News

Sectorul 3, prima administrație care a implementat un sistem de pubele îngropate. Apelul primarului Robert Negoiţă: “Să creştem rata de selectare colectivă”

Primăria Sectorului 3 dezvoltă un sistem performant de colectare a deşeurilor, format din pubele cu descărcare automată.
11.12.2023 | 17:25
Sectorul 3 prima administratie care a implementat un sistem de pubele ingropate Apelul primarului Robert Negoita Sa crestem rata de selectare colectiva
În sectorul 3 au fost amenajate deja 1.000 de astfel de containere Foto: primarie3.ro
ADVERTISEMENT

Primăria Sectorului 3 intenţionează să crească rata de colectare selectivă a deşeurilor şi implementează proiectul “Extinderea sistemului de management integrat al deșeurilor în Sectorul 3 al Municipiului București”. Proiectul este finanţat din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

În sectorul 3 au fost amenajate 1.000 de containere în care gunoiul va fi colectat selectiv

Legislația europeană prevede ca până în anul 2025 ghenele tubulare din blocuri să fie desființate, astfel că Primăria Sectorul 3 ia deja primele măsuri prin care să îmbunătăţească sistemului de management integrat al deșeurilor şi, prin urmare, să sporească nivelul calităţii mediului din sector.

ADVERTISEMENT

În vederea îndeplinirii țintelor legate de creșterea gradului de reciclare conform normelor în vigoare, în sectorul 3 au fost deja amenajate 1.000 de containere, pentru a încuraja colectarea selectivă pe trei fracţii.

Aceste sistemele îngropate de colectare a deșeurilor dispun de o tehnologie performantă, nivelul de umplere a containerelor fiind monitorizat de senzori speciali.

ADVERTISEMENT

Echipamentul corespunzător acestor sisteme cuprinde, printre altele, containere cu o capacitate de 2,25 metri cubi pentru colectarea deșeurilor de sticlă, containere de 2,25 metri cubi pentru colectarea deșeurilor textile, containere pentru deșeurile periculoase, pubele cu o capacitate de 120 de litri pentru colectarea deșeurilor reziduale din zonele de case, dar şi pubele de 120 de litri pentru colectarea deșeurilor reciclabile din zonele de case.

Zonele din sectorul 3 în care au fost montate aceste sisteme de colectare a deşeurilor au fost selectate în funcție de studiul geofizic realizat de primărie, precum și de numărul de locuitori care pot beneficia de ele.

ADVERTISEMENT

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, face un apel la locuitori să colecteze selectiv, atât pentru a proteja mediul, cât şi pentru a economisi resursele.

“Dintre numeroasele proiecte pe care le derulăm pentru comunitatea Sectorului 3 aduc în prim plan dezvoltarea unui sistem de management integrat al deșeurilor. Suntem prima administrație din țară care a implementat un sistem de pubele îngropate. Dezvoltăm acum un sistem performant de colectare a deșeurilor, format din pubele cu descărcare automată.

ADVERTISEMENT

Am montat peste 1.000 de unități în Sectorul 3, care vor deveni funcționale. Fac un apel către locuitorii Sectorului 3 la colectare selectivă a gunoiului. Biodegradabile separat, peturi separat, așa este civilizat și în felul acesta protejăm mediul înconjurător și economisim resursele”, a declarat Robert Negoiţă.

ADVERTISEMENT