News

Șeful Pfizer, anunț neașteptat despre vaccinul anti-COVID-19. La ce interval ar putea fi făcut

Oamenii vor fi nevoiți, probabil, să se vaccineze în fiecare an împotriva COVID, a declarat Dr Albert Bourla, directorul executiv al companiei Pfizer.
02.12.2021 | 15:06
Seful Pfizer anunt neasteptat despre vaccinul antiCOVID19 La ce interval ar putea fi facut
ADVERTISEMENT

Dr Albert Bourla a spus că el crede că va fi nevoie de vaccinare anuală contra COVID pentru a menține “un nivel foarte înalt de protecție”.

Marea Britanie a asigurat 114 milioane de doze suplimentare de vaccinuri Pfizer și Moderna care vor fi livrate în următorii doi ani.

ADVERTISEMENT

Cu un an în urmă, Marea Britanie era prima țară care aproba vaccinul Pfizer-BioNTech.

Directorul executiv al companiei Pfizer a vorbit pentru BBC înaintea depistării în Africa de Sud a variantei Omicron și înaintea anunțului că guvernul britanic a semnat contracte pentru achiziția celor 54 de milioane de doze Pfizer-BioNTech și 60 de milioane de doze Moderna suplimentare pentru anii 2022 și 2023.

Contractele prevăd accesul la vaccinuri modificate, dacă va fi nevoie, pentru a combate varianta Omicron și alte tulpini viitoare care pot provoca îngrijorare, a declarat Departamentul britanic de Sănătate.

ADVERTISEMENT

Dr Bourla a declarat că Pfizer a realizat vaccinuri actualizate care vizează tulpina Beta, identificată inițial tot în Africa de Sud, și Delta, identificată mai întâi în India, însă nu a fost nevoie de acestea.

Vaccinul contra Omicron va fi gata în 100 de zile

Pfizer lucrează în prezent la un vaccin actualizat pentru varianta Omicron, care ar putea fi gata în 100 de zile.

ADVERTISEMENT

Bourla a afirmat că vaccinurile au ajutat la salvarea a milioane de vieți în timpul pandemiei și că fără ele „structura fundamentală a societății noastre ar fi amenințată“.

Până la sfârșitul anului, Pfizer se așteaptă să producă suplimentar trei miliarde de doze din vaccinul ARN-mesager, iar alte patru sunt planificate pentru anul viitor, relatează BBC.

ADVERTISEMENT

Dr Bourla a mai spus că a existat o cursă globală pentru a proteja oamenii, însă anul viitor țările lumii ar avea „toate dozele de care au nevoie“.

Cursă pentru vaccin sau goană după profit?

Câteva organizații caritabile de la nivel global din domeniul sănătății susțin că este imoral ca Pfizer, BioNTech și Moderna să facă bani din pandemie.

Mai multe organizații caritabile consideră că veniturile pe care Pfizer, BioNTech și Moderna le obțin de pe urma vaccinurilor sunt imorale. Pfizer va avea numai în acest an venituri de cel puțin 35 de miliarde de dolari de pe urma vânzării vaccinului său anti-Covid, al cărui preț a crescut.

În timp ce majoritatea oamenilor a primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid, în unele părți din Africa mai puțin de o persoană din 20 a fost imunizată, arată BBC.

Dr Bourla a respins ideea goanei după profit. „Concluzia este că milioane de vieți au fost salvate“, a spus el.

„Am salvat triliarde de dolari din economia globală. Este o încurajare puternică a inovației pentru următoarea pandemie“, a adăugat directorul executiv al Pfizer.

Se lucrează la un vaccin pentru copiii de până la cinci ani

Compania lucrează și la dezvoltarea unui medicament antiviral, Paxlovid, aflat în teste, care ar putea reduce numărul de spitalizări și decese cu aproape 90%. Potrivit BBC, acesta va fi aprobat în curând în Statele Unite, iar guvernul britanic va cumpăra dozele necesare pentru tratarea a 250.000 de pacienți.

Pfizer este implicată, totodată, în dezvoltarea unui vaccin anti-COVID care ar putea fi administrat copiilor cu vârsta sub cinci ani. În octombrie, autoritățile americane au aprobat vaccinul Pfizer pentru copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

Dr Bourla consideră că imunizarea în Europa a copiilor din acest segment de vârstă ar fi un lucru bun. „Covid se răspândește în școli. În mintea mea nu există dubii asupra beneficiilor, sunt complet de acord să facem asta“, a spus el.

ADVERTISEMENT