News

Oamenii lui Dumitru Buzatu din Parlament. Fosta soție făcută senatoare din pix și zurbagiii din shaormerie

Arestarea lui Dumitru Buzatu ar putea să afecteze cariera tuturor parlamentarilor PSD din Vaslui, din cauza legăturilor strânse cu fostul baron al județului.
25.09.2023 | 16:24
Oamenii lui Dumitru Buzatu din Parlament Fosta sotie facuta senatoare din pix si zurbagiii din shaormerie
Dumitru Buzatu, fosta sa soție Gabriela Crețu și deputatul Adrian Solomon/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Căderea lui Dumitru Buzatu ar putea să pună capăt carierei politice actualilor parlamentari PSD de Buzău care își datorează funcțiilor legăturilor vechi cu președintele CJ Vaslui și care s-a îngrijit ca ei să fie realeși în mode repetat, uneori chiar împotriva dorinței membrilor organizației județene.

Deputatul angajat cu schimbul de Buzatu și denunțătorul lui

Deputatul Eduard Popică (n. 1984) este ginerele denunțătorului lui Dumitru Buzatu, fiind căsătorit cu Stela, una din fiicele lui Emil Savin. Popică își datorează cariera politică atât banilor nevestei, cât și susținerii pe care a beneficiat de-a lungul anilor din partea lui Buzatu. Absolvent de drept „la particulară”, Popică a devenit consilier juridic la CJ Vaslui în mai 2013, iar după un an a fost numit șef al cancelariei prefectului de Vaslui (mai 2014 – februarie 2016). După o scurtă perioadă în care a fost angajatul socrului la firma Transmir, Eduard Popică s-a întors la prefectură, de data aceasta chiar în funcția de prefect (iunie 2017 – octombrie 2019). După înlocuirea din funcție, Popică iar a fost luat în grijă de Savin la firma lui pentru ca în 2020, Buzatu să-i asigure un loc eligibil pe lista PSD din Vaslui pentru Camera Deputaților.

ADVERTISEMENT

O altă figură proeminentă din PSD Vaslui este deputatul Adrian Solomon. De meserie profesor de istorie, Solomon a căpătat prima funcție de demnitate publică în 2004, când a devenit viceprimar al orașului Bârlad. În 2008, a devenit deputat, funcție pe care o ocupă fără întreruperi până astăzi. La Parlament a fost aproape în permanență în conducerea Comisiei de muncă a Camerei, pe care, de altfel, o conduce și acum. S-a ilustrat în mai multe rânduri în disputele parlamentare cu gura sa mare, dar nu întotdeauna foarte inteligentă. În 2012, l-a amenințat pe premierul Mihai-Răzvan Ungureanu că „va avea soarta lui Aldo Moro”, un prim-ministru italian care a sfârșit împușcat în 1978, în portbagajul unei mașini, de către o grupare comunistă.

Tot în perioada guvernării PDL a bruiat o ședință de plen a Camerei cu ajutorul unei sirene pe care a folosit-o în timpul dezbaterilor, iar în timpul guvernării Ponta, ca președinte al Comisiei de muncă, a avut un rol major în reinstituirea sistemului de pensii speciale, de care România nu a scăpat nici până acum. În vara anului 2020 a fost protagonistul unui scandal într-o shaormerie din cartierul bucureștean Dristor. Un angajat i-a cerut să-și pună masca, întrucât la acea vreme era obligatorie din cauza pandemiei de Covid-19, moment în care pe Solomon l-au lăsat nervii și a început să vocifereze împotriva angajatului de origină străină: „Băi, Mustafa, ești în România aicea. Alo, Mustafa! Arată-mi că ai voie să muncești aici! Băi, panaramă!” Când la fața locului au ajuns și polițiștii, Solomon s-a certat și cu ei. Partidul a închis ochii la acest scandal și Solomon a fost pus din nou pe listele din 2020.

ADVERTISEMENT

Patru mandate de parlamentar petrecute în tăcere

Publicația vasluiană Vremea Nouă îl menționează pe Solomon drept unul dintre posibilii succesori ai lui Dumitru Buzatu la șefia PSD Vaslui, fiind unul dintre puținii pesediști din județ care-și mai permitea să-l contrazică pe baronul județului. Pe de altă parte, Adrian Solomon este cunoscut drept un prieten apropiat al lui Eduard Popică, iar acest lucru ar putea să-i afecteze șansele ținând seama că Popică este tocmai ginerele denunțătorului lui Buzatu. În momentul de față, Adrian Solomon este vicepreședintele PSD Vaslui.

Un alt prieten al lui Solomon și protejat al lui Dumitru Buzatu este și cel de-al treilea deputat PSD de Vaslui Irinel Stativă, care a avut o jumătate de mandat în 2006-2008 și apoi a revenit în 2012 și până în ziua de astăzi. Longevitatea parlamentară a lui Stativă este un fenomen greu de explicat ținând seama că acesta a fost mai mult o cartelă de vot ambulantă. Activitatea sa parlamentară este aproape nulă, rezumându-se la a-și pune semnătura de susținere pentru proiectele de lege făcute de alții.

ADVERTISEMENT

Numărul intervențiilor în plen pe legislatură este foarte redus. Nici până în ziua de astăzi, Irinel Stativă nu a binevoit să-și pună un CV pe site-ul Camerei, deși între timp acest lucru a devenit obligatoriu pentru deputați. Este soțul unei judecătoare, iar în județ este cunoscut sub porecla „Gogoșică”. Activează în Comisia de muncă alături de prietenul său Adrian Solomon. De altfel, Stativă era și el prezent la scandalul de la shaormerie, dar a scăpat cu o amendă mai mică decât prietenul său întrucât, ca și în Parlament, și-a ținut gura.

Pixul lui Dumitru Buzatu, mai tare decât primarii PSD din județ

La Senat, PSD Vaslui este reprezentat de către Gabriela Crețu, care a fost soția lui Dumitru Buzatu. Cei doi au divorțat în 2015, dar au rămas într-o relație foarte apropiată. Ca și Buzatu, Crețu a studiat filosofie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În 2004, când Buzatu a renunțat la mandatul de deputat pentru funcția de la CJ Vaslui, în locul său a venit soția. Aceasta nu și-a dus mandatul până la capăt întrucât în 2007 a făcut parte din prima delegație a României la Parlamentul European. Nu a reușit să obțină un nou mandat de europarlamentar în 2009, dar a primit un post de reprezentant permanent al Senatului pe lângă instituțiile europene. Din 2012 este senator obținând fiecare mandat cu sprijinul organizației conduse de fostul soț.

ADVERTISEMENT

La întocmirea listelor PSD Vaslui pentru alegerile din 2020, Crețu, împreună cu Irinel Stativă, au fost beneficiarii direcți ai susținerii lui Dumitru Buzatu. Acesta mimase consultarea organizației în desemnarea ordinii de pe listă. Pentru locul eligibil de la Senat pe primul loc se clasase Vali Caragață, în timp ce Crețu s-a clasat abia pe locul 4, potrivit presei locale. Cu toate astea, Buzatu și-a pus fost nevastă pe prima poziție, iar ghinionistul Caragață a rămas fără mandat, iar acum este pus sub acuzare în dosarul în care este acuzat și baronul pe care l-a slujit cu credință. Tot în 2020, și Irinel Stativă a fost ridicat cu o poziție pe listă, din dispoziția lui Dumitru Buzatu.

În pofida divorțului dintre Gabriela Crețu și Dumitru Buzatu, nici măcar conducerea PSD nu-și face iluzii în ce privește relația dintre cei doi astfel că, imediat după izbucnirea scandalului mitei luate de președintele CJ Vaslui, Crețu a fost suspendată din partid. „Nu recunosc niciun fel de responsabilitate personală. Sper că doar din faptul că numele meu a fost asociat acelui căruia eu cred…că a fost o înscenare. Și dacă ar fi adevărat, nu văd în ce măsură responsabilitatea mea politică e mai mare decât a oricăruia dintre colegi”, a spus Gabriela Crețu, într-o intervenție la Digi24.

Teoretic, Crețu ar avea dreptate, numai că ea a mers mai departe și a afirmat că Buzatu și-ar fi obținut averea din muncile câmpului pe pământul pe care îl deține. „Are o fermă. Nu verific declarațiile de avere ale președintelui… Eu cred că sunt în mod legal obținute. Nu am niciun argument ca să spun că nu. Că știu cum se duce la prășit, la strâns fân și la…deci nu cred că sunt din alte surse”, a mai spus senatoarea.

ADVERTISEMENT