News

Cum a ajuns Oradea cel mai sigur oraș în lupta cu pandemia de coronavirus. Niciun cadru medical infectat

14.04.2020 | 15:42
Cum a ajuns Oradea cel mai sigur oras in lupta cu pandemia de coronavirus Niciun cadru medical infectat
ADVERTISEMENT

Mulți specialiști se întreabă în această perioadă cum a ajuns Oradea cel mai sigur oraș în lupta cu pandemia de coronavirus. Întrebarea vine după ce în orașul din vestul țării niciun cadru medical nu a fost infectat cu COVID-19.

Cum a ajuns Oradea cel mai sigur oraș în lupta cu pandemia de coronavirus. Niciun cadru medical infectat

De la izbucnirea pandemiei de coronavirus, principala problemă din sistemul sanitar intern a fost infectarea cadrelor medicale cu această boală.

ADVERTISEMENT

Fie din motive care țin de managementul intern, fie din cauza unor pacienți iresponsabili, sute de medici și asistente sunt acum în izolare, indiferent că vorbim de spitale din București, Suceava, Arad, Craiova, Brașov, Timișoara sau Sibiu.

Există în țară un oraș care a gestionat cu mult mai multă atenție și profesionalist această criză cauzată de pandemia de COVID-19. E vorba de Oradea. În lupta cu pandemia, Oradea, așezarea situată la granița de vest a țării, a adoptat o strategie care s-a dovedit a fi una de succes.

ADVERTISEMENT

Tot ceea ce a însemnat cadru medical din prima linie a fost testat în acest oraș, acolo unde există și un aparat Real Time PCR în funcţiune, iar un al doilea va fi disponibil în doar câteva zile.

Pentru a evita îmbolnăvirea cadrelor medicale s-a făcut şi testarea celor care nu sunt în linia întâi prin metoda polling, importată din Israel, scrie Mediafax.

ADVERTISEMENT

Prin ”pool testing” se recoltează secreţii nazofaringiene de la 32 sau 64 de persoane, care sunt amestecate, printr-o procedură specifică de laborator. Dacă rezultatul e negativ, înseamnă că niciuna dintre ele nu are virusul, dacă iese pozitiv se trece la testarea individuală.

”Prin metoda aceasta facem economie de probe şi ne testăm personalul medical care nu lucrează în secţii cu COVID 19. Testăm de asemenea şi din cei care sunt în carantină”, spune primarul oraşului Oradea, Ilie Bolojan, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Atenție sporită către centrele de carantină și persoanele care intră în țară

În această perioadă dificilă, în care mii de persoane intră în țară, autoritățile din Oradea s-au mișcat rapid și i-au izolat la timp pe cei veniți din zona roșii.

“Forţele de ordine, jandarmeria, poliţia escortează zilnic convoaie de zeci de maşini cu cei care intră în ţară pe la vama Borş. Tot ei sunt cei care păzesc centrele de carantină pentru a se asigura că oamenii respectă carantina. Au făcut eforturi supra omeneşti în această perioadă”, a mai declarat edilul Ilie Bolojan conform sursei citate.

ADVERTISEMENT