News

Robert Negoiţă, sprijinit de prefectul Capitalei în lupta pentru întregirea Parcului IOR. Rareş Hopincă a atacat în instanţă decizia de retrocedare a celor 12 hectare

Prefectul Capitalei consideră abuzivă retrocedarea din 2005 şi a anunţat că a atacat în instanţă decizia luată acum 18 ani, cu girul primarului general de la acea vreme.
10.10.2023 | 12:47
Robert Negoiţă şi Rareş Hopincă fac front comun pentru recuperarea celor 12 hecatre retrocedate din Parcul IOR Foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Primăria Sectorului 3 primeşte sprijinul Prefecturii în lupta de recuperare a celor 12 hectare de teren din Parcul IOR, retrocedate în 2005, în timpul mandatului de primar general al lui Adriean Videanu, decizie luată în Comisia pentru Legea 10, condusă la acea vreme de viceprimarul Ludovic Orban.

“Cele 12 hectare au o valoare de te ia cu ameţeala”

Marţi, prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, a mers chiar la faţa locului, în zona retrocedată a Parcului IOR, pârjolită de un incendiu suspect în urmă cu doar şase săptămâni. Printre copacii arşi şi resturile de vegetaţie, prefectul, alături de primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, a anunţat că a atacat în instanţă decizia de retrocedare a celor 12 hectare de teren, denunţând ca abuzivă hotărârea de acum 18 ani.

ADVERTISEMENT

“În urma analizei celor două dispoziții privind retrocedarea acestor 12 hectare, parte a Parcului IOR, am decis să le atac în instanță și să cer anularea acestora. După părerea mea există elemente vădite de nelegalitate în ceea ce privește întocmirea și aprobarea lor de primarul general al Capitalei din 2005. Din punctul meu de vedere acest teren trebuie să rămână în domeniul public al Municipiului București. Retrocedarea din 2005 a fost abuzivă”, a declarat prefectul Rareş Hopincă, într-o conferinţă de presă comună cu Robert Negoiţă.

Primarul Sectorului 3 a avertizat însă că, deşi dusă pe căi legale în instanţă, lupta de recuperare a terenului va fi una foarte dificilă. “Am făcut şi eu plângere penală, care evident că a fost dată spre soluţionare către secţia de poliţie. Adică eu depun sesizare penală la Parchetul General, iar ei sunt atât de puternici încât nu rămâne spre soluţionare nici la Parchetul General, nici la DNA – pentru că dacă nici asta nu-i mare corupţie, ce e mare corupţie? – se duce la soluţionare la Secţia 18 Poliţie.

ADVERTISEMENT

Discutăm de 12 hectare de teren în mijlocul Bucureştiului, la nişte valori de te ia cu ameţeală. Nu ştiaţi că-s puternici? Vă spun eu, sunt foarte puternici. De aceea, o dată în plus, îi mulţumesc domnului prefect că, iată, putem să facem echipă”, a declarat Robert Negoiţă.

Robert Negoiţă: “Mama tot îmi spune să nu le mai zic ticăloşi”

Mai mult, acesta îl acuză pe actualul primar general al Capitalei, Nicuşor Dan, că este de partea actualilor proprietari ai terenului aflat în litigiu. “Am sperat că o minimă bună credinţă l-ar putea face pe Nicuşor Dan să renunţe la prietenia cu cei care sunt aici acum (n.r. – proprietarii celor 12 hectare) şi pe care îi vom da afară oricum. Am sperat, speranţe deşarte. Nu e în stare, prietenia e mult prea solidă”, a mai spus Negoiţă. “Mama mea îmi spune: ‘Nu le mai zice ticăloşi, e adevprat că aşa sunt, dar nu le mai zice…’. Dar nu ştiu cum să le zic, pentru că tot îmi vine să le zic ticăloşi”, a completat primarul Sectorului 3.

ADVERTISEMENT

O dată lansată bătălia în justiţie, prefectul Capitalei a explicat paşi legali de urmat pentru ca municipalitatea să intre în posesia celor 12 hecatre de teren din Parcul IOR. După ce dosarul va primi număr, instituţia prefectului va primi un certificat de grefă pe care îl va înscrie la Cartea Funciară, astfel încât imobilul să să nu fie înstrăinat sau donat.

“După cum vedem, în toată această zonă au avut loc o serie de distrugeri. Există dosare de cercetare penală deschise la nivelul Poliţiei Capitalei şi sper să aflăm cât mai repede cine este responsabil de aceste distrugeri, pentru că este ilogic ca doar în această zonă a Bucureştiului să apară incendii de mari proporţii care să distrugă vegetaţia sănătoasă”, a mai spus Rareş Hopincă.

ADVERTISEMENT

Dacă demersul în justiţie nu va avea succes, terenul ar putea fi expropriat, însă prefectul consideră că nu este corect față de municipiul București, față de bugetele publice, ca exproprierea să fie făcută înainte de a se încerca recuperarea pe cale legală, printr-o acțiune în instanţă.

ADVERTISEMENT