În prezent, pâinea, produsele eco, tradiționale și montane, precum și cele bio, beneficiază de TVA redus de 5%. Doar că, în tentativa de a acoperi gaura de la buget, Guvernul Ciolacu va mări acest TVA la 9%, printre alte măsuri numite de experți ”de austeritate”. Așadar, oamenii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru aceste produse.
Pe lângă pâine, vor fi afectate diverse tipuri de brânzeturi, conserve sau dulcețuri, care sunt considerate bio sau tradiționale. ”Acestea sunt considerate produse de înaltă calitate care trebuie să respecte anumite rigori”, se arată în lege. Conform Antena 3, aceste produse se vor scumpi cu cel puțin 4% din luna ianuarie, printre altele.
TVA-ul va crește nu doar la aceste produse, astfel că românii trebuie să se obișnuiască cu faptul că puterea lor de cumpărare va fi diferită față de 2023. Concret, apare o nouă taxă pe zahăr și toate produsele care conțin zahăr, de la sucuri la dulciuri, dar și taxa pe lux pentru cei cu mașini peste 75.000 de euro și locuințe peste 500.000 de euro.
Crește TVA-ul de la 5% la 9% și la panouri fotovoltaice, locuințe până în 120.000 de euro, în timp ce TVA-ul crește de la 5% la 19% pentru transportul în scop turistic, dar și pentru agrement, festivaluri, cluburi și activități sportive. Se pare că momentan HoReCa ar fi scăpat de aceste măsuri care pot băga în faliment multe firme.
O creștere a TVA-ului, conform Antena 3, de la 9% la 19% se va înregistra și la alimente cu o concentrație mare de zahăr, dar și la bâlciuri, parcuri de distracții și recreative, târguri, expoziții sau grădini zoologice. Asta, pe lângă faptul că vor crește accizele și redevențele, însă vorbim de o mică parte dintre măsurile care ar trebui să aducă la buget miliarde de lei.
În schimb, premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că toate măsurile denumite de experți ”de austeritate” sunt luate doar după ce au fost analizate atent și consultate cu specialiștii din Uniunea Europeană. ”Nu este nimic neînţeles, toate discuţiile au decurs normal, aşteptăm, este şi o echipă tehnică la Bruxelles în acest moment, este de două zile, vom avea toate informaţiile.
Noi luăm acum nişte măsuri fiscale, nu schimbăm sistemul de impozitare, nu trecem de la taxa unică la progresivă, lucru pe care ni-l recomandă atât Comisia şi toate forurile fiscale şi internaţionale. Mi-aş dori ca anumite măsuri să acopere şi din solicitările de reformă fiscală ale Comisiei. Uitaţi-vă în PNRR, scrie negru pe alb ce se doreşte în raportul de ţară şi în recomandările Comisie”, a declarat Marcel Ciolacu.
Mai mult, în actualul context al scumpirilor, Marcel Ciolacu le promite bătrânilor că pensiile vor crește de la 1 ianuarie, cu cel puțin 14%, atât cât ar însemna indexarea inflației. Mai mult, cei mai săraci dintre pensionari ar putea avea în plus la pensie chiar 30%, pentru a se bucura de tot mai mulți bani în buzunar.
”Nu va încălca nimeni legile din România. Îmi doresc, ca şi anul trecut, ca pensiile să se mărească diferenţiat, la unii cu 30% la unii cu 5%, la unii cu 10%, în funcţie de venit”, a transmis premierul Marcel Ciolacu. Informația a fost confirmată de ministrul finanțelor Marcel Boloș, așadar bătrânii pot sta liniștiți pentru că din ianuarie situația lor financiară va fi mai bună.
”După avalanșele de scumpiri din 2023, începutul anului viitor vine cu majorări de venituri pentru milioane de cetățeni din România. Sunt bani pentru creșterea pensiilor, vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei”, a transmis ministrul Boloș. Așadar, un bătrân va primi 1280 de lei după indexare, de la 1.125 de lei, iar unul cu pensia de 2.850 de lei se va bucura de 3.250 de lei în portofel.