Mai bine de 1.000 de cetățeni, locuitori ai sectorului 3, s-au adunat joi după-amiază în faţa Primăriei Generale a Capitalei pentru a-l determina pe Nicuşor Dan să atace în instanţă hotărârea de retrocedare a 12 hectare din Parcul IOR.
Protestul s-a desfăşurat sub sloganul “Împreună salvăm Parcul IOR”, iar la el a fost prezent şi primarul sectorului 3, Robert Negoiţă. Acesta a subliniat că este primul protest din viaţa sa la care participă. “Nu sunt o persoană care să se exprime prea mult în public, dar de data aceasta situaţia mi-a depăşit răbdarea. Nicuşor Dan a promis acum opt luni că va iniţia demersul în şase săptămâni. A trecut atâta timp şi nu se vede să facă ceva.
Ne şi dor ochii de atâta praf aruncaţi în ei. Haideţi să facem chestii concrete. Instituţia care poate să facă acest demers în instanţă este fix Primăria Generală. Iar noi suntem aici pentru că vrem să îl sensibilizăm pe primarul general să renunţe la prietenia cu cei care fac parte din acea gaşcă, aceia care ne-au luat ilegal parcul”, a declarat Robert Negoiţă, din mijlocul protestatarilor.
Pe parcursul celor aproape 90 de minute, cât a durat manifestaţia, participanţii au afişat un număr impresionat de pancarte, pe care se putea citi: “Nicuşor susţine mafia retrocedărilor”, “Nicuşor, lasă plicuşoru’ de la madam Cocoru (n.r. – persoana căreia i-au fost retrocedate cele 12 hectare din parc)” sau “Nicuşor a amanetat Parcul IOR”.
Cele 12,3 hectare au fost retrocedate în anul 2005, de primarul general de atunci, Adriean Videanu, deşi aveau statutul de parc, iar legea interzice retrocedarea parcurilor şi a altor terenuri care sunt afectate de anumite obiective de investiţii.
Robert Negoiţă a început demersurile de recuperare a terenului în anul 2013, iar litigiile s-au derulat de atunci până în 2022. Concluzia instanţei a fost că Primăria Sectorului 3 nu are calitate procesuală activă, pentru că terenul se află în domeniul public al Municipiului Bucureşti. În consecinţă, Primăria Municipiului Bucureşti este cea îndreptăţită să introducă o cerere în anulare a hotărârii din 2005.
Protestatarii de joi şi Robert Negoiţă au încercat prin acţiunea lor să-l facă pe Nicuşor Dan să aleagă una dintre cele doiă căi pe care le are la dispoziţie pentru rezolvarea litigiului. Ori se raliază cu juriştii la cererea făcută de prefectul Rareş Hopincă, care a atacat în instanţă decizia luată acum 18 ani, ori introduce el însuşi o cerere în constatarea nulităţii absolute şi cere anularea dispoziţiei din 2005, readucerea terenului în patrimoniul primăriei Municipiului Bucureşti şi predarea lui către primăria Sectorului 3, care are deja pregătit un proiect de reabilitare a acelei zone.
“Îi cer lui Nicuşor Dan să îşi respecte poziţia pentru care a fost votat de oameni să îi reprezinte. De aceea suntem aici, să-l facem conştient că anumite decizii, chiar dacă sunt dificil de luat, ar trebui să le ia, să fie responsabil”, a mai explicat Robert Negoiţă demersul protestului.
În paralel cu protestul a fost înregistrată o sesizare cu semnăturile a aproape 5.000 de persoane, care s-au alăturat în ultimele trei zile demersului de a forţa municipalitatea să apeleze la toate pârghiile legale pentru ca spaţiul verde să redevină al bucureştenilor.