Life

Secretele lui Mircea Albulescu! A suferit de o boală cumplită și recita poezii pentru Ceaușescu

Astăzi, Mircea Albulescu ar fi împlinit 89 de ani, dacă ar mai fi trăit, iar secretele marelui actor au fost dezvăluite de colegul său, Florin Zamfirescu
04.10.2023 | 10:00
Secretele lui Mircea Albulescu A suferit de o boala cumplita si recita poezii pentru Ceausescu
Mircea Albulescu ar fi împlinit 89 de ani. Sursă foto: Montaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Florin Zamfirescu mărturisește că îi este dor de colegul său, Mircea Albulescu. El a explicat ce sacrificii făcea regretatul actor pentru un rol și cu ce problema gravă de sănătate s-a confruntat.

Mircea Albulescu și-a făcut ani la rândul injecții cu insulină

Astăzi, 4 octombrie, marele actor Mircea Albulescu ar fi împlinit 89 de ani. Pe numele real Iorgu Constantin Albulescu, a fost unul dintre cei mai cunoscuți și prolifici artiști din România. Florin Zamfirescu ne spune cum s-a împrietenit cu Mircea Albulescu și cum acesta a jucat până în ultima zi de viață.

ADVERTISEMENT

Aflăm că a făcut multe sacrificii pentru roluri și că ar fi putut juca orice, nu avea conștiința civică. La un moment dat scria chiar poezii pentru Ceaușescu și le recita. Ani de zile s-a luptat cu diabetul și, într-o anumită perioadă, a fost nelipsit din filmele românești.

“Mircea Albulescu era o personalitate foarte ciudată”

Mircea Albulescu s-a născut pe data de 4 octombrie 1934, la București. Prenumele lui din buletin a fost Iorgu, în certificatul de naștere Constantin iar marele actor și-a spus toată viața Mircea, numele ales de mama lui. Tatăl lui a fost dirijor de fanfară militară, iar mama să era o poloneză frumoasă, pe nume Olga.

ADVERTISEMENT

“Din punctul meu de vedere, Mircea Albulescu era o personalitate foarte ciudată. Se dovedea a fi extrem de profesionist iar eu am o carte de amintiri în care vorbesc și de bine și de rău de domnul Albulescu. Mai demult, când eram foarte tânăr și mă cam dădea la o parte, i-am spus: `Vă rog să vă purtați frumos cu mine. Eu sunt mai tânăr și voi trăi după dumneavoastră și o să vă vorbesc de rău’. De atunci, el s-a schimbat și relația noastră a devenit foarte bună.

Albulescu a fost un profesionist și avea și un fel de amoralitate ca interpret. Putea să joace orice, nu avea conștiința civică. Scria poezii despre Ceaușescu și le recita public. Albulescu a trecut prin toate, a fost pentru mine un mister, dar a fost un profesionist desăvârșit, și pe scenă și în film.  Am jucat de multe ori cu el, avea un acord bun între fizic și voce, un actor foarte util. Nu a lipsit aproape din niciun film românesc într-o anumită perioadă”, spune Florin Zamfirescu, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

“Își făcea singur injecția cu insulină”

Mircea Albulescu a suferit de o boală grea, diabet. Se obișnuise cu stilul acesta de viață și își făcea singur injecțiile cu insulină. S-a căsătorit la vârsta de 22 ani cu Maria și au avut un fiu, pe Matei. Soția sa a decedat în anul 2007. Actorul avea și un nepot, pe Vladimir, iar de dragul lui a învățat engleză și să lucreze pe calculator.

“Era genul de actor care făcea sacrificii pentru rol. Se rădea în cap, își lăsa barbă, în Înghițitorul de săbii a fost magistral. Avea un egoism dar pot să-l numesc ‘egoismul marelui creator’. Mircea Albulecu își știa propria valoare, a jucat enorm și a avut o mare longevitate în pofida unei boli ca diabetul.

ADVERTISEMENT

Stăteam cu el în cameră și își făcea singur injecția cu insulină. M-a șocat odată, și-a făcut injecția și mi-a zis ‘Hai, acum să mergem la băute, după ce-mi fac insulina pot să trăiesc normal’. Mă gândeam că așa bolnav nu va trăi foarte mult, și uite că a trăit”, mai spune Florin Zamfirescu.

“El a jucat până în ultimele lui clipe”

Mircea Albulescu nu a fost doar actor. El a absolvit Școala Medie de Arhitectură în anul 1952, cu diplomă de Conductor Arhitect. În 1956 a absolvit IATC, unde a fost coleg și bun prieten cu actorul Amza Pellea. Marele actor a jucat în sute de piese pe scenele Teatrului Municipal din București, Teatrului de Comedie și Teatrului Național și a avut peste 90 de roluri în filme.

“Albulescu este în galeria marilor noștri actori, completează panoplia lor. Uneori îi duc dorul pentru că avea un fel de haz, un mod  de a spune bancuri. Era mereu jovial și bine dispus și nu făcea niciun efort pentru că asta era firea lui.

În ultimele faze de boală l-am văzut în câteva filme, pentru că el a jucat până în ultimele lui clipe. Era deja în vârstă și m-am întâlnit cu el pe stradă. Avea o cască în ureche și își învață rolul. Era de o pasiune și de o hărnicie rar  întâlnită”, mai mărturisește maestrul Florin Zamfirescu.

 

 

ADVERTISEMENT