News

Jumătatea estică a țării, afectată de o secetă pedologică. Explicația meteorologilor

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, spune că jumătatea estică a României este lovită de o secetă pedologică în această iarnă.
23.02.2022 | 10:07
Jumatatea estica a tarii afectata de o seceta pedologica Explicatia meteorologilor
ADVERTISEMENT

Directorul ANM, Elena Mateescu, a oferit detalii despre temperaturile din această iarnă, care în mare parte a țării au fost unele anormale pentru un astfel de sezon.

Elena Mateescu spune că în momentul de față România se confruntă cu o secetă severă, cel mai mult simțită în jumătatea estică a teritoriului.

ADVERTISEMENT

Elena Mateescu: ”Luna februarie este cea mai secetoasă a anului”

”Vorbim deja de șase luni din anul agricol 2021-2022 după o toamnă secetoasă și două luni din iarna 2021-2022 de asemenea cu cantități deficitare.

Vorbim de o lună ianuarie cu o cantitate medie de numai 24,9 litri pe metrul pătrat față de o normă de 33,6 litri pe metru pătrat.

ADVERTISEMENT

Pentru februarie de la 1 februarie și până în prezent numai 11,6 litri pe metru pătrat față de o normă de 31,6 litri pe metru pătrat în condițiile în care luna februarie este cea mai secetoasă lună a anului”, a declarat directorul ANM, la Antena 3.

Concret, jumătatea estică a României este afectată de o secetă pedologică, caracterizată de o rezervă scăzută de apă în sol, lucru deloc benefic pentru agricultură.

ADVERTISEMENT

”La acest moment jumătatea estică a țării este afectată de secetă pedologică moderată și puternică dar chiar și în partea de vest a Banatului, a Crișanei și chiar și în vestul Transilvaniei avem zone și areale unde deja seceta pedologică este moderată”, a mai detaliat directorul ANM.

Ne confruntăm cu una dintre cele mai călduroase ierni, din țară

În următoarea perioadă nu este exclus să apară măsuri de sporire a agriculturii, din cauza secetei pedologice. Rezerva de apă este un element ”definitoriu” pentru sporirea agriculturii, subliniază Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT

”Luând în considerare cantitățile semnificativ reduse, în cele șase luni așa cum arată informațiile, cel puțin până la jumătatea lunii martie caracterul deficitar în continuare al regimului de precipitații cu siguranță va impune măsuri specifice și pentru culturile înființate în toamnă, dar și pentru declanșarea campaniei de primăvară, pentru că rezerva de apă este un element definitoriu, a mai declarat Elena Mateescu.

Directorul ANM a punctat că sezonul de iarnă actual este unul dintre cele mai călduroase, din ultimii ani, din țară. Asta în condițiile în care, în februarie s-au înregistrat și temperaturi de 20 de grade Celsius.

”Cu siguranță va fi în top 10 cele mai călduroase ierni. Pentru că și luna Decembrie, Ianuarie și iată și Februarie, au înregistrat, la nivelul regimului de temperaturi medii lunare, valori și abateri termice pozitive mai mari de 1,9 – 2,2 grade, iată pentru luna Februarie, până în prezent” a mai explicat directorul ANM, Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT