News

În România se înregistrează zilnic 1.000 de cazuri de Covid. Alexandru Rafila: “Probabil vom mai avea o săptămână sau două de creştere”

Infecţiile cu coronavirus s-au înmulţit semnificativ în România în ultima săptămână, dar ministrul Sănătăţii apreciază că spre sfârşitul lunii situaţia va reintra în normal.
08.09.2023 | 18:42
In Romania se inregistreaza zilnic 1000 de cazuri de Covid Alexandru Rafila Probabil vom mai avea o saptamana sau doua de crestere
Numărul cazurilor de Covid a crescut în ultimele zile în România Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Numărul cazurilor de Covid este în creștere în România, ministrul Alexandru Rafila dezvăluind vineri că aproximativ 1.000 de infectări sunt descoperite zilnic. El avertizează că în ur,ătoarele săptămâni numărul ar putea deveni mai mare, după care anticipează o intrare în normalitate.

80 la sută dintre cazuri sunt forme uşoare

Alexandru Rafila spune că fiecare unitate sanitară ia măsuri interne privind cazurile de Covid, subliniind însă că măsurile care trebuie luate sunt cele obişnuite în orice situaţie în care avem de-a face cu boli care se transmit pe cale respiratorie.

ADVERTISEMENT

“Măsurile sunt cele care se iau în mod obişnuit când discutăm despre o boală transmisibilă pe cale respiratorie. Fiecare unitate sanitară ia măsuri interne legale pentru a limita transmiterea în spital, gruparea pacienţilor, în funcţie de situaţie. Avem în jur de 1.000 de cazuri pe zi în momentul de faţă, dar nu discutăm decât despre o anumită aglomerare la nivelul unor spitale de boli infecţioase.

Dar măsurile care se iau şi în cazurile de gripă, de exemplu, sunt similare şi pentru infecţia cu noul coronavirus. Probabil că vom mai avea una-două săptămâni de creştere şi ulterior situaţia va începe să reintre în normal”, a declarat Rafila.

ADVERTISEMENT

Ultima raportare referitoare la coronavirus transmisă de Ministerul Sănătăţii a fost făcută marţi, 5 septembrie, 583 de persoane infectate cu Covid-19 fiind internate la acea dată în unităţile sanitare. Conform raportului, pentru intervalul 28 august – 03 septembrie 2023, au fost înregistrate 4.772 cazuri noi de persoane infectate, în creştere cu 1.446 de cazuri faţă de săptămâna anterioară.

Medicul Adrian Marinescu spune că 80 la sută dintre cazuri sunt însă forme uşoare, iar numărul celor care ajung la terapie intensivă este foarte mic. “20 la sută nu sunt neapărat cazurile acelea foarte grave de terapie, dar sunt persoane cu factori de risc, sunt copii mici pe care trebuie să îi monitorizezi şi sunt şi cei care au într-adevăr complicaţii pulmonare, neurologice etc

ADVERTISEMENT

Procentul celor care ajung în terapie intensivă, din fericire, este extrem de mic. Sunt puţini cei care ajung în terapie, dar totuşi se poate întâmpla”, spune directorul medical al Institutului Matei Balş.

Totodată, acesta mai spune că spune că momentan nu s-a demonstrat dacă noile subvariante al Covid-19, Eris sau Pirola, ar avea o virulenţă sporită, punctând faptul că majoritatea mutațiilor suferite de un virus rămas o perioadă mai lungă în circulaţie sunt nesemnificative.

ADVERTISEMENT

“Este o contagiozitate care fără discuţie se potriveşte cu tot ceea ce a însemnat Omicron”, mai apreciază Adrian Marinescu, care spune că deşi este o situaţie mai complicată şi presupune prudenţă, nu se pune problema de restricţii sau de valuri pandemice precum cele din 2020 sau 2021.

ADVERTISEMENT