News

Sechelele pe care le poate lăsa COVID-19. Unele simptome persistă și după vindecare

23.12.2020 | 14:49
ADVERTISEMENT

Studiile medicale efectuate în ultima perioadă arată că o parte dintre persoanele care au făcut COVID-19 rămân cu simptome de boală, chiar și după ce infecția cu coronavirus a trecut. Virusul poate afecta mai multe organe cu efecte pe termen lung asupra sănătății acelor persoane, scrie Digi24.ro.

Simptomele de după boală pot persista de la câteva săptămâni la câteva luni, cele mai vulnerabile din acest punct de vedere fiind persoanele în vârstă sau cele cu afecțiuni cronice, dar sunt cazuri numeroase de oameni tineri, sănătoși care-și revin greu după COVID-19.

ADVERTISEMENT

Persistența simptomelor se întâlnește și la persoane care au făcut forme ușoare ale bolii, care nu au avut nevoie de internare, fiind vorba de oboseală cronică și o capacitate scăzută de concentrare. Deocamdată încă nu se știe cât pot dura aceste simptome tardive, studiile fiind încă în curs.

Organele afectate de simptome de boală și după vindecare

Cele mai frecvente simptome raportate pe termen lung  sunt oboseală, dificultăți la respirație, tuse, dureri articulare și toracice. Mai rar au fost menționate și alte simptome precum dureri musculare și de cap, febră intermitentă, palpitații, pierderea mirosului  sau gustului, probleme de somn, erupții pe piele, căderea părului, depresie.

ADVERTISEMENT

Deși cea mai frecventă formă a bolii constă în pneumonie, coronavirusul afectează mai multe organe, ceea ce presupune riscuri de sănătate pe termen lung, cu afecțiuni care apar în organele deja slăbite de virus. În cazul inimii, testele imagistice au arătat că după vindecare apar leziuni de durată ale mușchilor cardiaci, chiar și la persoane cu simptome ușoare, fapt ce crește riscul de afecțiuni cardiace pe viitor.

Plămânii pot rămâne cu sechele din cauza alveolelor afectate de pneumonie, cu probleme de respirație pe termen  lung. Un alt organ foarte vulnerabil este creierul, deoarece virusul poate provoca accidente vasculare cerebrale, convulsii și sindromul Guillain-Barre – o afecțiune care provoacă paralizie temporară.

ADVERTISEMENT

De asemenea, SARS-CoV-2 provoacă formarea de cheaguri de sânge, cele mari putând duce chiar la atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale, iar cele mici blocând circulația în vasele capilare din inimă. În plus, cei care sunt internați și chiar ajung la terapie intensivă rămân cu traume psihice, manifestate prin stres post-traumatic, depresie și anxietate.

Din cauza acestor sechele care pot rămâne pot vindecare, au apărut cazuri în care persoane cu forme ușoare de COVID-19, care s-au tratat acasă, au nevoie de îngrijiri suplimentare după vindecare. Deocamdată, nu este certă rata pacienților care au simptome deranjante și la trei  luni de la vindecare, studiile preliminare indicând procentaje între 50 și 80%.

ADVERTISEMENT
Tags: