News

Val de căldură extremă în toată țara, temperaturi de 40 de grade. Noi alerte meteo de furtuni

România se află sub atenționări cod galben și portocaliu de caniculă. Va fi în vigoare și o alertă meteo de instabilitate atmosferică.
17.07.2023 | 10:43
Val de caldura extrema in toata tara temperaturi de 40 de grade Noi alerte meteo de furtuni
Val de căldură extremă în România. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Val de căldură extremă în toată România. Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări privind canicula și disconfortul termic ridicat. De asemenea, va fi în vigoare și o atenționare meteo de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Val de căldură extremă, România se topește la 40 de grade

Potrivit meteorologilor, luni, 17 iulie, canicula va cuprinde întreaga țară. Este cod galben în zonele de câmpie și de podiș. Aici, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade. Minimele vor fi între 17 și 23 de grade.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și în sudul Moldovei, este în vigoare un cod portocaliu de val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat. În zonele menționate, valorile termice se vor apropia de 40 de grade.

„Luni (17 iulie), în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și în sudul Moldovei valul de căldură va persista, iar canicula se va intensifica. Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37…39 de grade.

ADVERTISEMENT

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa între 18 și 24 de grade”, au transmis, luni, reprezentanții Admnistrației Naționale de Meteorologie.

Valul de căldură va persista și în zilele următoare. Marți, codul galben de caniculă se va menține în sudul, sud-estul și local în vestul și centrul țării. Maximele vor ajunge la 37 de grade, spun meteorologii ANM.

ADVERTISEMENT

Totodată, marți, codul portocaliu va fi în vigoare în Oltenia și în cea mai mare parte a Munteniei. Vorbim de aceleași valori termice ridicate, care vor fi în general de 38, 39 de grade. De asemenea, disconfortul termic va fi accentuat.

Cod galben de instabilitate atmosferică

Pe lângă valul de căldură extremă, ANM anunță că vestul, nord-vestul, centrul și în zonele montane ale României vor fi vizate de un cod gallben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Atenționarea va intra în vigoare, luni, la ora 15:00, urmând să fie valabilă până marți la ora 06:00.

ADVERTISEMENT

„În intervalul menționat, local în vestul, nord-vestul și centrul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp) și grindină.”, transmite ANM.

ADVERTISEMENT