News

Se cere acuzarea lui Donald Trump pentru revolta de la Capitoliu. Cele patru infracțiuni pentru care ar putea fi anchetat

Comitetul Congresului SUA care a investigat evenimentele din 6 ianuarie 2021 a cerut procurorilor federali să îl pună sub acuzare pe Donald Trump pentru patru infracțiuni.
20.12.2022 | 00:21
Se cere acuzarea lui Donald Trump pentru revolta de la Capitoliu Cele patru infractiuni pentru care ar putea fi anchetat
Comitetul recomandă formularea de acuzații pentru patru fapte penale Foto: Evelyn Hockstein/Reuters
ADVERTISEMENT

Comitetul din Camera Reprezentanților a SUA care a investigat atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA a cerut luni procurorilor federali să formuleze acuzații contra lui Donald Trump pentru obstrucționarea justiției și insurecție pentru rolul său în declanșarea revoltei.

Se cere acuzarea lui Donald Trump pentru revolta de la Capitoliu

Solicitarea comitetului condus de democrați către Departamentul de Justiție nu este obligatorie, dar vine în contextul în care un consilier special supraveghează alte două anchete federale contra fostului președinte republican legate de încercarea acestuia de a anula înfrângerea sa în alegerile din 2020 și de scoaterea unor dosare secrete din Casa Albă.

ADVERTISEMENT

Grupul de experți a cerut Departamentului de Justiție să îl acuze pe Trump de obstrucționarea unei proceduri oficiale a Congresului, conspirație pentru fraudarea Statelor Unite, declarații false și complicitate sau instigare și insurecție.

“O insurecție este o rebeliune împotriva autorității Statelor Unite. Este o infracțiune federală gravă, ancorată în însăși Constituția”, a declarat reprezentantul Jamie Raskin, un democrat membru al comitetului, la anunțarea acuzațiilor, relatează Reuters.

ADVERTISEMENT

Reuniunea de luni a fost ultima ședință publică a unui comitet format din nouă membri care a petrecut 18 luni investigând încercarea fără precedent de a împiedica transferul pașnic al puterii de către mii de susținători ai lui Trump, inspirați de afirmațiile sale false potrivit cărora pierderea alegerilor din 2020 în fața președintelui democrat Joe Biden a fost rezultatul unei fraude generalizate.

De asemenea, comisia a declarat că a trimis patru membri republicani ai Camerei, inclusiv pe liderul republican Kevin McCarthy, la comisia de etică a Camerei, pentru că nu s-au conformat citațiilor sale legale în timp ce investiga atacul.

ADVERTISEMENT

“Dacă vrem să supraviețuim ca națiune a legilor și a democrației, acest lucru nu se mai poate întâmpla niciodată”, a declarat reprezentantul Bennie Thompson, președintele comitetului, la începutul ședinței.

Criticându-l pe Trump pentru că a chemat mulțimea la Capitoliu în urmă cu aproape doi ani, Thompson l-a criticat, de asemenea, pe fostul președinte pentru subminarea credinței în sistemul democratic.

ADVERTISEMENT

“Dacă credința este distrusă, la fel este și democrația noastră. Donald Trump a distrus această credință”, a spus Thompson.

Trump a lansat deja o campanie pentru a încerca să obțină nominalizarea republicană pentru a candida din nou la Casa Albă în 2024.

ADVERTISEMENT
Tags: