Life

Secretul pe care îl ascunde un oraș important din România. Rețea misterioasă de tuneluri și grote. Ultima descoperire a avut loc după demolarea unei case

Ce secret ascunde un oraș important din țara noastră. Locul are o rețea misterioasă de grote și tuneluri. Ce s-a descoperit după demolarea unei case.
08.10.2023 | 15:00
Secretul pe care il ascunde un oras important din Romania Retea misterioasa de tuneluri si grote Ultima descoperire a avut loc dupa demolarea unei case
Despre ce oraș este vorba. Sursa foto: Book Tours Romania
ADVERTISEMENT

În România sunt multe locuri încărcate de mister. Un oraș important din țară ar ascunde un secret intens dezbătut de localnici și de oamenii de știință. În el există o rețea complexă de grote și tuneluri. Iată ce s-a descoperit după ce s-a demolat o casă.

Ce secret ascunde un oraș important din România

Brașovul este nu doar unul dintre cele mai frumoase locuri din Transilvania, ci și unul încărcat de-a dreptul de mister. Asta după ce s-au descoperit mai multe grote și tuneluri, unul dintre ele ieșind la iveală chiar în urma demolării unei locuințe.

ADVERTISEMENT

Se crede că ar fi chiar mai multe tuneluri decât cele descoperite deja. Până acum, au fost depistate astfel de spații pe străzile: Cuza Vodă nr.39, Mihai Viteazul nr. 2 De Mijloc nr.20, După Ziduri, Nucului, Canalul Timiș nr.18, în spatele Poliției, dar și în curtea Liceului de Artă.

În anul 2008 a avut loc ultima descoperire a unui tunel, în timp ce se demola o casă în cartierul Bartolomeu, de pe strada Lanurilor. Accesul către interior se făcea printr-o ușă, dar care a fost bine închisă, cu lacăt și sigilată. De asemenea, s-a aflat că în fiecare an reprezentanții Armatei veneau și verificau să vadă dacă nu s-a deranjat încuietoarea.

ADVERTISEMENT

Același tunel ar duce către Biserica Sf. Bartolomeu, care este cel mai vechi monument de arhitectură din Brașov. Construcția lui a început în 1223. Pe strada ”După Ziduri” s-au găsit chiar două tuneluri, unite precum o rețea de galerii.

O bună perioadă, în cele două tuneluri au stat oamenii străzii, dar după ce au fost igienizate de voluntari, autoritățile din Brașov au zidit și au pus gratii metalice la intrare, în așa fel încât să fie inaccesibile. La un moment dat, cineva venise cu ideea amenajării unui muzeu care să marcheze lupta anticomunistă, dar nu s-a mai concretizat.

ADVERTISEMENT

Și în Piața Sfatului ar fi mai multe guri de tunel, dar și din Biserica Neagră s-ar face acces către trei tuneluri. Un preot paroh nu a infirmat situația, dar a refuzat să ofere mai multe detalii. De cealaltă parte, locuitori de pe strada Ștefan Ludwig Roth au relatat că în copilărie se jucau într-un tunel care pornea din pivniță și ducea spre Tâmpa.

Legendele de pe Muntele Tâmpa

Muntele Tâmpa, de altfel, este învăluit în legende. Mai multe voci susțin că sub el există atât tuneluri, cât și un lac subteran. Însă, în urma mai multor cercetări, existența lacului nu s-a dovedit a fi reală, dar a tunerilor da. Mai exact, 3, 4 la număr, dar în prezent doar unul este practicabil, făcând legătura Casei Sfatului cu unul dintre turnurile vechi ale cetății.

ADVERTISEMENT

Potrivit unei legende, în Al Doilea Război Mondial, într-un tunel care lega Casa Sfatului de Șaua Tâmpei erau ținuți prizonieri germani, astfel fiind blocate ambele intrări. Istoricii, însă, sunt sceptici față de acest lucru, mai ales că tunelurile nu au fost cercetate în profunzime.

ADVERTISEMENT