News

Culisele flagrantului lui Dumitru Buzatu. Afaceristul Farmazon abia fusese iertat de un dosar greu la DIICOT

Omul de afaceri Emil Savin, supranumit Farmazon, denunțătorul lui Dumitru Buzatu în dosarul luării de mită, tocmai a ieșit dintr-un dosar complicat.
25.09.2023 | 17:22
Culisele flagrantului lui Dumitru Buzatu Afaceristul Farmazon abia fusese iertat de un dosar greu la DIICOT
Dumitru Buzatu a fost înregistrat de omul de afaceri Emil Savin alias Farmazon, în timp ce lua mită / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta / G4Media
ADVERTISEMENT

Farmazon, regele asfaltului din Moldova, a fost ”iertat” de un dosar în care era acuzat de infracțiuni economice grave. Dosarul s-a finalizat la sfârșitul anului trecut, în perioada în care Buzatu începuse să facă presiuni asupra firmelor lui Savin.

Denunțătorul lui Buzatu, prins de DIICOT cu facturi false încă din 2010

Problemele lui Farmazon au început în anul 2015, atunci când DIICOT Bacău a trimis în judecată o rețea importantă de evazioniști, printre care a fost identificat și Emil Savin, administrator al societății SC Transmir SRL Vaslui. Acuzațiile procurorilor erau unele extrem de grave, pentru care Emil Savin risca ani buni de închisoare: evaziune fiscală în formă continuată, aderare la un grup infracțional organizat în vederea comiterii de infracțiuni și spălare de bani în formă continuată.

ADVERTISEMENT

Lui Savin i-a trecut glontele pe la ureche, în condițiile în care rechizitoriul indica un circuit infracțional evident, din care făcea parte și omul de afaceri care avea să-l ”toarne” pe Dumitru Buzatu.

Savin a a plătit sute de tone de bitum cu facturi fictive

Potrivit datelor obținute de FANATIK din dosar, în cursul anului 2010, Emil Savin a apelat la serviciile unui alt inculpat pentru emiterea și înregistrarea unor facturi false de aprovizionare cu bitum.

ADVERTISEMENT

În perioada iulie – septembrie, au fost emise 14 astfel de facturi, pentru mai bine de 600 de tone de bitum, în valoare de 1,25 milioane lei. Contravaloarea facturilor a fost achitată prin virament bancar, după care banii erau ridicați în numerar și înapoiați ”la sursă”, după oprirea unui comision.

În cadrul acestor tranzacții fictive, procurorii DIICOT au stabilit că Savin a prejudiciat bugetul cu peste 400.000 de lei (95.000 de euro). În 2015, când dosarul a fost trimis în instanță, Farmazon a achitat integral prejudiciul, plus ceva pe deasupra: penalități de 333.000 de lei și 80.000 de lei, reprezentând un supliment de 20%.

ADVERTISEMENT

Farmazon a fost achitat, iar afacerile lui au prosperat

În cauză, Savin a invocat art 10 din Legea 241/2005, care indică faptul că, în cazul săvârșirii de evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, pedepsele se reduc la jumătate în cazul în care inculpatul achită integral prejudiciul până la primul termen de judecată. Prejudiciul calculat de procurori a fost, culmea, cu doar 5.000 de euro mai mic decât cel indicat în această lege, iar Savin a preferat să plătească în plus, pentru a fi sigur că judecătorii nu-i găsesc nod în papură.

Magistrații nu doar că nu i-au făcut neplăceri lui Farmazon, dar s-au arătat chiar blânzi atunci când au anunțat pedepsele. Astfel, pe fond, Emil Savin a fost achitat pentru aderare la un grup infracțional organizat și pentru spălare de bani, pe motiv că faptele ”nu sunt prevăzute de legea penală”. În schimb, el a primit doi ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală în formă continuată.

ADVERTISEMENT

Farmazon a făcut apel, iar în octombrie 2022, magistrații au dispus încetarea procesului penal față de inculpatul Emil Savin, și pentru infracțiunea de evaziune fiscală, pe motiv că a intervenit prescripția. Mai mult, Curtea de Apel Bacău a stabilit că Farmazon a plătit prea mulți bani către ANAF și a dispus returnarea către omul de afaceri a sumei de 80.3017,32 de lei. O nimica toată față de cifrele de afaceri spectaculoase pe care firma de asfaltări controlată de Savin le-a avut din 2010 și până azi, între 8 și 15 milioane euro pe an.

L-a turnat Savin pe Buzatu de frica pușcăriei?

La mai puțin de un an după ce Emil Savin a scăpat de acuzații, el a participat, din postura de denunțător și colaborator cu identitate reală a procurorilor DNA, fiind de acord să poarte tehnică de înregistrare audio-video la întâlnirile cu Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Inițial, s-a vorbit despre unele neînțelegeri pe care Savin și Buzatu le-ar fi avut în urmă cu câțiva ani, după ce CJ Vaslui a început să întârzie plățile lucrărilor către firmele controlate de afacerist. Procurorii susțin că Buzatu invoca expertize realizate la șantier pentru a nu plăti contravaloarea lucrărilor. După ce primea PSD-istul mită, același expert realiza o expertiză favorabilă societății economice.

Însă, Savin susține că, în realitate, el a intenționat să-l denunțe doar pe expertul care îi punea bețe în roate dar ”n-a avut ce face” și a ajuns să-i organizeze un flagrant vechiului său prieten, Dumitru Buzatu.

ADVERTISEMENT
Tags: