptămâni, când un şofer drogat în vârstă de 19 ani a spulberat un grup de tineri, omorându-i pe doi dintre ei.

ADVERTISEMENT

Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, a mers mai departe şi a declarat că se analizează ideea ca la începutul anului şcolar să li se ceară elevilor să vină ci adeverinţe medicale care să ateste că şi-au făcut analizele anti-drog.

ADVERTISEMENT