News

Greva din Învățământ s-a încheiat. Liderii sindicali: ”Sunt în continuare profesori nemulțumiți”. OUG cu majorările salariale, publicată în Monitorul Oficial. Update

Greva generală din Învățământ s-a încheiat. Liderii sindicali au suspendat protestul după ce au ajuns la o înțelegere cu Guvernul.
12.06.2023 | 15:58
Greva din Invatamant sa incheiat Liderii sindicali Sunt in continuare profesori nemultumiti OUG cu majorarile salariale publicata in Monitorul Oficial Update
Ședință de Guvern privind greva profesorilor. Nicolae Ciucă așteaptă răspunsul sindicatelor din educație în privința protestului. Sursa foto: Guvernul României / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
12-06-2023
13:08

Ordonanța de urgență cu majorările salariale pentru profesori a fost publicată în Monitorul Oficial

Potrivit informațiilor Guvernului, luni după-amiaza a fost publicată în Monitorul Oficial OUG nr. 57/ 12 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat.

Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern stabilește o serie de măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat, după cum urmează:

  • Salariile personalului didactic și ale personalului didactic auxiliar, atât în învățământul preuniversitar, cât și în învățământul universitar au fost majorate cu 1.300 lei brut pentru fiecare dintre funcții;
  • Cu aceeași sumă brută, 1.300 lei, au fost majorate salariile personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum și pentru celelalte categorii de funcții cuprinse în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
  • În cazul personalului nedidactic din sistemul de învățământ preuniversitar și superior, salariile au fost majorate cu suma de 400 lei brut pentru fiecare funcție. De această majorare cu 400 lei brut a salariului de bază va beneficia și personalul nedidactic încadrat la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
  • În aplicarea acestor majorări, la stabilirea cuantumului brut al salariilor de bază aferente lunii iunie 2023 se are în vedere această lună în integralitate.
  • De asemenea, grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.
  • Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.
  • De asemenea, ordonanța de urgență modifică și înlocuiește Anexa I Cap.I lit.A din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, urmând ca noua lege a salarizării aflată în lucru, și conform celor convenite în urma negocierilor cu liderii federațiilor sindicale, să aibă la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant / asistentului universitar să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
12-06-2023
11:20

Liderii sindicali, după suspendarea grevei: ”Sunt în continuare profesori nemulțumiți. Noi ne-am îndeplinit mandatul”

Liderii FSLI și FSE ”Spiru Haret”, Simion Hăncescu și Marius Nistor, au oferit explicații după anunțul că greva generală se va suspenda. La unison, cei doi au spus că protestul se poate relua în orice moment dacă Guvernul nu-și respectă angajamentele luate.

Hăncescu și Nistor au recunoscut că nu toți profesorii din țară sunt de acord cu decizia de a opri greva generală. Ei explică stoparea protestului prin faptul că mandatul lor de negociere cu Guvernul a fost îndeplinit.

”Tot aici (n.r. la sediul FSLI) am anunțat declanșarea grevei, pe 22 mai. În toată această perioadă au fost acțiuni de protest. Am plecat la negocieri având la bază o listă de revendicări: prima să obținem o majorare care să acopere rata inflației și să se elaboreze un OUG prin care să se garanteze că în noua lege a salarizării salariul profesorului debutant să fie egal cu venitul mediu pe economie.

Am ajuns azi la ceea ce cunoașteți, oferta Guvernului de a se majora salariile cu 1.300 la gradația zero, ceea ce înseamnă o creștere medie de 25% a salariilor: de la 24% până la 30% la anumite categorii.

De la 1 ianuarie, salariile vor fi majorate cu 50%. Problema de bază este construirea grilei. Vom începe să lucrăm cu Ministerul Muncii. Așa cum am anunțat azi, greva generală se suspendă în condițiile în care apare acest principiu în OUG (al majorărilor) și să se regăsească în Legea salarizării.

La 1 septembrie, când va fi depus în Parlament proiectul legii salarizării, vom ști dacă se respectă sau nu promisiunea Guvernului. Sunt convins că încă sunt oameni nemulțumiți, care doresc continuarea grevei generale. Noi am primit un mandat, pe care ni l-am îndeplinit. 

DEcizia de suspendare a fost în urma consultărilor pe care am avut-o cu liderii din teritoriu. Nu este decizia a două persoane, ci a liderilor.

  • FSLI: Din 57 de organizații, 51 au fost de acord cu suspendarea grevei, 6 nu.
  • FSE Spiru Haret: Din 49 de organizații, doar 3 s-au abținut la propunerea de suspendare.

Am respectat în permanență ceea ce au decis oamenii din teritoriu. Am fost mandatați. Sunt oameni care ne acuză că am trădat, dar nu am trădat nimic”, a spus Hăncescu.

”A existat o consultare cu colegii de sindicat din județe. În condițiile în care avem actul normativ, este normal că am ajuns la suspendarea, nu încetarea acestei acțiuni de protest. În situația în care nu-și vor pun în aplicare prevederile din acest OUG, această acțiune de protest se a relua.

Acțiunea se va relua în momentul în care constatăm că proiectul de lege nu conține acea grilă, acțiunea de protest se reia. Se poate întâmpla la începutul anului școlar viitor”, a precizat și Nistor.

12-06-2023
10:21

Ligia Deca: ”Asistăm la o victorie a tuturor celor care au susținut Educația”. Ordonanțele adoptate de Guvern

După ședința de Guvern de luni, ministrul educației, Ligia Deca, a anunțat că, în urma ultimelor evenimente, soldate cu finalul grevei și cu noile OUG-uri ale Guvernului, ”asistăm la o victorie a tuturor celor care au susținut educația”.

Executivul a adoptat, în ședința de luni, două acte normative importante: ordonanța de urgență cu majorările salariale cerute de sindicate, respectiv ordonanța de urgență privind acordarea de prime.

”Asistăm la o victorie a tuturor celor care au susținut Educația. Azi, Guvernul a adoptat două OUG-uri care oferă garanțiile cerute de sindicate pentru a avea încredere că rolul lor va fi recunoscut prin legea salarizării unitare.

Avem toate elementele de care avem nevoie: susținerea societății, finanțare fără precedent, care pe lângă investițiile în infrastructură pune respectul pentru oamenii școlii în centrul nevoii de a creiona educația.

Prima OUG se referă la creșterile salariale care pe medie sunt de peste 25% E de remarcat că prin mecanismul OUG vor fi creșteri mai mari pentru debutanți. Tot astăzi a fost adoptată OUG privind acordarea de prime pentru personalul didactic și nedidactic.

Prima didactică – 1500 net, din care o parte sumă forfetară de 30%. Restul banilor, de 70%, pot fi folosiți pentru pregătire profesională, echipament, alte cheltuieli care sprijină calitatea în învățământ.

Prima se acordă într-o singură tranșă: luna octombrie. Sumele se pot utiliza în anul școlar 2023-2024. Suma se acordă anual până în 2027.

Prima de carieră profesională acordată personalului nedidactic este de 500 de lei. Banii pot fi folosiți tot pentru cursuri de formare profesională sau pentru alte activități.

Bugetul total: 2,1 miliarde de lei pe 5 ani. Buget anual – în jur de 400 de milioane de lei. Ministerul Educației a luat toată măsurile pentru a ține o stare de normalitate și pentru a nu amâna examenele. Cadrele didactice se întorc în școli și activitățile revin la normal, vor urma etapele firești”, a spus Ligia Deca.

OUG – Creșteri Salariale Învățământ 2023

12-06-2023
09:18

Premierul Ciucă, după anunțul privind suspendarea grevei generale: ”Am decis să adoptăm OUG așa cum au fost convenite cu sindicatele”

În debutul ședinței de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre greva din învățământ care a fost suspendată. Șeful Executivului a anunțat că în acord cu sindicatele, imediat cum primesc scris de la acestea acordul ca profesorii să se întoarcă la clase, vor aproba ordonanța de urgență cu ”elementele de conținut așa cum au fost ele agreate cu sindicatele”.

Primul-ministru își exprimă speranța că anul școlar 2022-2023 se va încheia conform programei, iar cele două examene naționale, Evaluarea Națională și Bacalaureatul, nu vor avea de suferit.

”Astăzi, pe baza discuțiilor și angajamentelor tuturor părților implicate, am decis, la nivelul coaliției și în deplin consens cu liderii de sindicat ca, odată ce avem răspunsul scris din partea dumnealor legat de revenirea la clasă a tuturor dascălilor, vom adopta și ne vom ține de cuvânt, cum am făcut și până acum, prin adoptarea OUG cu elementele de conținut așa cum au fost ele agreate cu sindicatele.

Coaliția de guvernare, guvernul pe care îl conduc au asumat cu maximum de responsabilitate, pentru interesul public și pentru rezolvarea problemelor din sistemul de învățământ, acumulate în foarte mulți ani.

În atâția ani s-au strâns o serie întreagă de neajunsuri, probleme care trebuie rezolvate. În deplină responsabilitate a liderilor guvernului și în deplin dialog cu sindicatele, am considerat că e absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă. Să încheiem anul școlar, să se desfășoare Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat.

În acest moment adoptăm OUG, de fapt sunt două OUG – una cu asigurarea fondurilor salariale de la stat, una pe linia de finanțare europeană.

Acest guvern a asigurat cu sfârșitul anului 2021, o finanțare de 8 miliarde de lei, față de finanțările cuvenite pentru 2021-22. La aceasta se adaugă sumele de bani pe care le adăugăm prin această OUG, de aproximativ 3 miliarde de lei”, a punctat Nicolae Ciucă.

12-06-2023
08:57

Greva generală din Educație s-a încheiat. Liderii sindicali au ajuns la o înțelegere cu Guvernul

După mai bine de trei săptămâni de protest, profesorii au hotărât să renunțe la greva generală. Liderii sindicali din Educație au ajuns la o înțelegere cu reprezentanții Guvernului.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” au emis un comunicat comun în care anunță că: ”în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, s-a luat decizia suspendării grevei generale”.

Iată comunicatul complet al sindicaliștilor:

”GREVA SE SUSPENDĂ! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:

  • principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;
  • acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”.


Sute de mii de profesori din țară au intrat în grevă generală încă de pe 22 mai. În toată această perioadă, între sindicate și Guvern s-au derulat mai multe etape de negocieri.

Site-ul Executivului anunță o ședință de Guvern programată în prima parte a zilei de luni. Nicolae Ciucă și echipa sa ministerială așteaptă răspunsul sindicatelor din educație în privința grevei generale.

Ședință de Guvern privind greva profesorilor. Nicolae Ciucă așteaptă răspunsul sindicatelor din educație în privința protestului

Într-o primă fază, ședința trebuia să aibă loc la ora 10.00. Era termenul până la care sindicaliștii din Învățământ trebuiau să vină cu un răspuns în privința continuării sau nu a protestului început pe 22 mai.

ADVERTISEMENT

Luni dimineață, Guvernul a amânat pentru ora 11.30 ședința programată inițial la ora 10.00, potrivit unui anunț pe site-ul Executivului. Amânarea a venit după ce sindicatele din educație au întârziat cu un răspuns.

Reamintim că, duminică, au fost puse în transparenţă decizională proiectele unor ordonanţe de urgenţă iniţiate de Ministerul Muncii şi Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene.

ADVERTISEMENT

Proiectul de act normativ pus în dezbatere spune că, începând cu data de 1 iunie 2023, se majorează salariile de bază ale personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1.300 de lei brut pe fiecare funcţie.

În plus, cu aceeaşi sumă se majorează salariile personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum şi pentru celelalte categorii de funcţii cuprinse în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educaţiei naţionale 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi care desfăşoară activitatea în sistemul naţional de învăţământ.

ADVERTISEMENT

Dacă e să vorbim de salariile personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior, acestea cresc cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie.

Anterior, un proiect iniţiat de MIPE (Ministerul Fondurilor Europene) prevedea acordarea unei prime de 1.500 lei pentru profesori şi 500 de lei pentru personalul nedidactic, până în 2027. Banii se acordau pe data de 5 octombrie, atunci când este Ziua Internaţională a Educaţiei.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii: ”Greva generală continuă!”

Tot duminică, Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a anunțat că, în ciuda noii oferte a Guvernului, și pe 12 iunie, greva profesorilor continuă în școli. ”Mâine (n.r. luni) este grevă în toate școlile”. 

Sindicatele sunt nemulțumite pentru că creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern. Precizarea apare tot în nota de fundamentare.

ADVERTISEMENT