Se transmite COVID-19 prin alimente? Răspuns ferm al ANSVSA

SPECIAL FANATIK
Alexandru Năstase   
în HotNews
14/04/2020, 16:08
Se transmite COVID-19 prin alimente? Răspuns ferm al ANSVSA GALERIE FOTO SPECIAL FANATIK
Alimentele pot reprezenta un pericol, dacă nu ne spălăm pe mâini. Sursa foto - hepta.ro

Se transmite COVID-19 prin alimente? Aceasta este întrebarea care a alarmat întreaga populație. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a ținut să lămurească problema.

Se transmite COVID-19 prin alimente?

ANSVSA a precizat că, până la această dată, nu există evidențe că virușii care cauzează îmbolnăviri respiratorii se transmit prin alimente sau alimente ambalate.

„În ciuda amplorii pandemiei, până în prezent nu s-a raportat transmiterea COVID-19 prin consumul de alimente. Astfel, după cum se menționează de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), nu există nicio dovadă care să ateste că produsele alimentare reprezintă un risc pentru sănătatea publică în ceea ce privește COVID-19.

Răspuns ferm al ANSVSA

Principalul mod de transmitere a COVID-19 este de la o persoană la alta, în principal prin stropii respiratorii, pe care persoanele infectate îi răspândesc atunci când strănută, tușesc sau expiră”, au spus reprezentanții ANSVSA

Mai mult de atât, aceștia spun că, deși conform unui studiu recent, s-a demonstrat că agentul cauzal al COVID-19 (SARSCoV-2) poate persista timp de pâna la 24 de ore pe carton și până la câteva zile pe suprafețe dure, cum ar fi oțelul și materialele plastice în condiții experimentale (de exemplu, umiditate relativă în mediu controlat și de temperatură controlată), nu există nicio dovadă că ambalajele contaminate, care au fost expuse la diferite condiții de mediu și temperatură, transmit infecția.

Cu toate acestea, pentru a răspunde preocupărilor referitoare la posibilitatea transmiterii virusului prezent pe suprafața pielii la sistemul respirator (de exemplu, prin atingerea feței), persoanele care manipulează ambalaje, inclusiv consumatorii, ar trebui să respecte îndrumările autorităților de sănătate publică în ceea ce privește bunele practici de igienă, inclusiv spălarea regulată și eficientă a mâinilor.

Astfel, potrivit agențiilor de siguranță alimentară din Statele Membre ale Uniunii Europene, este foarte puțin probabil să puteți contracta COVID-19 din manipularea alimentelor. În plus, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor a declarat, că în prezent nu există dovezi că alimentele sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului.

Deocamdată, nu există informații disponibile privind prezența pe alimente a virusului responsabil de COVID-19, supraviețuirea acestuia în alimente, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor.

De asemenea, până în prezent nu există nicio dovadă a faptului că produsele alimentare au fost sursa sau vectorul care au cotribuit la răspândirea virusului, neexistând nicio îndoială că boala s-a transmis prin contactul cu alte persoane infectate.

Totuși, teoretic, așa cum este cazul oricărei suprafețe de contact contaminate de o persoană infectată, fie că este vorba de un mâner de ușă sau de o altă suprafață, alimentele ar putea duce la contaminare indirectă prin atingerea acestora. Acesta este motivul pentru care toată lumea ar trebui să urmeze recomandările autorităților de sănătate publică privind spălarea frecventă a mâinilor.

Închide ×