News

Măsurile luate după depistarea mutației Omicron în România. Ce trebuie să facă românii care vin în țară din afara UE. Update

Ședință de urgență la Guvern după depistarea primelor cazuri de infectare cu tulpină Omicron în România. Autoritățile au anunțat noile măsuri pentru a limita transmiterea acestei noi mutații Covid-19.
05.12.2021 | 15:32
Masurile luate dupa depistarea mutatiei Omicron in Romania Ce trebuie sa faca romanii care vin in tara din afara UE Update
Măsurile luate de autorități după apariției variantei Omicron: Test obligatoriu la intrarea în țară și carantină pentru persoanele nevaccinate
ADVERTISEMENT
05-12-2021
13:33

Măsurile luate de autorități după apariției variantei Omicron: Test obligatoriu la intrarea în țară și carantină pentru persoanele nevaccinate

După mai bine de 4 ore de discuții, autoritățile au anunțat ce măsuri au luat în contextul apariției mutației Omicron a Covid-19. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și șeful DSU, Raed Arafat, au susținut declarații la finalul întâlnirii.

”Românii și alți cetățeni care vin din țări terțe (nu din țări UE) vor prezenta un test RT-PCR obținut cu cel mult 48 de ore înainte de călătorie.

Persoanele care nu sunt vaccinate intră în carantină timp de zece zile.

Cei care vin din spațiul UE vor prezenta, ca și până în prezent, certificatul verde, sau dovada trecerii prin boală în ultimele 180 de zile, sau rezultatul negativ al unui test PCR obținut cu cel mult 72 de ore înainte de călătorie.

Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile”, a anunțat dr. Rafila.

”În cazul copiilor, probabil, cel puțin pentru cei care vin din UE, nu va fi necesar testul PCR la intrarea în țară dacă au vârsta sub 12 ani”, a adăugat ministrul.

”Persoanele care intră în țară trebuie să prezinte acel PLF (formularul de localizare a pasagerilor). Acest formular va fi implementat din 20 decembrie”, a spus Raed Arafat.

Hotărârea CNSU luată duminică va fi supusă votului în debutul săptămânii viitoare. Raed Arafat a anunțat că încă de luni va fi pe masa Guvernului.

Iată, pe larg, măsurile pentru combaterea răspândirii tulpinii Omicron a virusului COVID-19 și pentru protejarea sănătății oamenilor, potrivit comunicatului transmis de Ministerul Sănătății.

”Ca urmare a confirmării prezenței tulpinii Omicron în România, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, astăzi, de la ora 11.00, la sediul Guvernului, o întâlnire cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei: ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

Primul punct al ordinii de zi a fost starea cetățenilor români depistați cu Omicron, aceștia fiind vaccinați și cu o evoluție bună a sănătății.
Deoarece specialiștii anticipează o posibilă creștere a incidenței în următoarele săptămâni, vaccinarea persoanelor rămâne cea mai eficientă și importantă formă de protecție, mai ales a celor din categoriile vulnerabile.

În acest sens, Guvernul face apel către autoritățile locale, ca prin serviciile de asistență comunitară să se coordoneze cu structurile medicale din teritoriu și să reevalueze situația persoanelor nevaccinate. Prioritate vor avea persoanele din categoriile vulnerabile, care vor beneficia de centre mobile de vaccinare, puse la dispoziție de MApN și MAI.

S-a discutat ca, pentru limitarea răspândirii Omicron, românii și alți cetățeni UE care vin din țările terțe vor prezenta test RT PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină zece zile. Cei care vin din alte țări UE, vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile. Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.

Se va actualiza lista statelor din Africa, ai căror cetățeni nu pot intra temporar în România. Aceste propuneri urmează a fi aprobate prin Hotărâre CNSU.

Având în vedere numărul mare de români așteptați să revină în țară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populației și facilitarea liberei circulații, în contextul apariției și extinderii noii tulpini Omicron, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România a formularul de localizare a pasagerului. La nivel guvernamental, se va elabora în acest sens o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare și o cale nouă de legătură, între țară și românii din diaspora”, anunță autoritățile.

Autoritățile se pregătesc de noi măsuri în pandemie, după ce mutația Omicron a fost depistată oficial și în țara noastră.

În acest sens, duminică, la ora 11.00, premierul Nicolae Ciucă a convocat o ședință de urgență la care participă ministrul Sănătății, șeful DSU și directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP.

ADVERTISEMENT

Guvernul, ședință de urgență după depistarea cazurilor de Omicron în România. Premierul anunță noi măsuri

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că întâlnirea de duminică va avea ca punct principal pe ordinea de zi gestionarea pandemiei de coronavirus pentru a stabili noi măsuri în condițiile în care România a confirmat sâmbătă seară primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron a Covid-19.

Șeful Cabinetului dă asigurări că autoritățile muncesc 24 de ore din 24, iar în urma ședinței din această zi se vor lua noi măsuri adecvate situație sanitare în care ne aflăm.

ADVERTISEMENT

”Am aflat în această seară (n.r. sâmbătă) despre confirmarea prezenței tulpinii Omicron în România. Mâine (n.r. duminică) voi avea o întâlnire cu responsabilii gestionării acestei pandemii: ministrul sănătății, șeful DSU, directorul CNSCBT.

Voi dispune măsuri în urma consultării cu specialiștii din domeniul sănătății și al situațiilor de urgență. Nicio clipă nu trebuie pierdută, niciun efort irosit pentru a proteja țara noastră de o evoluție nedorită. Suntem 24 din 24 la datorie pentru România”, a anunțat primul-ministru.

ADVERTISEMENT

Alături de premier, la ședință se vor ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

Ministrul Sănătății: Trebuie să luăm măsuri temporare, de limitare a răspândirii Omicron

Cu o oră înainte de ședința de la Palatul Victoria, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că această întâlnire vor fi analizate diverse scenarii pentru a încetini răspândirea Omicron în România și vor trebui luate măsuri probabil temporare și care să fie aplicabile.

ADVERTISEMENT

”Vom face o analiză rapidă a situației și a eventualelor măsuri care pot fi luate pentru a limita răspândirea acestei mutații. Trebuie să luăm măsuri temporale. În afară de faptul că este mai transmisibilă, deocamdată nu se cunosc mai multe date despre mutație.

Analizăm diverse scenarii, astfel încât să găsim un set de propuneri care să limiteze transmiterea acestei tulpini. Aplicabilitatea măsurilor este un element care trebuie luat în considerare.

Vom analiza și în context european. Avem un raport MAE în ceea ce privește un set de măsuri pus în aplicare și în alte state. Trebuie să fim realiști, probabil că există în România și alte îmbolnăviri cu această tulpină. Înainte de data de 24 noiembrie au intrat în România persoane care au călătorit

Măsurile care se iau sunt pentru încetinirea transmiterii, nu pentru stoparea transmiterii”, a declarat dr. Rafila.

ADVERTISEMENT