News

”Luni, greva continuă”. Ce au decis profesorii după ultima ofertă a Guvernului – Update

Sindicaliștii din învățământ anunță că au refuzat ultima ofertă a Guvernului și vor continua grevă, fiind nemulțumiți de modul în care decurg negocierile.
11.06.2023 | 10:07
Luni greva continua Ce au decis profesorii dupa ultima oferta a Guvernului  Update
Profesorii resping ultima ofertă a Guvernului. Foto: RTV
ADVERTISEMENT
11-06-2023
07:10

Sindicaliștii spun că greva profesorilor continuă și luni

Sindicaliştii din educaţie au anunţat duminică, după discuţiile cu premierul Nicolae Ciucă, că luni, greva continuă. “Mâine (n.r. – luni, 12 iunie) este grevă in toate şcolile”, a spus, duminică, Simion Hăncescu. Răspunsul la oferta Guvernului va fi dat luni, la ora 10, după consultarea proiectului de majorare a salariilor. președintele FSLI.

11-06-2023
05:07

Se termină greva? Noi discuții Guvern - sindicate

Guvernul făcuse o nouă propunere sindicaliștilor, sâmbătă seara, iar azi, la ora 9.00, premierul Ciucă are o nouă rundă de consultări cu sindicatele.

”Bună seara! Acum 5 minute ni s-a transmis din partea Guvernului că solicitările de mai sus sunt acceptate. Adică 25% creşterea salarială. 1500 anual pentru personalul didactic de predare şi auxiliar pâna în 2027, 500 de lei, anual, pentru personalul nedidactic, până în 2027. 50% prima tranşă din noua grilă, de la 1 ian 2024. Condiţia este de a fi mâine la ora 9 la Guvern pentru a anunţa încheierea conflictului. Rog consultaţi colegii rapid şi ne comunicaţi în această seară”, se arăta în mesajul transmis pe grupurile interne ale sindicaliştilor, sâmbătă seara

Mai exact, sindicaliștii au transmis că oferta de majorare salarială cu 45% și bonus anual de 1.500 de lei din partea Guvernului a fost refuzată de profesori. Marius Nistor, președintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret, transmite că această ofertă nu e luată în considerare.

Profesorii resping ultima ofertă a Guvernului

”Guvernul a propus, în cadrul discuţiilor de vineri, o majorare salarială de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare, majorare acordată de anul viitor, dar şi un bonus anual de 1.500 de lei, acordat din fonduri europene până în anul 2027. Sindicatele au precizat atunci că urmează să se consulte cu membrii de sindicat şi să dea un răspuns.

ADVERTISEMENT

n urma discuţiilor purtate, Guvernul a avansat o nouă variantă, în sensul în care creşterea de la 1 ianuarie 2024 ar trebui să fie de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare şi 1.500 de lei acordaţi în 5 octombrie, bani din fonduri europene, bani care vor fi acordaţi anual până în 2027”, explica Marius Nistor pentru News.ro.

Guvernul se va reuni duminică într-o ședință extraordinară la ora 10:00, pentru a încerca să deblocheze situația. Paradoxal, politicienii anunțau în urmă cu mai multe zile că negocierile s-au încheiat din punctul lor de vedere și că profesorii au ”primit ce au cerut”, deși nu au primit mai nimic.

ADVERTISEMENT

Între timp, ministrul educației Ligia Deca a propus ca probleme orale ale Bacalaureatului să nu se mai țină și să fie echivalate cu mediile obținute din perioada liceului. Totodată, evaluarea clasei a VI-a ar urma să nu se mai țină. În același timp, sindicalistul Sorin Dragne a lansat un atac dur la adresa guvernanților, pe care îi cosideră singurii responsabili dacă examenele din această vară vor fi puse în pericol.

”Premierului Ciucă i s-a spus încă de la primele întâlniri cu reprezentanţii salariaţilor din învăţământ că dacă va izbucni o grevă în educaţie, dat fiind nemulţumirile mari care s-au acumulat în aceşti ani, va fi foarte greu să fie oprită. Au primit acest avertisment cu mult înainte ca această grevă să fie declanşată, nu au luat în considerare niciuna dintre revendicările noastre.

ADVERTISEMENT

Au lăsat să înceapă greva, puteau să o soluţioneze chiar înainte de a o începe, este inadmisibil ca în 10 mai să iasă în stradă 15.000 de angajaţi din învăţământ şi ei să nu discute cu nimeni din educaţie până în 21, cu câteva ore înainte de a începe greva”, a declarat Dragne.

Sindicaliștii sunt dezamăgiți de modul în care au fost tratați până acum, cu mult dispreț, de către politicieni, în toți acești ani de când au început să-și exprime nemulțumirile în mod public. ”Timp de atâţia şi atâţia ani ne-au spus într-un fel sau altul: Marş la catedră şi încheiaţi mediile!

ADVERTISEMENT

Pentru ei, pentru clasa politică, dascălii din România au devenit gloata care să încheie mediile elevilor, pentru a mai bifa ei un an şcolar dintr-o Românie educată, din aceste proiecte în care punem educaţia ca prioritate naţională dar în realitate nu ne interesează cum învaţă copiii noştri, ce învaţă copiii noştri, pentru ce învaţă, cu cine învaţă, în ce condiţii fac lucrul acesta. E limpede că pe ei nu îi mai interesează decât o masa de oameni pe care o numesc profesori care să încheie această situaţie şcolară.

Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională se vor amâna doar dacă această clasă politică, doar dacă acest Guvern nu înţelege că aceste probleme trebuie soluţionate acum, nu după ce se încheie rotativa, nu după ce sunt alegeri. Acum este momentul, pentru că acum educaţia nici măcar nu mai este la terapie intensivă. A decedat. A murit educaţia în România”, a completat liderul de sindicat.

ADVERTISEMENT