News

Se schimbă Legea construcțiilor. Românii nu vor mai avea nevoie de autorizație pentru acest tip de lucrări

Un proiect de lege aflat în dezbatere la Senat ar putea extinde lista cu lucrările pe care oamenii le pot face în locuințe fără a avea nevoie de autorizație de construire.
26.09.2023 | 08:24
Se schimba Legea constructiilor Romanii nu vor mai avea nevoie de autorizatie pentru acest tip de lucrari
Românii nu vor mai avea nevoie de autorizație pentru acest tip de lucrări. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Mai exact, pe această listă s-ar afla montarea unor garduri ușoare, fără fundație, pentru a delimita un teren viran. Mai mult, trebuie știut că proiectul introduce obligația ca proprietarii să-și împrejmuiască terenurile virane. Așadar, vești bune pentru românii care sunt pasionați de construit garduri, pentru că legea va fi de partea lor.

Românii nu vor mai avea nevoie de autorizație pentru acest tip de lucrări

Conform Antena 3, propunerea de modificare a Legii 50/1991 prevede că se vor putea executa fără autorizație de construire ”lucrări de montare a împrejmuirilor cu caracter provizoriu din materiale uşoare, care nu necesită fundaţie, pentru delimitarea terenurilor virane”.

ADVERTISEMENT

Cu toate că aceste lucrări vor fi realizate în baza unui aviz de amplasare, proiectul va modifica și OG 21/2002 privind gospodărirea localității urbane și rurale, iar oamenii vor avea obligația să-și construiască garduri pe terenurile virane pe care le au în proprietate, situate în intravilanul municipiu.

“În acest moment, există terenuri intravilane care au proprietar şi care nu sunt împrejmuite. Apare, astfel, riscul ca pe aceste terenuri să fie depozitate deșeuri sau, în sine, să prezinte pericole. Inclusiv din punct de vedere estetic, un teren intravilan care nu este împrejmuit are un aspect total inestetic.

ADVERTISEMENT

Mai mult, atunci când pentru un teren intravilan există autorizație de construire şi au fost demarate lucrări inițiale (de exemplu, săparea fundației), există un pericol real dacă aceste locuri nu sunt împrejmuite”, apare în expunerea de motive a proiectului de lege, conform avocatnet.ro.

Mai mult, așa cum era anunțat încă din luna martie, în mediul rural se vor putea construi fără notificarea Primăriei locuințe pentru folosință proprie, cu parter, fără subsol, până la 150 mp. Va fi nevoie, totuși, de proiecte proprii întocmite de specialiști sau proiecte tip puse la dispoziție de autorități.

ADVERTISEMENT

Tot fără notificarea Primăriei și fără autorizație de construcție vor putea fi închise balcoanele în blocuri, se vor putea construi garaje, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară. “Este cel mai important act normativ în construcții din ultimii 20 de ani, care eficientizează și simplifică procesele de avizare, autorizare și monitorizare în domeniile urbanismului, amenajării teritoriului și construcțiilor.

Este o lege extrem de așteptată de domeniile de specialitate, și nu numai, care codifică 17 acte normative diferite în vigoare”, declara ministrul de atunci. Proiectele de lege își propun și să simplifice procedura de aprobare a noilor construcții, pentru ca viața tuturor să fie mai ușoară în România.

ADVERTISEMENT

În schimb, cei care doresc să planteze flori lângă bloc sau să-și pună gazon au nevoie de o autorizație, în caz contrar amenzile fiind de mii de lei pentru Asociațiile de Proprietari. ”Asociația de proprietari nu are nici o obligație cu privire la întreținerea și administrarea spațiului verde, a grădinii respective”, se arată în lege.

ADVERTISEMENT
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur...
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru”
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum...
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum a apărut îmbrăcat la PRO TV, in timpul meciului România-Ucraina: “Bun de circ”
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de...
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de ploi torențiale şi vijelii. În București și alte zone urmează două zile caniculare
Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa, alături de fraţii Tate: A venit...
Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa, alături de fraţii Tate: A venit să îi impresioneze! Dezvăluire şoc: Voia să fie soţie
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Românii care vor beneficia de TREI MAJORĂRI ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de...
Românii care vor beneficia de TREI MAJORĂRI ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de ultimă oră
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului...
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului pentru toată lumea…”
Va fi din ce în ce mai rău în România. Temperaturile vor arde
Va fi din ce în ce mai rău în România. Temperaturile vor arde
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care...
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care spun totul
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Test de inteligență pentru genii. Doar cei cu mintea ageră pot găsi câinele...
Test de inteligență pentru genii. Doar cei cu mintea ageră pot găsi câinele ascuns din imagine în doar 7 secunde