News

Se vinde vila din Mamaia a prințului Barbu Știrbey. Cât costă clădirea cu 16 camere din centrul stațiunii

Una dintre clădirile emblematice ale stațiunii Mamaia a fost scoasă la vânzare. Vila prințului Știrbey, construită în anul 1930, și-ar putea găsi un nou proprietar.
03.06.2023 | 16:37
Se vinde vila din Mamaia a printului Barbu Stirbey Cat costa cladirea cu 16 camere din centrul statiunii
Vila prințului Barbu Știrbey din Mamaia se află la 100 de metri de plajă / Foto: Sotheby's
ADVERTISEMENT

Aflată într-o zonă centrală a stațiunii Mamaia, vila prințului Barbu Știrbey a fost scoasă la vânzare prin intermediul unei prestigioase agenții imobiliare. Clădirea a fost ridicată în anul 1930 și are o arhitectură extrem de asemănătoare cu cea a reședinței Reginei Maria de la Balcic.

Prințul Barbu Știrbey era supranumit ”Rasputin al Balcanilor”

De altfel, cele două clădiri au fost proiectate de același arhitect, Mario Stoppa, care și-a mai trecut în portofoliu lucrări precum: Palatul Știrbey, castelul regal de la Săvârșin, Biserica Italiană din București sau lucrări de restaurare ale palatului Cotroceni.

ADVERTISEMENT

Prințul Barbu Alexandru Știrbey (1872 – 1946) a fost prim-ministru al României, a condus ministerele de interne și finanțe, iar în 1931 a fost exilat de Carol al II-lea.

Descendent al familiei Brâncovenilor, el a fost numit în 1913, administrator al Domeniilor Coroanei Regale iar ulterior a devenit consilier personal al Regelui Ferdinand și confident al Reginei Maria.

ADVERTISEMENT

În plus, prințul Barbu Știrbey a fost președintele unor consilii de administrație ale unor mari bănci, precum și al unor societăți extrem de importante: Steaua Română, Uzinele Reșița, Astra, etc.

Barbu Știrbey a fost considerat eminența cenușie a Casei Regale a României, și a fost supranumit ”Prințul alb” sau ”Rasputin al Balcanilor” (în epocă se zvonea că principesa Ileana ar fi fost fiica nelegitimă a prințului Știrbey și a Reginei Maria).

ADVERTISEMENT

Vila prințului Știrbey din Mamaia costă aproape o jumătate de milion de euro

Vila prințului Barbu Știrbey din Mamaia are 16 camere, o suprafață construită de 610 mp și un teren de 412 mp. Potrivit Sotheby’s, clădirea a primit, în noiembrie 2022, o autorizație pentru lucrări de recompartimentare, consolidări interioare și exterioare, precum și mansardare. Imobilul se află la 100 de metri de plajă iar prețul solicitat de actualii proprietari este de 490.000 de euro.

”Utilizarea minaretului drept simbol rămâne mărturie a pasiunii și respectului pe care și Barbu Știrbey – la fel ca Regina Maria – îl purta culturii autohtone, rememorând astfel istoria turcă a satului Mamaia (în turcă Mamakioi/Mamai Kioi).

ADVERTISEMENT

Totodată, folosirea turnului-minaret conferă și astăzi o priveliște excepțională, de 360⁰. Anul 1930 este semnificativ în istoria reședinței, fiind atât anul ridicării ei cât și anul în care Știrbey era forțat să plece în exil după accederea la putere a lui Carol II (7 iunie 1930)”, se arată în prezentarea vilei prințului Barbu Știrbey.

ADVERTISEMENT
Tags: