News

Klaus Iohannis, după ședința cu Guvernul despre planul de relansare economică: ”Măsurile luate dau rezultate”

13.11.2020 | 12:28
Klaus Iohannis dupa sedinta cu Guvernul despre planul de relansare economica Masurile luate dau rezultate
ADVERTISEMENT

Vineri, 13 noiembrie, la Palatul Cotroceni are loc o nouă ședință importantă la care vor participa Klaus Iohannis și reprezentanți ai Guvernului, în frunte cu premierul Orban, pentru a purta discuții privind planul de relansare economică.

UPDATE ora 12:28 / După ședința privind planul de relansare economică pe care a susținut-o cu reprezentanți ai Guvernului la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a venit cu o serie de vești bune și a spus că economia își revine.

ADVERTISEMENT

”Avem date noi despre trimestrul 3 și chiar dacă suntem într-o criză economică, totuși avem și o veste bună: comparația cu trimestrul 2 al anului ne arată că economia își revine, avem o creștere notabilă de circa 5%

Evităm o recesiune tehnică. Pentru a veni cu noi măsuri, pentru a intra în redresare solidă e nevoie de bani. Îi vom primi din fonduri europene. am avut o discuție cu premierul și miniștrii de resort pentru Planul național de redresare și reziliență

ADVERTISEMENT

Vom avea peste 30 miliarde euro din fondurile europene pentru aceste ivnestiții. În acest moment suntem cu proiectul foarte aproape de finalizare. Vorbim de reforme, proiecte de infrastructură

Vom prezenta public acest plan săptămâna viitoare și apoi vom avea o dezbatere publică, apoi îl vom trimite la Bruxelles. De anul viitor vom începe implementarea acestui plan. Cu aceste investiții vom reuși să creștem economia, nu doar să ieșim din criză”, a spus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială / Potrivit site-ul Administrației Prezidențiale, președintele i-a chemat la discuții pe premierul Ludovic Orban, pe ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu și pe ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Pe 28 noiembrie, șeful statului spunea că Planul Național de Relansare și Reziliență are 12 direcții prioritare de care trebuie să se țină cont în următoarea perioadă, una extrem de dificilă din cauza pandemiei.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis discută cu Guvernul despre planul de relansare economică

“Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea vineri, 13 noiembrie a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni, o ședință pe tema Planului Național de Relansare și Reziliență cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș”, arată comunicatul Administrației Prezidențiale.

În urmă cu două săptămâni, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre stadiul pregătirii planului naţional de redresare şi rezilienţă. Au fost stabilite 12 domenii prioritare în care vor fi folosite cele 30 de milioane de euro, obținute de la Uniuea Europeană.

”Am stabilit 12 direcții prioritare, respectiv: sănătate, educație, digitalizare și securitate cibernetică, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecția mediului, energie, eficiență energetică, mobilitate urbană, mediu de afaceri și antreprenoriat, cercetare-inovare, precum și creșterea capacității de reziliență în condiții de criză în domeniul sanitar și alimentar.

Aceste domenii sunt grupate pe trei piloni principali ai Planului Național de Redresare și Reziliență, și anume: I – Tranziția Verde și combaterea schimbărilor climatice; II – Serviciile Publice, dezvoltarea urbană și valorificarea patrimoniului și, nu în ultimul rând, III – Competitivitate economică și reziliență”, a spus Iohannis pe 28 octombrie.

Orban, întâlnire cu ambasadorii statelor UE

În cursul acestei săptămâni, premierul Ludovic Orban a avut o întâlnire cu ambasadorii satelor Uniunii Europene, în cadrul căreia s-a discutat despre importanța planului european de relansare economică, precum și efortul României de a crește rata de absorbție a fondurilor europene.

Șeful Guvernului a arătat că „un prim proiect al Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă este în curs de finalizare şi va fi prezentat Comisiei Europene înainte de finalul acestei luni”.

”Şeful Executivului a reiterat angajamentul Guvernului pentru reforme de natură să aducă României perspectiva modernizării sustenabile în domenii prioritare, precum: infrastructură de transport şi schimbări climatice, conectivitate digitală, energie şi eficienţă energetică, dezvoltare urbană, sănătate, educaţie, cercetare-inovare, agricultură, creşterea rezilienţei în timp de criză”, conform comunicatului Executivului.

ADVERTISEMENT