News

Românii care fac comerț online au intrat în vizorul ANAF. Zeci dintre ei câştigă peste un milion de lei pe lună

Persoanele fizice din România care au avut vânzări online de peste un milion de lei pe lună au fost luate în vizor de ANAF. Fiscul anunță controale în următoarea perioadă.
09.03.2023 | 13:00
Romanii care fac comert online au intrat in vizorul ANAF Zeci dintre ei castiga peste un milion de lei pe luna
ANAF va controla persoanele fizice cu vânzări online de peste un milion de lei pe lună. ”E clar că este evaziune fiscală”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Milioane de români vând, periodic, fel și fel de produse online. O parte dintre conaționali efectuează, lunar, tranzacții uriașe, care trec de pragul de un milion de lei. Aceste persoane au fost luat în vizor de ANAF.

ANAF va controla persoanele fizice cu vânzări online de peste un milion de lei pe lună. ”E clar că este evaziune fiscală”

Lucian Heiuș, președintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), anunță că inspectorii din subordinea sa au descoperit persoane fizice care au avut vânzări online de peste un milion de lei, într-o lună. Oficialul a menţionat că, mai mult ca sigur, în aceste cazuri este vorba despre evaziune fiscală.

ADVERTISEMENT

Acolo este clar evaziune fiscală”, a spus președintele ANAF, referindu-se la vânzările online. Heiuș a mai atras atenția, în același timp, și asupra bacșișului din restaurante. Patronii localurilor nu ar trebui să mai folosească borcanul de pe bar unde pun clienții bani, a mai spus șeful Fiscului.

”Le mulţumesc marilor firme de curierat că au depus această declaraţie (n.r. declaraţia 395). Deja avem informaţii foarte clare şi sunt în pregătire nişte acţiuni ale Antifraudei pe aceste mecanisme. Vă spun că am descoperit persoane fizice care au avut vânzări online de peste 1 milion de lei într-o lună.

ADVERTISEMENT

Deci, acolo clar că este evaziune fiscală şi deja suntem în faza finală. Cred că la începutul lunii aprilie câteva zeci de asemenea persoane vor fi verificate de Antifraudă”, a menţionat menţionat Lucian Heiuş, cu ocazia prezentării raportului de performanţă pe anul 2022, scrie Agerpres.

Reamintim că, de câteva luni, firmele de curierat sunt obligate să raporteze informații despre vânzătorii online, care livrează produse cu plata ramburs și clienții care achită cash la momentul tranzacției.

ADVERTISEMENT

Prin această modalitate, inspectorii de la ANAF au descoperit vânzători fără firme înregistrate. Prin urmare, ei nu depun declarații de venituri și nici nu plătesc taxe și impozite. În rândul lor sunt și persoane care vând direct pe rețelele de socializare.

Studiu al Băncii Mondiale: 60% dintre români consideră normal să nu plătească un impozit ”dacă pot să nu plătească”

În aceeași apariție publică, Lucian Heiuș a amintit de un studiu în care s-a analizat comportamentul fiscal al contribuabilului român. Din această cercetare, realizată de Banca Mondială, a reieşit că aproximativ 60% dintre contribuabili considerau normal să nu plătească un impozit “dacă pot să nu plătească“.

ADVERTISEMENT

”Ştiu de un studiu care a fost făcut cu asistenţa Băncii Mondiale în urmă cu câţiva ani, în care s-a analizat comportamentul fiscal al contribuabilului român, respectiv acela moral – aşa a fost denumit moralul fiscal şi, din păcate, undeva la 60% dintre contribuabili spuneau că li se pare normal dacă pot să nu plătească un impozit, să nu-l plătească”, precizează șeful ANAF.

Dată fiind această situație, Heiuș este de părere că în România este nevoie de o instruire, o educaţie fiscală în şcoli. ”Aici trebuie să lucrăm mult. Şi noi, ca şi ANAF, am şi demarat o acţiune în acest sens şi chiar prin Legea educaţiei dorim să se facă o instruire, o educaţie fiscală în şcoli, pentru ca tinerii de pe băncile şcolii, pe băncile facultăţii, să înţeleagă importanţa plăţii impozitelor şi taxelor şi să înţeleagă că nu este doar o obligaţie legală acest lucru, ci este şi o obligaţie morală să-ţi achiţi la timp impozitele şi taxele.

Deja avem semnate câteva protocoale cu universităţi din România prin care studenţi de la Ştiinţe economice sau la Ştiinţe juridice vor veni şi vor face practică în ANAF şi, în acelaşi timp, profesori din aceste universităţi vor veni şi vor ţine cursuri către angajaţii ANAF-ului, în acest mecanism de pregătire profesională continuă al funcţionarului din ANAF”, a mai spus Lucian Heiuş.

ADVERTISEMENT
Tags:
"Şi-au ales locul, nu s-au dus la întâmplare". Două fete de 15 ani au murit după ce s-ar fi aruncat de pe un turn, în Hunedoara. Una dintre ele ar fi lăsat un bilet de adio
A făcut show înaintea luptei, însă nimeni nu se gândea la ce avea...
A făcut show înaintea luptei, însă nimeni nu se gândea la ce avea să se întâmple în ring! FOTO La final, era de nerecunoscut
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Mădălina Ghenea le-a aprins imaginaţia fanilor cu ultimul pictorial. Apariţie electrizantă, în costum...
Mădălina Ghenea le-a aprins imaginaţia fanilor cu ultimul pictorial. Apariţie electrizantă, în costum de baie
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai...
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Doc, fost concurent Survivor, detalii picante din spatele camerelor. Ce le făcea colegelor...
Doc, fost concurent Survivor, detalii picante din spatele camerelor. Ce le făcea colegelor de competiție
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru...
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România, cu câteva condiții
O monedă românească valorează cât o garsonieră. Cine o are în casă poate...
O monedă românească valorează cât o garsonieră. Cine o are în casă poate spune că l-a lovit norocul
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română