News

Șefii OMV Petrom, ”spulberați” de judecător, în cazul morții lui Iannis, un copil de 1 an și 8 luni. ”Au aruncat vina pe bunici”

Conducerea OMV Petrom nu și-a asumat niciun moment vina pentru moartea unui minor căzut în beciul unei sonde, în 2016, se arată în motivarea sentinței.
14.12.2022 | 16:24
Sefii OMV Petrom spulberati de judecator in cazul mortii lui Iannis un copil de 1 an si 8 luni Au aruncat vina pe bunici
Compania OMV Petrom a fost condamnată pentru ucidere din culpă în cazul unui copil găsit decedat în bazinul unei sonde din Dâmbovița / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Motivare dură la adresa OMV Petrom dată de magistrații de la Judecătoria Găești, în cazul copilului de 1 an și 8 luni, care a murit în 2016 după ce a căzut în beciul unei sonde aparținând societății. Potrivit judecătorilor, reprezentanții companiei au dat dovadă de o atitudine cinică, aruncând vina pe bunicii paterni care îl aveau în grijă pe cel mic.

Motivarea instanței: ”Organele de conducere OMV Petrom nu au conștientizat gravitatea faptei”

”Inculpata persoană juridică, prin reprezentanții legali, nu și-a asumat în niciun moment culpa în moartea victimei, negând comiterea faptei şi încercând în mod insistent să culpabilizeze reprezentanţii legali ai victimei, în faţa probatoriului care indică cu certitudine contrariul poziţiei lor procesuale, sugerând în mod constant ca aceasta se datorează lipsei de supraveghere a minorului.

ADVERTISEMENT

Astfel, inculpata, prin organele sale de conducere, nu a conștientizat pe deplin gravitatea faptei comise, nu a înțeles importanța respectării obligațiilor sale legale și importanța valorilor sociale protejate de lege ce pot fi lezate ca urmare a îndeplinirii defectuoase a unor astfel de obligații, cu atât mai mult cu cât, la momentul desfăşurării cercetării judecătoreşti exista deja o condamnare definitivă prin care inculpata a fost sancţionată pentru comportament similar, iar apărările, şi ele similare, i-au fost înlăturate”, se arată în motivarea instanței, consultată de FANATIK.

Judecătorii au stabilit că ”inculpata a neglijat grav respectarea măsurilor de prevedere pentru desfășurarea unei activități”, datorită faptului că sonda în care a căzut minorul nu era împrejmuită în niciun fel.

ADVERTISEMENT

OMV Petrom se angajase să ia măsuri de protecție, după moartea unui alt copil, cu doi ani înainte

Mai mult, spun judecătorii, OMV Petrom nu era la prima încălcării penale, în condițiile în care, cu doar doi ani înainte (în 2014) a avut loc un incident asemănător, care s-a soldat cu moartea unui alt minor.

”Deşi inculptata a constat că se impune luarea unor măsuri eficiente (împrejmuirea zonei sondei, grilaj pentru puțul sondei, semne de avertizare) pentru toate sondele aflate la mai puţin de 1000m de zonele locuite, nu a pus în aplicare, într-un ritm suficient de rapid acţiunile de modernizare. (…)

ADVERTISEMENT

Pe cale de consecinţă, deşi era conştientă de deficienţele pe care le are la mai multe sonde, inculpata ignorat în mod conştient legea sau masurilor generale de comportament uman adecvate activității desfășurate, fără a remedia deficienţele ani la rând.”, se mai arată în motivarea sentinței din data de 12 decembrie 2022.

Procurorii au cerut achitarea OMV Petrom, în cazul băiatului din Dâmbovița

Interesant este că judecătorii au condamnat OMV Petrom pentru ucidere din culpă, la plata unei amenzi penale de 28.000 de lei și la despăgubiri totale de 270.000 de euro (câte 100.000 de euro mamei și tatălui, 50.000 de euro bunicului patern și 20.000 de euro soțului bunicii materne), în condițiile în care Ministerul Public a dispus soluții de renunțare la urmărirea penală pentru companie.

ADVERTISEMENT

Inițial, rudele victimelor ceruseră despăgubiri totale de 2,4 milioane euro, însă instanța a considerat că bunicii care l-au lăsat nesupravegheat pe minor poartă o parte din vină, reținând o culpă de 50% în sarcina inculpatei OMV Petrom.

”Astfel, instanţa reţine că minorul Iannis … a ajuns, nesupravegheat, într-un perimetru periculos, persoana care exercita efectiv supravegherea minorului dând dovadă de lipsă de atenţie, pentru o perioadă relativ mare de timp, în contextul în care minorul avea doar 1 an şi 8 luni, ceea ce implica ca minorul să nu fie în niciun context lăsat singur”, se mai arată în motivare.

Avocații OMV Petrom: ”Nu este important că nu existau indicatoare, copilul nu știa să citească”

Avocații companiei OMV Petrom au susținut nevinovăția societății, considerând că împrejmuirea sondei nu era o obligație ci doar o recomandare legală. Ei au invocat și argumente bizare, precum lipsa notificării serviciului de Asistență Socială de către părinți, în momentul în care aceștia au plecat la muncă în străinătate și au încredințat copilul bunicilor.

Un alt argument respins de instanță a fost acela legat de lipsa unor indicatoare scrise despre pericolul pe care îl reprezenta apropierea de sondă. Mai precis ei au apreciat acest aspect ca ”irelevant pentru prezenta cauză, întrucât minorul era prea mic să poată citi”.

Martor: ”Corpul era mișcat cu efectul de vacuum”

Iannis, un băiat de 1 an și 8 luni din județul Dâmbovița, a murit pe data de 27 aprilie 2016, după ce a căzut în beciul unei sonde aparținând OMV Petrom, aflată la nici 200 de metri de locuința bunicilor săi.

Micuțul s-a născut în Marea Britanie, iar părinții l-au adus în România pentru a-l boteza, după care l-au lăsat în grija bunicilor paterni în perioada în care ei se aflau la muncă, în străinătate.

În ziua fatidică, minorul se afla în grija bunicii, pentru că soțul acesteia era la lucru, prin sat. Potrivit declarațiilor femeii, Iannis se afla în curte și se juca, însă a rămas nesupravegheat aproximativ 5 minute, timp în care aceasta a intrat într-o dependință să bea apă. La întoarcere, femeia a constatat că băiețelul lipsea.

Inițial, bunica a acrezut că micuțul se ascunde prin curte și a apelat la sprijinul finului său și a unui vecin, care l-au căutat circa o jumătate de oră în incinta proprietății. Pentru că nu l-au găsit, aceștia au alertat și alți vecini, care au mers să-l caute prin zonă. Unul dintre aceștia a găsit corpul băiatului în beciul sondei petroliere de extracție nr 2971 Cobia, în care se afla lichid acumulat.

Martorul a povestit că băiatul ”era cu capul în jos, bazinul era pe jumătate plin cu lichid, iar corpul acestuia era mișcat odată cu efectul de vacum care se producea prin funcționarea sondei”.

Cauza oficială a morții lui Iannis

Copilul a fost imediat scos și i s-a acordat primul ajutor, timp în care acesta a vomitat și a început să aibă reacții apreciate de martori ca fiind semne vitale.

O ambulanță a ajuns la fața locului după 40-50 de minute, însă medicii nu l-au mai putut salva pe cel mic.

Potrivit raportului medico-legal de necropsie, minorul a decedat în urma unei insuficiențe respiratorii acute, urmarea aspiratului gastric în căile respiratorii superioare. Potrivit documentului, reflexul de vomă, care a dus la aspiratul gastric pe căile respiratorii superioare, a fost declanșat de ingestia cu apă sărată amestecată cu produse petroliere de tipul țițeiului, existând legătură directă de cauzalitate între moartea victimei și căderea acestuia în bazinul sondei.

Sentința Judecătoriei Găești nu este definitivă și a fost deja atacată cu apel atât de reprezentanții OMV Petrom cît și de rudele minorului decedat.

ADVERTISEMENT
Tags: