News

Seceta din România, la fel de mare ca cea din 1947, care a dus la foamete, susțin specialiștii

26.04.2020 | 13:15
Seceta din Romania la fel de mare ca cea din 1947 care a dus la foamete sustin specialistii
Seceta a afectat în principal culturile de cereale/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Specialiștii din agricultură estimează că seceta din acest an va fi la fel de mare ca cea din 1947, care a produs cea mai mare foamete din istoria recentă a României. Chiar dacă nu se va ajunge la foamete, se profilează o criză alimentară care ar putea  duce la scumpirea produselor, precum pâinea, transmite Digi24.

Seceta va duce la scumpiri

Suntem în pragul sau suntem în pericolul unei crize alimentare, trebuie să gestionăm foarte bine această situaţie să nu ajungem în situaţia grea aşa cum România a mai trecut de-a lungul timpului, iar cea mai mare criză alimentară a fost cea din 1947, cunoscută ca foametea din 1947”, a declarat Costel Vânătoru, cercetător în domeniul agriculturii.

ADVERTISEMENT

După o iarnă fără zăpadă și o primăvară fără ploi, culturile deja semănate sunt sever afectate, iar prelungirea secetei ar putea să le distrugă chiar în proporție de 100%.

Iar previziunile meteo pentru perioada următoare sunt sumbre. ”Nu vor exista cantităţi de precipitaţii, care să acopere deficitul de apă din sol. Chiar dacă vor apărea local pe parcursul acestei luni, ele nu vor acoperi un deficit acumulat în 7 luni şi jumătate sperăm ca în mai şi iunie, considerate luni ploioase, să adunăm precipitaţii”, a declarat agrometeorologul Daniel Alexandru.

ADVERTISEMENT

În consecință, pâinea s-ar putea scumpi din toamnă în condițiile în care pierderile la recoltele de cereale sunt estimate la peste 50%.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, are  o evaluare la fel de pesimistă, dar dă asigurări că fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți.

ADVERTISEMENT

Peste această criza determinată de pandemie se suprapune și o secetă cumplită, extremă, cum nu a mai fost în ultimii mulți ani. Deficitul este foarte mare în zona Moldovei și Dobrogei. Este un pericol ca culturile de toamnă să fie compromise într-un procent destul de mare. Am asigurat toți fermierii că o să-i despăgubim pe toți cei care vor avea pagube cauzate de fenomenele extrem de secetă. Comitetele pentru situații de urgență locale evaluează care e dimensiunea pagubelor, ca să putem să despăgubim fără să producem inechități”, a declarat ministrul Oros.

Acesta a admis că vor crește și prețurile, însă speră că necesarul intern va fi acoperit din stocurile făcute de producători.

ADVERTISEMENT

”Estimăm o pierdere a producției de până la 50% ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. Depinde și cât va dura această criză. Avem stocuri foarte mari de produse de bază la producători – lapte, carne legume. Căutăm soluții pentru a încuraja procesatorii să stocheze privat și în toamnă când vom avea nevoie să le putem folosi”, a precizat ministrul Agriculturii.

 

ADVERTISEMENT