News

Se schimbă regulile pentru vechimea în muncă. Milioane de români trebuie să știe adevărul. Câți ani trebuie să cotizezi ca să primești pensie

S-au schimbat regulile pentru vechimea în muncă. Milioane de români afectați. Câți ani trebuie să cotizezi ca să primești pensie.
28.10.2023 | 15:29
Se schimba regulile pentru vechimea in munca Milioane de romani trebuie sa stie adevarul Cati ani trebuie sa cotizezi ca sa primesti pensie
Cum poți avea pensie la bătrânețe. Sursa foto: pixabay, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ca să beneficiezi de pensie la bătrânețe este bine cunoscut faptul că trebuie să cotizezi câțiva ani. În caz contrar, riști să ajungi la o vârstă înaintată și să nu ai un venit cu care să supraviețuiești, mai ales că reforma pensiilor îi favorizează în continuare pe cei cu pensii speciale. Cum s-au schimbat regulile în ultima vreme?

Ce reguli sunt valabile acum pentru cumpărarea vechimii în muncă

Românii de rând, ca să aibă pensie atunci când nu vor mai fi apți de muncă, au nevoie de o vechime de minim 15 ani. În lipsa acestei situații, în mod normal ar trebui să cumpere această vechime, dar…nu mai este posibilă în întregime.

ADVERTISEMENT

În baza OUG 163/2020, românilor li se mai permite să mai cumpere doar șase ani de vechime de muncă, în loc de 15, așa cum era până în prezent. Restul perioadei sau chiar mai mult de atât ar trebui atinsă prin contribuția la sistemul de pensii din contractele de muncă.

”Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. ”, apare în OUG 163/2020.

ADVERTISEMENT

Cum își asigură pensia un român cu salariu minim brut

Persoanele interesate să atingă pragul minim de cotizare trebuie să se deplaseze la Casa de Pensii, iar aici să încheie un contract în baza căruia să achite o anumită sumă pentru fiecare an de muncă pe care-l dorește să-i fie adăugat la pensie.

Foarte mulți români supraviețuiesc dintr-un salariu minim, care de la 1 octombrie a crescut la 3300 lei brut de la 3000 brut. Drept urmare, ei trebuie să plătească 9.900 lei pentru un an de vechime în muncă, adică de 825 lei pe lună.

ADVERTISEMENT

Românii din țară, dar și de peste hotare, care nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare se pot deplasa la Casele de Pensii până pe 31 decembrie 2024.  Reamintim că vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei este de 63 de ani.

”Pot cumpăra vechime în muncă cetăţenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-şi completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbaţi şi 63 ani la femei.

ADVERTISEMENT

Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare. Cota de contribuţie, potrivit Codului Fiscal, este de 25%. Persoanele interesate trebuie să se prezinte la Casa teritorială de Pensii personal sau prin mandatar, desemnat prin procură specială, cu cartea de identitate sau paşaport, după caz”, a transmis Ministerul Muncii în această vară.

ADVERTISEMENT
Tags: