News

Secretul care se ascunde în spatele Codului Numeric Personal. Ce înseamnă, de fapt, fiecare cifră în parte

Un număr din 13 cifre însoțește românii de la naștere și până la moarte. Ce reprezintă aceste cifre din Codul Numeric Personal
07.10.2023 | 12:28
Secretul care se ascunde in spatele Codului Numeric Personal Ce inseamna de fapt fiecare cifra in parte
Codul Numeric Personal apare pe o serie de documente Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Codul Numeric Personal, mai bine cunoscut sub acronimul CNP, apare pe o serie de documente oficiale cum ar fi certificatul de naștere, cartea de identitate, certificatul de căsătorie, paşaport sau certificatul de deces.

Secretul care se ascunde în spatele Codului Numeric Personal

CNP-ul care se regăsește şi în Registrul permanent de evidenţă a populaţiei, este primit la naştere şi este unic pentru fiecare persoană născută sau rezidentă în România.

ADVERTISEMENT

Atribuirea Codului Numeric Personal este reglementată prin Legea 105 din 25 septembrie 1996, cu privire la „Organizarea evidenţei populaţiei”, care prevede la articolul 5 că CNP-ul reprezintă un ”număr semnificativ ce individualizează o persoană fizică şi constituie singurul identificator pentru toate sistemele informatice care prelucrează date nominale privind persoana fizică”.

CNP-ul a fost introdus prin decretul prezidenţial nr. 59 semnat de Nicolae Ceauşescu în 2 martie 1978. Potrivit documentului,  se ”stabilea un cod numeric personal pentru toţi cetăţenii români, precum şi pentru străinii cu domiciliul în România. Codul numeric personal va fi înscris în actele de identitate, de stare civilă şi în alte acte personale”, relatează descoperă.ro.

ADVERTISEMENT

Ce înseamnă, de fapt, fiecare cifră în parte

Codul Numeric Personal este alcătuit din 13 cifre având structura SAALLZZJJNNNC, unde S, adică prima cifră, reprezintă atât sexul persoanei, cât și secolul în care aceasta este născută.

Iată de ce, bărbaţii născuţi până în anul 1999 au prima cifră din CNP 1, iar femeile cifra 2. În cazul persoanelor născute după anul 2000, prima cifră este 5 pentru bărbaţi şi 6 pentru femei. CNP primesc și persoanele străine rezidente în România, caz în care prima cifră este 7 la bărbaţi şi 8 la femei.

ADVERTISEMENT

Următoarele două cifre (AA) reprezintă ultimele două cifre din anul nașterii unei persoane. De exemplu, o persoană născută în anul 2023, va avea cifrele 2 și 3 ca a doua, respectiv a treia cifră din CNP.

A patra și a cincea cifră din Codul Numeric Personal corespund lunii în care s-a născut persoana identificată prin acest cod (LL) și vor fi de format 01, 02 și așa mai departe până la 12.

ADVERTISEMENT

Cifrele 6 și 7 din CNP reprezintă data nașterii, ziua în care persoana s-a născut (ZZ). Acestea vor fi de la 01, de la data de 1 ale lunii, până la 31 pentru cele mai lungi luni din an.

Trecem la cea de a doua parte a Codului Numeric Personal. Cifrele 8 și 9 (JJ) reprezintă judeţul sau sectorul (pentru Bucureşti) unde s-a născut sau are reședința (pentru cetățenii străini) persoana în momentul acordării Codului Numeric Personal. Codurile pentru județe și sectoarele Municipiului București se încadrează în intervalul 01 și 52.

Urmează un calup de trei cifre (NNN), care reprezintă numărul de ordine, codul unic al persoanei. E vorba de numere din intervalul 001 – 999 care se împart birourilor de Evidenţă a Populaţiei din fiecare judeţ, respeciv sector al Capitalei, astfel încât un anumit număr din acel interval să fie alocat unei singure persoane într-o anumită zi.

Am ajuns și la ce-a de a 13-a cifră din CNP. Aceasta portă numele de cifra de control (C) și este atribuită în urma unui calcul matematic folosind celelalte 12 cifre ale CNP-ului.

”Pentru a afla cifra de control se înmulțește fiecare cifră din CNP cu cea de pe aceeași poziție din numărul 279146358279. Rezultatele se adună, iar suma obținută se împarte la 11. Restul din împărțire este cifra de control. Dacă restul este 10, cifra de control este 1. Acest lucru înseamnă că cifra de control este egală cu restul. Cifra de control este cea care validează Codul Numeric Personal”, mai explică publicația citată.

ADVERTISEMENT