News

Cabana de lux pe care Nicolae Ceaușescu o adora de care s-a ales praful. Dintr-o superbă pensiune, a ajuns părăsită și în paragină

Cabana de lux ridicată la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, aproape de Botoșani, a ajuns într-o stare deplorabilă. Odinioară o superbă pensiune, a ajuns părăsită și în paragină.
19.08.2023 | 17:00
Cabana de lux pe care Nicolae Ceausescu o adora de care sa ales praful Dintro superba pensiune a ajuns parasita si in paragina
S-a ales praful de cabana de lux a lui Nicolae Ceaușescu din județul Botoșani. A ajuns părăsită și în paragină. Sursa foto: Colaj Fanatik / descopera.ro / botosaninews.ro /
ADVERTISEMENT

De-a lungul anilor petrecuți în fruntea statului român, Nicolae Ceaușescu a avut mai multe locuri pe care le adora. Cabana de lux din comuna botoşăneană Cordăreni, aflată în adâncul unei păduri, era una dintre preferatele sale.

S-a ales praful de cabana de lux a lui Nicolae Ceaușescu din județul Botoșani. A ajuns părăsită și în paragină

În anii de glorie ai epocii Ceauşescu, undeva în pădurea de la Cordăreni, s-a ridicat o cabană de lux. Ea a fost construită pentru vânătoare, însă treptat a devenit loc de întâlnire pentru nume importante din regimul comunist aflat la vârful statului.

ADVERTISEMENT

Periodic, ajungeau aici prim-secretari, activişti, şefi de Securitate şi toţi şefii regimului. Nu de puține ori, chiar Nicolae Ceauşescu a ajuns în acest loc secret. Obișnuia să vâneze mistreţi şi fazani.

Dar anii au trecut, Nicolae Ceaușescu a dispărut din peisaj, la fel și regimul, iar din cabana minunată de altădată a rămas doar o ruină. ”A fost locul unde-şi împlineau toate desfătările, departe de ochii prostimii. Aşa a fost atunci”, spune nea Mitruţă, un sătean trecut de 80 de ani, din satul Griviţa, comuna Cordăreni, pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

În anii comunismului, cabana din Botoșani oferea oaspeților săi toate condițiile unei pensiuni. Era alcătuită din mai multe camere, băi, o bucătărie și o zonă de dormitoare tip mansardă. ”Era o frumuseţe”, mărturisea, în 2019, primarul din Cordăreni, Constantin Dumitraș.

”A fost construită la început din lemn. Apoi, văzând că a început să fie frecventată tot mai des de liderii politici de atunci, a fost transformată într-o construcţie mai solidă. Aici se venea la vânătoare de fazani”, mai spunea edilul.

ADVERTISEMENT

Doar elita comunismului ajungea la cabana din Cordăreni

În prezent, în zonă mai locuiesc puțin oameni care își mai amintesc de realitățile acelor vremuri din comunism. Ei povestesc că la această cabană aveau loc petreceri de cel mai înalt nivel, cu mâncăruri scumpe, băutură şi lăutari.

Se organizau chefuri care mai de care. De acelea cu strigături. De aceea era la Cordăreni, mai izolat, să nu-i vadă nimeni ce fac. Era plin de securişti, în permanenţă, acolo la cabană“, spune Ion Mocanu, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

La locația din zona Moldovei, accesul era restricționat pentru oamenii de rând. Aici, doar elita regimului avea dreptul de a i se alătura lui Nicolae Ceaușescu la vânătoare. Pădurea din apropierea comunei Cordăreni era renumită pentru fazanii care creșteau în sălbăticie. În aceste zone mai trăiau chiar și mistreți, dar și iepuri sălbatici.

Există martori care spun că Nicolae Ceaușescu nu s-a mulțumit cu atât ci i-a pus pe localnici să lucreze la o crescătorie de fazani. Prin acest demers, fiecare invitat își putea alege prada supă placul sufletului.

ADVERTISEMENT