Life

Ele sunt persoanele care au voie să-ți intre oricând în casă. Legea e de partea lor și amenda dacă te opui este uriașă

Tu știi care sunt persoanele care au voie să-ți intre oricând în casă? Legea este de partea lor, așa că riști o amendă usturătoare.
12.05.2023 | 20:00
Ele sunt persoanele care au voie sati intre oricand in casa Legea e de partea lor si amenda daca te opui este uriasa
Ele sunt persoanele care au voie să-ți intre oricând în casă. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Te-ai întrebat vreodată care sunt persoanele care au voie să îți intre oricând în casă? Legea le permite să facă acest lucru. Drept urmare, dacă le refuzi, s-ar putea să te trezești cu o amendă cât se poate de usturătoare.

Ele sunt persoanele care au voie să-ți intre oricând în casă

Ce lege le permite anumitor persoane să îți intre oricând în casă? Actuala Lege a asociațiilor de proprietari, mai precis Legea nr. 196/2018. Aceasta spune cât se poate de clar că unul dintre membrii asociației de locatari are voie să îți intre în apartament.

ADVERTISEMENT

Când este posibil acest lucru? În primul rând aceste persoane au voie să-ți intre oricând în casă pentru realizarea unor reparații ori a unor lucrări de construcții. De asemenea, ele pot intra în apartamentul tău și dacă este vorba despre o situație de urgență.

Există însă niște lucruri interesante și aici. În primul rând vei știi atunci când cineva o să-ți intre în casă. Membrul asociației trebuie să formuleze un preaviz în care să spună motivele pentru care trebuie să intre în locuința ta.

ADVERTISEMENT

Acest preaviz, conform legii, trebuie înmânat proprietarului cu cinci zile înainte. Acest lucru se aplică în doar în cazul reparațiilor sau a construcțiilor. De cealaltă parte, dacă este vorba despre o situație de urgență, este nevoie de un preaviz înmânat cu 24 de ore înainte.

Și totuși cine sunt persoanele care au voie să-ți intre oricând în casă? În primul rând președintele de bloc, dar și administratorul blocului. Mai mult de atât, conform legii, ești nevoit să lași în casă și personalul calificat care trebuie să realizeze lucrările de reamenajare care țin de construcția blocului.

ADVERTISEMENT

Ce amendă iei dacă refuzi să le permiți accesul acestor persoane în casă

Ce se întâmplă dacă refuzi să îți dai acordul și nu lași aceste persoane în locuința ta? Te poți alege cu o amendă destul de mare. Legea nr. 196/2018 spune clar că refuzul de a primi una dintre aceste persoane este sancționat cu sume cuprinse între 500 și chiar și 3.000 de lei.

Și totuși ce se întâmplă dacă aceste persoane ne aduc prejudicii? Nu de puține ori poate s-a întâmplat ca în urma anumitor lucrări, anumiți proprietari să se aleagă cu niște pagube destul de însemnate. Lucrurile se rezolvă însă destul de repede.

ADVERTISEMENT

În acest caz, legea este de partea lor. Cu alte cuvinte, conform actului normativ, dacă proprietarul unui apartament se alege cu pagube după lucrările de reabilitare, atunci acesta va fi despăgubit. Banii vin de la asociația de proprietari, din fondul de reparații.

ADVERTISEMENT