News

Secretele imperiului ”vrăjitorului” Farmazon: vacanțe de lux la Monte Carlo, plimbări cu elicopterul și chefuri cu Adrian Minune

Emil Savin, denunțătorul lui Dumitru Buzatu și omul DNA-ului în flagrantul în urma care șeful CJ Vaslui a fost arestat, duce o viață de lux.
29.09.2023 | 10:38
Fiica lui Emil Savin (Farmazon), alături de soțul ei, deputatul PSD Eduard Popică, într-o vacanță la Monte Carlo / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Știrile Pro TV / Facebook Mirabela Savin
ADVERTISEMENT

Îmbogățit din afacerile cu statul și din relațiile politice pe care le-a cultivat în ultimele două decenii, Emil Savin, poreclit Farmazon, a ajuns unul dintre cei mai bogați oameni din România. Faimos pe plan local, Savin și-a împins oamenii în poziții cheie la București, pentru a-și spori puterea și influența.

Farmazon a fost mecanic la firma lui Adrian Porumboiu

Farmazon (vrăjitor, conf. DEX online) și-a început ascensiunea dintr-o poziție modestă, la una dintre firmele fostului arbitru Adrian Porumboiu, și a ajuns la o avere impresionantă, susținut de baronul Buzatu.

ADVERTISEMENT

”El a fost angajat la una dintre firmele mele, înainte, ca mecanic, l-a preluat fostul președinte al Consiliului Județean, Manole, și l-a ridicat pe cele mai înalte culmi ale capitalismului românesc Buzatu”, a dezvăluit Adrian Porumboiu într-o intervenție la Antena 3. Tot el spunea că ”Buzatu, nici la unghia degetului mic nu e ca bogăție față de acest individ”.

În prezent, Emil Savin locuiește într-un adevărat palat, supranumit ”Casa Albă din Vaslui”, demnă de un veritabil rege al asfaltului. Imobilul se află la 15 km de Bârlad și se învecinează cu o pensiunea pe care tot el și-a construit-o aici.

ADVERTISEMENT
farmazaon1
Vila lui Emil Savin, supranumită ”Casa Albă din Vaslui”, se află la 15 km de Bârlad / Sursă foto: Google Maps

Pensiunea Mira (după numele fiicei lui, Mirabela Savin) deține o piscină și o sală de evenimente unde au loc doar petreceri exclusiviste. Începând de anul acesta, pensiunea a început să ofere servicii de transport cu elicopterul pentru miri sau invitați.

Adrian Minune i-a compus o piesă fiicei lui Emil Savin

În 2016, aici au avut loc nunta și botezul Mirabelei Savin cu fostul prefect de Vaslui, Eduard Popică. Cele două evenimente au costat între 100.000 și 300.000 de euro, potrivit presei locale, iar cel care a întreținut atmosfera a fost Adrian Minune, care i-a făcut cadou miresei o melodie cu numele ei.

ADVERTISEMENT

Eduard Popică este, în prezent, deputat PSD, deși în trecut a avut ceva probleme cu legea. În 2006, Popică a fost trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă, după ce a provocat un accident auto, iar într-un alt dosar, de trafic de droguri, a avut calitatea de martor.

În declarația de avere, Eduard Popică și-a trecut o casă de locuit de 1.562 mp, deținută împreună cu soția lui și un teren intravilan de 12.000 mp. Mirabela, fiica lui Savin, a obținut doar din dividende, peste 660.000 de lei, într-un singur an.

ADVERTISEMENT

Deputatul Solomon, nașul fiicei lui Savin, scandal cu poliția din cauza măștii

Cu un astfel de profit, cuplul Popică-Savin își permit să-și petreacă vacanțele în locații de lux sau să poarte haine scumpe, de firmă, asemenea unor veritabili milionari. Pe pagina de Facebook a Mirabelei Savin sunt postate imagini, de anul trecut, dintr-o vacanță petrecută la Monte Carlo alături de soțul deputat și de alți membrii ai familiei.

Nașul de cununie al celor doi este deputatul PSD Adrian Solomon, aflat deja la al patrulea mandat în Parlamentul României. Solomon s-a făcut remarcat în 2021, după ce a făcut scandal într-o shaormerie din București, unde a intrat fără mască și a jignit casierul.

solomon
Deputatul Adrian Solomon a refuzat să poarte masca la shormerie / Sursă foto: Libertatea

Potrivit Libertatea, omul a chemat poliția, însă și agenții sosiți la fața locului s-au bucurat cam de același tratament. ”Nu vă cunoașteți locul în ierarhie. Nu am ce să vorbesc cu voi, că nu aveți trei luni de școală și eu vă plătesc salariile”, le-ar fi spus deputatul.

Cealaltă fiică a lui Emil Savin, Cristina Mădălina, este căsătorită cu Cornel Șelaru, fost șef de parc auto la firma Transmir. În 2018, Șelaru a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru omor, după ce a fost acuzat că a urmărit un cioban cu mașina pe câmp și l-a lovit intenționat cu mașina, pe motiv că a intrat cu mașina pe terenul socrului său. Unicul martor, un alt cioban care a reușit să scape cu viață, a susținut că la volan se afla nimeni altul decât Emil Savin.

Firma de asfaltări a familiei Savin a cerut reabilitarea judecătorească

Paradoxal, Emil Savin nu mai apare în niciuna dintre firmele care erau abonate la banii publici, pe care le-a cedat fiicelor sale cu câțiva ani în urmă.

Transmir SRL, firmă care se ocupă cu construcția drumurilor și autostrăzilor este deținută, în acte, de Simona Ionela Savin. Din 2015 și până azi, societatea a avut o cifră de afaceri cumulată de aproape 300 de milioane de lei. Doar în 2022, an în care Savin se plângea că a ajuns aproape de faliment din cauză că Buzatu nu-i aproba plățile, cifra de afaceri a societății a depășit 35 de milioane de lei, iar profitul net a fost de 1,6 milioane lei.

În ultimii trei ani, Transmir a avut peste 20 de licitații câștigate doar prin sistemul SEAP, cea mai mare fiind de 12,8 milioane lei, de la Compania Națională de Investiții, pentru reabilitarea drumurilor afectate de calamități, în comuna Mironeasa, jud. Iași.

În august 2023, Transmir SRL a depus o cerere de reabilitare judecătorească, după ce, în 2020, societatea a fost condamnată, într-un dosar DNA, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și participație improprie la săvârșirea infracțiunii de folosire cu rea credință de documente ori declarații false. Procurorii au vizat un contract din bani europeni cu Consiliul Județean Vaslui, care ar fi fost modificat pentru creșterea artificială a prețului. Ca urmare a condamnării, Transmir SRL a avut interzis, timp de 6 luni, să încheie contracte cu autorități publice.

Ce firme mai controlează familia regelui asfaltului din Vaslui

În 2010, Savin a mai identificat ”nișă” prin care se pot face bani frumoși din contracte cu autoritățile locale. Așa a apărut firma Soragmin SRL, care are ca obiect de activitate: extracția pietrișului și nisipului, extracția argilei și caolinului.

Firma a crescut de la un an la altul și a ajuns, în 2022, la o cifră de afaceri de 28,7 milioane lei și un profit de 2,3 milioane lei. Soragmin apare în asociere cu Transmir în multe licitații, ca furnizor de materiale. Soragmin SRL este deținută, în acte, de surorile Savin.

Cristina și Mirabela Savin mai dețin și o fermă piscicolă în comuna Murgeni, prin firma Salcia SRL. Societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 162.000 de lei și un profit de 92.000 de lei.

În fine, fiicele lui Farmazon controlează și societatea Simba Tours, care administrează pensiunea Mira. În 2022, firma a avut o cifră de afaceri de 2,4 milioane lei și un profit net de 145.000 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: