News

Voucherele pentru românii cu venituri mici, pe circuitul de avizare. Peste 2,8 milioane de persoane vor beneficia de ajutor. Când se distribuie cardurile. Update

Ședință importantă, vineri, la Guvern. Voucherele pentru românii cu venituri mici au fost din nou dezbătute de membrii coaliției. Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene, a oferit informații despre ordonanță.
06.05.2022 | 16:49
Voucherele pentru romanii cu venituri mici pe circuitul de avizare Peste 28 milioane de persoane vor beneficia de ajutor Cand se distribuie cardurile Update
Ședință la Guvern. Voucherele pentru românii săraci, printre temele de discuție. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
06-05-2022
13:49

Voucherele pentru românii cu venituri mici, pe circuitul de avizare. Peste 2,8 milioane de persoane vor beneficia de ajutor

Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, a anunțat, după ședința de Guvern de vineri, că proiectul de Ordonanţă privind voucherele sociale este pe circuitul de avizare.

Valoarea totală a acestui program este de 3,1 miliarde lei. Marcel Boloş a mai precizat că circa 2.861.000 de persoane vor beneficia de sprijin. Distribuirea cardurilor va începe la 1 iunie, a mai spus ministru.

”Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă este pe circuitul de avizare. Valoarea totală a acestui program este de 3,1 miliarde lei şi jumătate din aceşti bani sunt din fonduri europene. Numărul estimat, lista de beneficiari finali, după evidenţele care sunt acum la Casa de Pensii şi Agenţia Naţională de Plăţi Sociale, este undeva în jur de 2.861.000 persoane.

Lista, mecanismul pe care l-am propus şi pe care sperăm să îl aprobe Guvernul este ca aceste liste de beneficiari aflaţi în evidenţele Caselor de Pensii şi mai apoi cei aflaţi în evidenţele Agenţiei Naţionale de Plăţi Sociale sunt transmise la Ministerul Fondurilor.

Ministerul Fondurilor va fi cel care va încărca pe cardurile beneficiarilor contravaloarea acestor tichete sociale şi mai apoi beneficiarii se vor prezenta la magazinele alimentare din reţeaua pe care o au emitenţii de carduri pentru a-şi putea cumpăra produsele alimentare de bază de care au nevoie“, a explicat Boloş, la finalul şedinţei de Guvern.

Voucherele pentru românii cu venituri mici sunt din nou teme de discuție pentru membrii coaliției de guvernare. Aceștia dezbat la această oră subiectul, care ar putea fi aprobat.

Când s-ar putea începe distribuirea voucherelor de 250 lei pentru românii săraci

Voucherele în valoare de 250 de lei ar trebui acordate din două, în două luni. Acestea vor fi livrate sub formă de card, de către Poșta Română, începând cu 1 iunie.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cu cei 250 de lei se pot cumpăra doar produse alimentare, de la magazinele care au contract cu statul, dar și o masă caldă pentru care se va arăta un act de identitate.

Pentru un astfel de venit, 60% din bani provin din fonduri guvernamentale, iar 40% din fonduri europene, anunță Realitatea Plus.

ADVERTISEMENT

Ce români se pot bucura de voucherele de 250 lei. S-au extins categoriile

Între timp, s-au extins categoriile de persoane care pot beneficia de cei 250 lei. Iată care sunt:

  • pensionarii cu venit sub 1500 lei,
  • românii cu handicap și care primesc lunar 1500 lei,
  • familiile care au cel puțin 2 copii, care încasează lunar 600 de lei/membru,
  • familiile care primesc ajutor social,
  • românii fără adăpost,
  • familiile fără ajutor social, în baza unei cereri.

Cât timp se vor acorda aceste vouchere. Vor fi unele temporare

Voucherele de 250 lei nu se vor acorda decât pentru un interval limitat: 1 iunie – 31 decembrie 2022. Se vor distribui în 3 tranșe: iunie, septembrie și noiembrie.

ADVERTISEMENT

Un alt lucru esențial despre acești bani este faptul că se pot folosi doar în România. De altfel, nu se pot retrage de pe card și nu sunt impozitabili.

 ”Tichetul social pe suport electronic este asimilat biletelor de valoare și este emis de către unitățile emitente definite la art. 5 din Legea nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările și completările ulterioare.

ADVERTISEMENT

Tichetele sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde emise nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.

 Tichetele sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și numai pentru achiziționarea de produse alimentare și de mese calde pentru care au fost emise, conform instrucțiunilor entității achizitoare”, este menționat în OUG privind voucherele.

ADVERTISEMENT
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB:...
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB: „Azi i-a dat răspunsul!”
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu...
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu ocazia Jocurilor Olimpice
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu...
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu FRF. Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță merg în această seară la Constanța să-l convingă!
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană...
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a...
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a fost criticat că este Gay: „Și cu femei, și cu bărbați...”
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Un student i-a câștigat de clienți pe toți liderii lumii. Povestea fabuloasă a...
Un student i-a câștigat de clienți pe toți liderii lumii. Povestea fabuloasă a unei invenții
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă...
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă o suprafață de aproape 19.000 de metri pătrați