News

Selfie cu moartea în Valea Morții. O nouă formă de turism la peste 50 de grade: vânătorii de temperaturi extreme

În Valea Morții, numeroși turiști căută temperaturile extreme. Selfie și narcisism la peste 50 de grade, în celebrul parc național din California.
27.07.2023 | 11:23
Selfie cu moartea in Valea Mortii O noua forma de turism la peste 50 de grade vanatorii de temperaturi extreme
În ciuda riscului la care se expun, din ce în ce mai mulți turiști vin să-și facă selfie lângă termometrul din Valea Morții / Foto: captură, Twitter
ADVERTISEMENT

Vremea caniculară care lovește sudul Statelor Unite nu-i împiedică pe „vânătorii de temperaturi extreme” să se adune în temuta Vale a Morții din California, pentru a-și face un selfie lângă termometrul care indică temperaturi de peste 50 de grade Celsius. Aceasta în ciuda avertismentelor meteorologilor și medicilor cu privire la riscul mortal de expunere la căldură record.

Selfie cu moartea la peste 50 de grade

Amplasat în mijlocul unor lanțuri muntoase accidentate la granița dintre California și Nevada, un bazin deșertic de stâncă și nisip atrage anual peste un milion de vizitatori din întreaga lume. Cunoscut sub numele de Valea Morții, acest parc național național a cunoscut recent un aflux de un nou tip de turiști: „heat seekers”, „vânătorii de temperature extreme”.

ADVERTISEMENT

Scopul acestor omeni?  Să meargă în acest loc arid, prezentat ca fiind cel mai fierbinte de pe Pământ, în mijlocul verii, în speranța de a vedea un record de temperatură afișat pe un termometru uriaș (chiar și neoficial), expus în plin soare în mijlocul Văii Morții. Și, mai ales, pentru a face un selfie cu el, scrie BFM TV.

56,6 grade, recordul oficial în Valea Morții

În prezent, cea mai mare temperatură înregistrată oficial în această locație datează din 1913 și este de 134° Fahrenheit (56,6°C). Însă această măsurătoare – contestată de unii experți, care consideră că recordul a fost doborât în iulie 2021, la 54,4°C – ar putea fi depășită în această vară, când un val de căldură istoric lovește sudul Statelor Unite în ultimele două săptămâni.

ADVERTISEMENT

Unii turiști se minunează și sunt convinși că au fost martorii „celei mai fierbinți zile din istoria omenirii” pe 8 iulie, când celebrul termometru neoficial a indicat 57°C, potrivit Washington Post. Acesta a fost un record neoficial, deoarece un alt senzor al serviciului meteorologic a indicat „doar” 53,8°C. „De îndată ce se vorbește despre un posibil record de temperatură, vedem cum crește aglomerația în parc”, observă Giovanna Bonce, o purtătoare de cuvânt a paznicilor parcului Valea Morții.

„O persoană poate doborî un record în orice moment”,  își justifică prezența Billyjack Jory, student la geologie la Universitatea din California. „Dar să vezi planeta doborând un record este un spectacol ce trebuie văzut”. Iar o profesoară pensionară din Cleveland (nord-estul țării) declară că „nu-i vine să creadă”, și că „este minunat”.

ADVERTISEMENT

Turiștii își riscă viața

Turiștii au sfidat soarele arzător – care se simțea ca și cum „bătea prin piele și pătrundea în oase”, potrivit unui ranger al parcului intervievat de ABC – pentru a-și face poze lângă termometru. Aceștia au stat doar câteva minute în căldura sufocantă înainte de a se adăposti în interiorul biroului de turism. „Dacă petreci mai mult de 15 minute afară, se simte deja acut”, a declarat pentru Washington Post Patrick Taylor, șeful serviciului de interpretare și educație al Parcului Național Death Valley.

„Ritmul inimii tale se accelerează considerabil. Uneori este atât de cald încât nu simți că transpiri”. La fața locului, un bărbat împarte pungi cu gheață pentru a împiedica telefoanele mobile să se oprească din cauza căldurii și, în cele din urmă, pentru a se asigura că turiștii își pot face selfie-uri.

ADVERTISEMENT

Două decese în Valea Morții luna aceasta

Două persoane au murit în Valea Morții în luna iulie. Un bărbat în vârstă de 71 de ani s-a prăbușit după o drumeție la temperaturi de peste 49°C și a murit la scurt timp după aceea, iar un bărbat în vârstă de 60 de ani a fost găsit mort în mașina sa. Contrar a ceea ce ar putea lăsa să se creadă din cauza numeroaselor selfie-uri zâmbitoare, în spatele acestui comportament s-ar putea ascunde „o teamă de încălzirea globală”, explică psihosociologul Gabrielle Rolland pentru Ouest-France.

Narcisism cu soarele-n cap

Turiștii ar dori să arate un comportament eroic, că „reușesc să îmblânzească canicula și frica lor” și că „își asumă responsabilitatea pentru eveniment”, că sunt „martori” și „înaintea” timpului lor, spune această fostă conferențiară la Forumul Economic Mondial de la Davos. Să faci un selfie în acest fel „nu este stupid, ci uimitor. Măgulește ego-ul desigur”, adaugă Gabrielle Rolland care își reamintește că selfie-ul, „este întotdeauna un fel de-a spune ’uită-te la mine!’, doar că aici, este într-o situație extremă”.

Ea își continuă raționamentul: „Pentru mine, această tendință pentru selfie-uri mi se pare un narcisism absolut gol. Am grijă de mine doar prin imaginea mea în loc de celălalt. De asemenea, reflectă singurătatea. Mă uit la mine pentru că mi-e teamă că nimeni altcineva nu se uită la mine”.

Oceanul fierbe: 38,4 grade în largul Floridei

Luni seara, apa oceanului din largul coastei Floridei a depășit incredibila temparatură 38,4°C timp de câteva ore, potrivit citirii punctuale a unei balize. Această temperatură, care ar putea fi un record, este apropiată de cea a unui jacuzzi. O baliză amplasată în Golful Manatee, la aproximativ 60 de kilometri sud de Miami, a fost măsurată la ora 18.00, la o adâncime de 1,5 metri, potrivit datelor Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA (NOAA).

Acest studiu punctual trebuie distins de valorile medii utilizate în general, la scara întregii mări, temperează AFP. Temperaturile record la suprafață nu sunt înregistrate de nici un organism oficial, a explicat Jeff Masters, meteorolog pentru site-ul Yale Climate Connections și fost angajat al NOAA, pe contul său de Twitter.

Însă, potrivit unui studiu care datează din 2020, recordul precedent a fost de 37,6°C în Golful Kuweit, a subliniat el. Cu toate acestea, el a avertizat că ar fi dificil de verificat acuratețea valorii înregistrate de baliza din Florida, întrucât aceasta se afla aproape de coastă și ar fi putut fi influențată de resturile organice din apă.

În Florida se află Parcul Național Everglades, o vastă zonă mlăștinoasă care se deschide direct în mare și care adăpostește un ecosistem fragil. Ca urmare a acestor temperaturi anormal de ridicate, coralii din regiune se confruntă, de asemenea, cu „o criză severă” și „cedează într-un ritm alarmant”, a precizat într-un comunicat Coral Restoration Foundation. „Situația subliniază urgența abordării crizei climatice”, a adăugat aceasta.

28,71°C în Marea Mediterană

Și în alte părți ale lumii, suprafața mărilor înregistrează temperaturi îngrijorătoare pentru specialiști, care subliniază pericolul de moarte pentru ecosistemele marine. Apele din Marea Mediterană au atins, tot luni, 24 iulie, cea mai mare temperatură zilnică cunoscută, cu o temperatură medie de 28,71 °C, a anunțat Institutul de Științe Marine din Barcelona, principalul centru de cercetări marine din Spania. La nivel local, între Sicilia și Napoli s-au înregistrat temperaturi ale apei de peste 30°C (cu 4°C peste normal).

ADVERTISEMENT