News

Nebun sadea sau vizionar? Hagi face o promisiune incredibilă în fața studenților: „În cinci ani voi juca în grupele Ligii Campionilor!”

05.03.2020 | 00:08
Nebun sadea sau vizionar Hagi face o promisiune incredibila in fata studentilor In cinci ani voi juca in grupele Ligii Campionilor
ADVERTISEMENT

Gheorghe Hagi şi-a dezvăluit secretele succesului: salarii mici la echipa mare, rar există vreun jucător care ajunge la 5.000 de euro lunar şi investiţii de peste 1 milion de euro pe an doar în Academie. „Regele” mărturiseşte scopul final al proiectului: grupele Ligii Campionilor în 5 ani! Până atunci, Viitorul luptă pentru prima oară în istorie clubului în play-out.

„La mine e o regulă de bază. Totul e construit ca să aducă profit. Nu pe termen scurt, că eu nu gândesc aşa”

Gheorghe Hagi conduce unul dintre cele mai de succes business-uri ale României. Şi-a riscat averea dobândită prin fotbal tot în fotbal şi, după ani de împrumuturi la bănci, a reuşit să iasă învingător. În acest moment, clubul Viitorul şi întreg proiectul Academiei Hagi sunt pe plus. Şi nu doar atât, ci studiile făcute de un antrenprenor celebru în România îl indică drept cel mai de succes club din întreaga jumătate ex-comunistă a Europei!

ADVERTISEMENT

Tocmai de acceea, Hagi a acceptat o invitaţie mai specială: a urcat pe scenă la o discuţie „tête-à-tête” în cadrul unei serii de evenimente organizate de Andreea Roșca sub egida „The Vast & The Curious”, care aduce „live în fața audienței”, după propria-i declarație, „antreprenori, inovatori și pionieri cu povești remarcabile”. Pe scurt ,oamenii de succes ai României. Şi dezvăluirile pe care le-a făcut Gheorghe Hagi sunt extrem de interesante. Să le luăm pas cu pas.

În primul rând, a şocat asistenţa când a vorbit despre salariile de la echipa sa. Campioană a României în 2016, Viitorul Constanţa a ajuns la această performaţă cu salarii infime chiar şi pentru România! Explică patronul-antrenor: „La mine e o regulă de bază. Totul e construit ca să aducă profit. Nu pe termen scurt, că eu nu gândesc aşa. Eu dau salarii mici, recunosc. La mine la echipă, cel mai mare salariu din toată existenţa clubului a fost de 5.000 de euro pe lună. Şi l-am dat doar de vreo două sau trei ori”.

ADVERTISEMENT

Peste 50 de goluri în fiecare din ultimii doi ani  pentru un salariu de… muncitor necalificat!

A urmat momentul care a produs rumoare în sală. „Îl ştiţi, de acum, pe Louis Munteanu. E în plină acscensiune. A marcat goluri în campionat. Ştiţi ce salariu are? 500 de euro pe lună! Acum, însă, trebuie să i-l măresc, să vedem”. Louis Munteanu a fost, într-adevăr, senzaţia acestei toamne în campionatul României.

Fotbalist cu fizic excelent, are trei goluri marcate în campionat în cele nouă partide pe care le-a disputat. A fost internaţional al României la toate grupele de vârstă şi are o medie absolut incredibilă de goluri: peste 50 de reuşite în fiecare dintre ultimii doi ani petrecuţi la Academia Hagi! Face 18 ani, e clar cel mai bun produs al Academiei din ultima perioadă, însă are un salariu pe care la vârsta sa l-ar putea obţine lejer ca simplu muncitor necalificat!

ADVERTISEMENT

Ţelul final: în 5 ani, grupele Champions League! Până acum şi-a atins toate ţintele!

Hagi a povestit întreaga strategie a construirii succesului la Academie, de la început până în acest moment. Modelul olandez a fost luat drept exemplu.

„Eu am fost la cinci academii în Olanda. Cred că sunt cei mai buni în a forma jucători. I-am întrebat care e secretul lor și mi-au zis un singur lucru: selecția. Felul în care selectezi, nu cel în care antrenezi!

ADVERTISEMENT

Și eu am băgat la cap și asta am făcut. Și eu am un criteriu de selecție: personalitatea. Trebuie să aibă ceva jucătorul ca să îmi placă, să fie creativ. Că la mine la echipă trebuie să ataci! Să pui presiune pe adversari, ca să dictezi ritmul jocului”, spune Hagi.

Mărturisirea următoare este, însă, cea care e cu adevărat surprinzătoare. Asta pentru că Hagi a explicat strategia punct cu punct. Şi, după cum putem vedea, toate aceste puncte au fost bifate până în acest moment. „Eu am fabricat totul după o strategie. Și strategia mea e făcută pe ani. În primul rând, am construit o bază. Cu terenuri, cu nocturnă, cu tot ce trebuie.

Apoi a fost punctul doi, selecția. Am luat jucători între 12 și 17 ani, asta m-a interesat. Apoi am vrut să iau campionatul. Am reușit. Apoi a fost să vând jucători pentru ca să fie finanțarea cum trebuie la echipă, să fim un club profitabil. Și acum suntem profitabili, la finalul anului 2019 am fost mulțumit de ceea ce am realizat.

Ca performanță sportivă, am spus că în 2020 vreau să am 11 jucători la echipa națională. Și am reușit să dau 15! Iar acum e momentul pentru următorul pas: vreau să ajung în grupele Champions League și am ținta asta în cinci ani de-acum înainte! Dar am nevoie de parteneri pentru asta. Când vor veni partenerii de afaceri, atunci voi reuși. Știu că în Europa n-am făcut mare lucru până acum și asta e ambiția mea. Ştiţi foarte bine cât de ambiţios sunt”.

„Statistica” din ultimii doi ani a „afacerii” e incredibilă!

Iancu Guda, unul dintre cei mai în vogă analişti economici ai României, a analizat în ultimii doi ani tot ce s-a întâmplat la Viitorul şi la Academia Hagi, a comparat cu ce se întâmplă în Europa de Est şi a tras concluziile într-un material intitulat „Ce trebuie să înveţe antrenprenorii de la Gheorghe Hagi”.

  • 20% medie de profit în ultimii 5 ani, cea mai mare medie din regiune
  • 27% medie de îndatorare, cea mai mică dintre cluburile din Europa Centrală și de Est
  • 71% din activele clubului sunt investiții pe termen lung, cel mai bun procent din regiune

De-abia acum echipa mare are investiţii la nivelul Academiei!

Hagi a dezvăluit, în finalul discuţiei de pe scenă, în faţa a aproximativ 200 de spectatori, că în acest moment echipa mare încetează să mai fie „ruda săracă” a investiţiilor lui. Practic, de-abia acum, după aproape 10 de ani de afacere şi un titlu câştigat, Viitorul are buget care să se apropie de Acadamie! „Am avut un milion de euro buget în fiecare an la copii și juniori. În ultimii doi-trei ani, s-a mai mărit bugetul. La echipa mare a fost mai mic! Vorbesc despre ce am investit eu. Acum e mai echilibrat, dar suntem oricum la mijlocul clasamentului în ceea ce privește banii în campionatul României”, a încheiat Hagi.

„Eu pe teren am fost foarte agresiv. Dar în afara terenului am fost un om modest. Trebuie să nu te dereglezi. Când ai autocontrol și ești critic cu tine însuți, atunci e ok. Trebuie să fie echilibru în toate. Așa fac și în ceea ce privește business-ul. Nu iau decizii la nervi niciodată. Trebuie să anticipezi lucrurile.  Eu am înțeles ce înseamnă capitalismul încă de la început, din 1990. Și asta înseamnă muncă” – Gheorghe Hagi

  • 24 de titluri în 10 ani are Academia Hagi
  • 21 de ani și 4 luni a fost media de vârstă a Viitorului când a câștigat titlul. E cea mai mică medie din istorie în Europa
  • 200 de copii sunt legitimați în acest moment la Academia Hagi
ADVERTISEMENT