News

Școli din România închise din cauza Covid-19. Unități trecute în scenariul roșu în mai multe județe

16.09.2020 | 15:04
Scoli din Romania inchise din cauza Covid19 Unitati trecute in scenariul rosu in mai multe judete
ADVERTISEMENT

De la o oră la alta, numărul de școli din România închise din cauza infectărilor cu Covid-19 în rândul profesorilor și al elevilor este în continuă creștere.

În prima zi a anului școlar 2020-2021, în țara noastră erau, din datele Ministerului Educației, un total de 12.433 de unități de învățământ în scenariul verde, cel bazat pe prezența fizică a elevilor în bănci.

ADVERTISEMENT

Între timp, din cauza infectărilor cu Covid-19 depistate, numărul acesta a scăzut de la o zi la alta, iar multe dintre aceste școli au trecut direct în scenariul roșu, cu ore care se desfășoară exclusiv online.

Crește numărul de școli din România închise din cauza Covid-19

În tot mai multe județe din țară, cursurile clasice ale elevilor, cele bazate pe prezență fizică în clase, se transformă, din cauza infectărilor, în cursurile online, bazate pe prezența în fața computerului sau a tabletei.

ADVERTISEMENT

Ultimele ore au adus treceri din scenariul verde în cel roșu, cu ore exclusiv online, pentru școli din mai multe județe ale țării, precum Prahova, Suceava, Timiș sau Constanța.

Numărul elevilor depistați pozitiv cu coronavirus la Colegiul Național Militar ”Dimitrie Cantemir“ Breaza a ajuns la 11, a transmis, miercuri, Prefectura Prahova. Colegiul a trecut la scenariul roșu, relatează Mediafax. Este vorba de patru elevi din clasa a IX-a, doi din clasa a X-a, patru din clasa a XI-a și unu,l din clasa a XII-a.

ADVERTISEMENT

Probleme sunt și în Suceava. Cursurile la Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” din Suceava se vor desfăşura exclusiv online, timp de 14 zile, începând de miercuri, după ce şase cadre didactice au fost depistate cu noul coronavirus, a declarat, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu, conform News.ro.

În același județ, tot de miercuri, conducerea Colegiului Tehnic ”Mihai Băcescu” din Fălticeni a decis ca unitatea să funcţioneze după scenariul roşu, după ce au fost confirmate patru cazuri de infectare cu noul coronavirus la două cadre didactice, la directorul şi directorul adjunct al unităţii liceale.

ADVERTISEMENT

Probleme în Timiș și Constanța

În vestul țării, la Liceul ”W. Shakespeare” din Timişoara a fost depistată cu Covid-19 o a doua învăţătoare, după ce prima a fost confirmată în urmă cu o zi. De asemenea, a fost confirmat un caz la un cadru didactic la Şcoala Gimnazială nr. 25 din Timişoara. În total, în judeţul Timiş, şase cadre didactice s-au infectat cu noul coronavirus, dar şi un administrator.

“Marți au fost testate cadrele didactice de la Liceul Shakespeare, cele din învăţământul primar. După ce am constatat că un cadru a fost testat pozitiv şi încă unul a stat acasă pentru că în familie se afla cineva pozitiv, s-a convenit testarea tuturor cadrelor didactice de la învăţământul primar.

Din cele 10 cadre, unul a fost testat pozitiv, este deja acasă, în carantină, celalalte sunt negative. DSP a făcut aseară ancheta epidemiologică, direcţiunea nu ne-a anunţat că mai sunt şi alte cadre contacţi care să stea acasă.

Acolo sunt 6 clase de învăţământ primar care vor sta acasă, pentru că 6 învăţătoare nu pot să vină la şcoală. Două săptămâni vor sta acasă şi vor face activităţi online”, a explicat Marin Popescu pentru sursa citată.

Situația nu este mai bună nici în județul Constanța. Prefectura de la malul mării a anunţat, marţi după-amiază, că două unităţi trec la cursuri exclusiv online după ce au fost confirmate cazuri în rândul angajaţilor şcolii.

Grădiniţa cu Program Normal şi Prelungit “Colibri” Constanţa trece de la scenariu 1, la scenariul 3 (doar pentru grupa mare), până în 28 septembrie, ca urmare a infectării cu virusul SARS-CoV-2 a unui cadru didactic, care a intrat în contact şi cu o parte dintre preşcolari.

La fel se va întâmpla cu Liceul Teoretic “Ovidius” Constanţa, care trece de la scenariul 2 la scenariul 3, până în 29 septembrie, după confirmarea a patru cazuri de coronavirus în rândul angajaţilor.

ADVERTISEMENT