Life

Secretul unei fripturi fragede de porc. Cât timp trebuie, de fapt, să stea la cuptor

Friptura de porc e alimentul vedetă în perioada sărbătorilor de iarnă. Cum reușim însă să obținem un preparat fraged dar și aromat?
26.12.2022 | 12:41
Secretul unei fripturi fragede de porc Cat timp trebuie de fapt sa stea la cuptor
Secretul pentru friptura de porc fragedă și aromată. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Friptura de porc este delicioasă, sățioasă, iar pe cât de simplu de preparat este, sunt câteva detalii de care trebuie să ținem cont.

Secretul unei fripturi de porc fragede și crocante

În general, friptura de porc se prepară fie din ceafă, cotlet, sau mușchi, depinde de fiecare.

Oricum ar fi, la final, ne așteptăm la o crustă rumenă, condimentată, alături de o carne fragedă în interior. Nu mereu însă reușim să facem totul ca la carte.

ADVERTISEMENT

Secretul constă însă în timpul de coacere. Astfel, dacă vrei o friptură suculentă și fragedă, mai bine ții cont de niște sfaturi. Specialiștii din domeniul culinar spun că friptura de porc trebuie să stea la cuptor nu mai puțin de o oră și jumătate.

Ce se întâmplă dacă o ținem mai mult la cuptor? Carnea se întărește, își pierde din aromă, așa că putem spune adio texturii suculente și crocante.

ADVERTISEMENT

De asemenea, un alt factor important de care trebuie să ții cont este faptul că în primă fază, mai exact în primele 20 de minute, carnea de porc trebuie să stea la foc mare.

Cât timp trebuie să stea friptura de porc la cuptor

Mai apoi, după ce timpul a trecut, dăm cuptorul mai încet la o temperatură, medie, timp în care se face și interiorul. Ține cont de faptul că înainte de a băga friptura la cuptor, acesta trebuie să fie încins la 220 de grade Celsius și nu mai puțin.

ADVERTISEMENT

Mai apoi, după cele 20 de minute scazi temperatura la 180 de grade. Friptura de porc mai trebuie să stea încă 40 de minute la această temperatură până să fie gata.

Pentru o aromă și mai puternică, nu ezita să pui carnea de porc la marinat. Și aici există însă câteva reguli de aur. Mai exact, spre deosebire de carne de miel sau de oaie, carnea de porc trebuie să stea la marinat între două și patru ore, însă nu mai mult de atât.

ADVERTISEMENT

Este suficient ca aceasta să ia aroma condimentelor și să devină mai fragedă.